Lecturile Insomniacelor

Sub egida Festivalului Internațional de Carte Transilvania, clubul de carte „Lecturile Insomniacelor” își reia seria întâlnirilor lunare începând cu data de 24 octombrie 2024, de la ora 18:00, la Insomnia Cafe&Bistro (Strada Universității nr. 2, Cluj-Napoca).

Prima întâlnire a acestui nou sezon aduce în prim-plan volumul de poezie „Bestia de zahăr”, semnat de autoarea Olga Ștefan, care va fi prezentă la întâlnire pentru a răspunde la întrebările cititorilor, dar și să discute despre propria creație și despre temele sensibile ale textelor sale.

„Suntem încântați să reluăm seria «Lecturilor Insomniacelor» cu poezie, mai ales una atât de provocatoare ca a Olgăi Ștefan. Acest club de carte este mai mult decât o simplă întâlnire literară – este un spațiu în care ne putem confrunta propriile vulnerabilități și descoperi frumusețea în imperfecțiuni, alături de alți iubitori de literatură. Așteptăm cu nerăbdare să creăm noi legături între cărți, autori și cititori în această atmosferă intimă și deschisă”, a spus Luminița Rusu, coordonatorul clubului de carte „Lecturile Insomniacelor”.

Tema discuției din luna octombrie este „propriile eșecuri și inadecvări”, subiect inspirat din versurile incisive și imaginative ale Olgăi Ștefan, care oferă o abordare poetică a vulnerabilităților umane. Volumul „Bestia de zahăr” este remarcat pentru stilul său ireverențios și pentru tonul conversațional care transformă textele într-o mitologie fascinantă a lumii postumane.

Olga Ștefan (n. 1988, Hunedoara) este absolventă a Facultății de Litere din Cluj-Napoca și deține un doctorat în Științele Filologiei. Cu un debut poetic notabil în 2006, cu volumul „Toate ceasurile”, autoarea a continuat să captiveze publicul cu operele sale ulterioare, „Bestia de zahăr” fiind un volum care explorează teme precum artificialitatea și morbiditatea, într-un stil magistral și inedit.

A doua întâlnire a clubului de carte „Lecturile Insomniacelor” va avea loc pe data de 14 noiembrie 2024, când discuția se va axa pe volumul de proză scurtă „Rătăciri deliberate” de Doina Gecse-Borgovan, care explorează portrete identitare și biografii ficționale cu personaje fascinante. Tema discuției va fi Pe unde rătăcim?.

Participarea la eveniment este gratuită, iar publicul este invitat să se alăture acestei serii captivante de întâlniri literare (fie că au citit cartea sau nu), într-un cadru intim și prietenos. Insomnia Cafe devine, astfel, locul de întâlnire al celor pasionați de literatură și dezbateri pe teme contemporane.

Despre FICT și Lecturile Insomniacelor

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) a fost conceput în anul 2013 cu scopul de a susține cultura română.

În timp, FICT a devenit mai mult decât un festival, fiind în prezent o umbrelă sub care au loc diferite evenimente care au în centru cartea și care au loc fie cu recurență, fie ocazional, în funcție de diferite nevoi culturale.

Festivalul Internațional de Carte Transilvania are loc în fiecare an, în toamnă, adunând cele mai importante edituri naționale. În cadrul acestuia au loc zeci de evenimente, printre care se numără lansări de carte, întâlniri cu scriitori români și internaționali, dezbateri pe teme de actualitate, concerte, spectacole de teatru, recitaluri de poezie. Festivalul reunește astfel an de an diverse laturi ale artei într-un proiect unic european, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultură și lectură.

Lecturile Insomniacelor este un club de carte care funcționează sub egida FICT. Întâlnirile au loc lunar, iar scopul său este de a promova și dezbate creațiile literare ale scriitoarelor contemporane.

FICT are un caracter educativ, științific, cultural și social, având scopul promovării cercetării științifice, a culturii române, a spiritului civic, susținerii publicațiilor științifice de specialitate, a materialelor de popularizare, organizării de manifestări științifice și expoziționale, cointeresării.

Contact: Bianca Tămaș
Telefon: 0741751431
E-mail: transilvaniabook@gmail.com
Website:
https://transylvaniabook.com/