Articole

Aurel C. Popovici

Aurel C. Popovici – Naționalitatea unui popor nu e un program electoral. Este rangul său în lume, e blazonul nobilitar al meritului său

Mulți se vor fi mirat de ce adică combat eu cu atâta cerbicie democrația radicală, orice democrație propriu-zisă; de ce caut, cu atâta stăruință, să pun în relief adevărul azi științific că clasa conducătoare a unui popor e…
manastirea putna, casa muzeu bukowina, putna, sezatoare, festivalul national de muzica folk, targ de produse locale

Târguri, șezători și festivalul național de muzică folk la Putna, între 17 și 24 august 2024

De ce să vii la Putna, mai ales în luna august? (și în tot restul anului, desigur) 𝟭𝟱 𝗮𝘂𝗴𝘂𝘀𝘁: Hramul Mănăstirii Putna Hramul istoric al Mănăstirii Putna. 𝟭𝟳 – 𝟭𝟴 𝗮𝘂𝗴𝘂𝘀𝘁:…
mihai eminescu, eminescu

Mihai Eminescu – Istorici ce nu știu istorie, jurnaliști ce nu știu a scrie, miniștri ce nu știu a guverna…

Oamenii noștri, zic eu, sunt de-un cosmopolitism sec, amar, sceptic. Ba și mai mult: au frumosul obicei de-a iubi orice-i străin, de-a urî tot ce-i românesc. Noi am rupt-o cu trecutul, fie ca limbă, fie ca idee, fie ca mod de-a privi și…
bogdan petriceicu hasdeu

Bogdan Petriceicu-Hașdeu – Naționalism și cosmopolitism

Domnilor, mi-aţi oferit preşedinţia acestei societăţi. O consider mai mult decât o onoare, mai mult decât o plăcere, mai mult decât o manifestaţiune: m-aţi pus, domnilor, în stare de a lucra cu vigoare în înţelesul convicţiunilor…
nicolae steinhardt, iustin parvu, manastirea petru voda, diana sosoaca

Diana Șoșoacă: Răspuns pentru Mănăstirea Petru Vodă, prietena d-lui George SIEmion și a partidului de tinichea, dar și a revistei de șters virtual pantofii, cu care colaborează

Părintele Nicolae Steinhardt, Jurnalul fericirii, Editura Mănăstirii Rohia, Rohia, 2005, pp. 26-27: „Mii de draci mă furnică văzând cum este confundat creştinismul cu prostia, cu un fel de cucernicie tâmpă şi laşă, o bigoterie,…
mankurti, romania, romania pe cale de disparitie

Patrick Matiș – România pe cale de dispariție: Tefeleilor le e rușine cu Diana Șoșoacă și lupta pentru „cine reprezintă poporul român și credința creștină”

În ultima săptămână am asistat la ce s-a întâmplat în Parlamentul European și la diversele intervenții ale europarlamentarilor noștri, și la reacțiile din spațiul public al unora care se consideră români, și am vrea să facem…
Emmanuel de Martonne, daci, romania

Un profesor de la Sorbona: „Voi, românii, sunteți daci. Coloniștii romani nu au fost latini, nici măcar italici”

Emmanuel de Martonne (n. 1 aprilie 1873, Chabris — d. 24 iulie 1955, Sceaux), a fost un geograf și pedagog francez, binecunoscut în România interbelică pentru contribuțiile sale esențiale…
Alexandru Vaida-Voevod

Alexandru Vaida-Voevod – Discurs în parlamentul de la Budapesta

Noi, reprezentanţii micilor naţiuni, am aşteptat cu nerăbdare atitudinea cercurilor conducătoare ale monarhiei faţă de aceste puncte şi naţiunile nemaghiare au primit cu nespusă bucurie ştirea că ministerul de externe al monarhiei…
sinecuri

Luminița Arhire – O frunză de salată pe platoul de sinecuri

Și, în timp ce președintele nostru, ales cu entuziasm, de două ori, de către electoratul român care a văzut în el: „neamțul serios”… „ein Mann, ein Wort”… „eine qualitativ hochwertige Foraibar”… „vai! cum seamănă…
ernest bernea, simplitate

Ernest Bernea – Sensul suferinței

Omul celor două veacuri din urmă în care s-au realizat, atât cât a fost cu putinţă, înseşi idealurile Renaşterii, a fost stăpânit de o concepţie optimistă, de un sentiment de certitudine, izvorât din limita raţională pusă existenţei.…