Articole
Traian Dorz – Alături am purtat (poem)
Alături am purtat povara
aceleiaşi slăvite cruci
deşi, necunoscut şi tainic,
tu altfel ţi-a fost dat s-o duci.
Aceeaşi înspinată creangă
a-ncununat şi fruntea ta,
deşi, tăcut şi singuratec,
de tine nimeni nu ştia.
Eu,…
Corvin Lupu – Fapte istorice ignorate ale României contemporane și marotele din scrierile oficiale (partea 2)
O marotă dintre cele la care o să mă refer este aceea că regimul social-politic interbelic, fals numit „democratic”, a fost unul lăudabil și de regretat. Ca urmare, începând cu anul 1996, cei care au acaparat România au promovat…
Miron Manega – Nu există fatalism mioritic! Ciobanul din „Mioriţa” este învingătorul absolut, nu învinsul
„Scoateţi Mioriţa de pe drapel!” – spunea cu ani în urmă, într-o emisiune tv, Florin Chilian. Avea şi nu avea dreptate. Mai mult n-avea. De ce? Şi el, şi Nicu Covaci, ca şi alţii, mai prestigioși sau mai mărunţi, au fost victimele…
Corvin Lupu – Fapte istorice ignorate ale României contemporane și marotele din scrierile oficiale (partea 1)
Un text care a fost trimis Grupului pentru România de un distins coleg al nostru, care a trăit o mare parte din viață în Franța, având o vârstă respectabilă, mi-a oferit prilejul unor reflecții rezultate dintr-o cercetare istorică…
Alin Cristian – Risipitele alaiuri ale literaturii: 4. Deconstrucția sălbăticită
Motto: blanc: 2. pauză albă și tremurătoare care apare uneori la emisiunile de televiziune, dând senzația că „s-a rupt filmul”
Dicționarul explicativ al limbii române
Chiar că filmul e pe rupte… Există suficientă evidență…
Nicolae Iorga – Despre secui și rostul lor între români
Sub coordonarea harnicului şi neobositului om de carte Ioan Lăcătuşu, în august 2014 a apărut, la Editura Eurocarpatica, o bogată crestomaţie de texte care tratează problematica traiului comun al românilor şi secuilor în Arcul intracarpatic.…
Octav Bjoza – Am trecut prin 14 securități, închisori și lagăre de exterminare
Am trecut prin 14 securități, închisori și lagăre de exterminare: Securitatea din Iași, Securitatea Uranus (în București), Securitatea din Brașov; apoi închisori: Codlea, Gherla, Galați, Brăila, Fortul 13 Jilava și Văcărești;…
LECȚIA DE ISTORIE: 15 octombrie 1451 – A încetat din viață Bogdan al II-lea, la Reuseni, Suceava
Fiul nelegitim al lui Bogdan, fratele lui Alexandru cel Bun și tatăl lui Ștefan cel Mare, Domn al Moldovei între 12 octombrie 1449–15 octombrie 1451. Cu toate că el îl numește pe Alexandru cel Bun, în hrisoavele emise din porunca sa,…
Aspazia Oțel Petrescu mărturisește despre Mihai Eminescu, după ani grei de închisoare stalinistă: „ne-a salvat din mlaștina deznădejdii cu a lui Rugăciune către Maica Domnului”
Eminescu, fratele din închisoare, ne-a salvat din mlaștina deznădejdii cu a lui Rugăciune către Maica Domnului.
(…) Intenția mea este să rectific, printr-o mărturisire simplă și adevărată, nerecunoștința mea față de Mihai…
Sergiu Celibidache, filozoful cu bagheta
Puţine personalităţi din România au atins vreodată gradul de complexitate al fostului mare dirijor. Doctor în patru discipline, obsedat de muzică şi de budism, creator de sisteme de interpretare revoluţionare, perfecţionist agresiv,…