Articole

nae ionescu, gandirea, metafizica, constiinta nationala

Nae Ionescu – Înviere

Patimile lui Hristos m-au cutremurat întotdeauna. Nu pentru suferința Lui. Așa era hotărât, ca El să fie jertfă expiatorie; și împotriva unor hotărâri luate acolo, sus, nu putem nimic. Dar pentru singurătatea Lui. Pentru lipsa noastră…
pastele blajinilor

Sărbătoarea Paștelui – Tradiții și obiceiuri – Paștele Blajinilor

Romulus Vulcănescu vorbește despre lumea albă (în care trăiesc oamenii), din care fac parte și Ostroavele albe. „Acești urici locuiau la marginea lumii într-un Ostrov alb sau în mai multe Ostroave albe din albia Apei Sâmbetei. Ostroavele…
ion luca caragiale, cella delavrancea

Cafeluța Culturală – Ion Luca Caragiale – Cella Delavrancea

A FOST odată un copil mintos care, de mititel, se deosebea între ceilalți de seama lui prin pornire la biruința grea – apucătură de suflet mare. Din cea mai fragedă vîrstă, jucăria de predilecție era să domesticească un cal…
constantin giurginca, piatra rotarii, arhivele transcendente, muntii buzaului

Constantin 7 Giurginca – Arhivele Transcendente – Piatra Rotării

Rotarea este un sat din comuna prahoveană Starchiojd, aflat la limita cu județul Buzău, acolo unde se află o piatră misterioasă, despre care circulă legenda că aici ar fi fost un altar dacic. Este, de fapt, un templu megalitic ce…
george cosbuc, dante alighieri

Cafeluța Culturală – Ramiro Ortiz – Amintiri deosebite despre Coșbuc. Cum l-a descoperit pe Dante Alighieri și Divina Comedie

L-am cunoscut pe Coșbuc în vara anului 1915, la Tismana. Mi-amintesc ca și cum ar fi acum! După ce o domnișoară anonimă se ridicase de la pian, unde asasinase o nocturnă de-a lui Chopin, rămăseserăm singuri în „salon” câteși…
mihai eminescu, eminescu

Mihai Eminescu – E scris în cartea veacurilor ca elementul național să determineze caracterul statului nostru

Nu scrutăm cestiunea de principiu a regalității. Ceea ce putem afirma însă, cu istoria în mână, este că Domnii pământeni erau Domnii rasei române, erau duci ai neamului românesc. Ca atari ei erau solidari cu rasa română și pururea…
corneliu coposu

Adevărul ascuns 79 de ani despre lovitura de stat din 23 August 1944 (interviu Corneliu Coposu)

De ce a oprit Iuliu Maniu de la publicare un interviu istoric acordat de Corneliu Coposu Marele om politic Corneliu Coposu a acordat pe 20 august 1945 un interviu amplu pentru Associated Press în care a dezvaluit in detaliu culisele actiunii…
ionut tene, cercetarea istorica, directivele nkvd

Ionuț Țene – O istorie inedită a exilului anticomunist postbelic din Spania (recenzie carte)

Istoriografia românească a cercetat foarte puțin o parte a exilului anticomunist românesc postbelic, în general cel legat de membrii fostei Mișcări Legionare retrași, în special în Spania dictatorului Franco. Din motive lesne de înțeles,…
ilie serbanescu, economie, ue, economist

IN MEMORIAM: Ilie Șerbănescu – Scrisoare deschisă către toți românii

Dragii mei concetățeni, sânt și eu, ca și dumneavoastră, un locuitor al acestui îndrăgit oraș București. Aici m-am născut, mi-am petrecut copilăria, mi-am făcut studiile și am muncit până când am ieșit la pensie. Am muncit…
grigore vieru, eminescu

Grigore Vieru – Oare în ce limbă vorbea mama lui Ştefan cel Mare, care olteancă era, cu tatăl lui, moldovean din viţă ardelenească: olteneşte, moldoveneşte, ardeleneşte?!

[…] Noul nume al Limbii Române în Basarabia de sub ocupaţia ţaristă, apoi de sub cea sovietică, jigneşte un popor ce a trudit la zidirea Limbii noastre istorice, dar şi memoria celor care, prin har şi jertfă, au remodelat-o, dându-i…