LECȚIA DE ISTORIE: 1 aprilie 1941 – Masacrul de la Fantana Alba

masacrul de la fantana alba, fantana alba, bucovina

La data de 1 aprilie 1941, a avut loc Masacrul de la Fantana Alba din Bucovina de Nord, un masacru in care mai multe mii de romani, locuitori ai satelor de pe valea Siretului ce incercau sa se refugieze din teritoriul ocupat de Uniunea Sovietica, in Romania, au fost ucisi de catre armata sovietica. Acest genocid a fost posibil in contextul in care Romania a fost obligata sa-i cedeze Uniunii Sovietice, un teritoriu pe care se aflau cateva milioane de locuitori, consecinta a ultimatumului primit in iunie 1940 si ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov din august 1939 ce a dus la delimitarea sferelor de interese din Europa rasariteana intre Germania si Uniunea Sovietica.

Masacrul de la Fantana Alba a avut loc in duminica Pastelui a anului 1941, cand aproximativ trei mii de romani, locuitori din Bucovina de Nord, au incercat sa se refugieze in Romania, dupa ce sovieticii au lansat zvonuri potrivit carora vor permite trecerea celor care vor sa traiasca in Romania. Drept urmare, in ziua de 1 aprilie, un grup mare de romani bucovineni din mai multe sate de pe valea Siretului, purtand steaguri albe, insemne religioase, icoane, prapuri si cruci din cetina, au format o coloana pasnica ce s-a indreptat spre noua granita sovieto-romana. Numai ca intr-o poiana de langa localitatea Varnita, la circa trei kilometri de granita romana, in locul numit Fantana Alba, granicerii sovietici i-au somat pe romani sa se opreasca, apoi au tras in plin cu mitralierele secerand laolalta, barbati, femei,copii si batrani. Supravietuitorii au fost urmariti de cavaleristi si spintecati cu sabia, ori legati de cai si tarati pana la locul unde erau sapate dinainte cinci mari gropi comune, multi dintre ei fiind ingropati aici de vii. Cei care au reusit sa fuga in padure si sa scape pe moment, au fost cautati si arestati de NKVD, iar dupa ce au indurat torturi ingrozitoare, au fost si ei impuscati si aruncati intr-o alta groapa comuna peste care s-a turnat var nestins.

Ce este si mai sfidator este faptul ca autoritatile de la Moscova au trecut in anonimat acest genocid, declarand ca a fost vorba doar de un incident minor, in care „un grup de 10 de persoane a incercat sa treaca fraudulos granita si au fost arestate”. Subiectul masacrului de la Fantana Alba a fost considerat subiect „tabu” pana in anii ’90, iar autoritatile sovietice, ulterior cele ucrainene, au interzis orice referire la acest masacru. Abia dupa anul 2000, ucrainenii au permis oficierea unui parastas pentru odihna romanilor care si-au dorit doar sa treaca si sa traiasca in Romania.

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu