In Articole

Bujorul-de-stepa, comoara de la Zau de Campie

Singurul loc din Europa in care bujorul-de-stepa (Paeonia tenuifolia) a supravietuit se afla in judetul Mures, in Rezervatia botanica din localitatea Zau de Campie. Rezervatia a fost infiintata in anul 1932 de academicianul Alexandru Borza, fondatorul scolii romanesti de Botanica si se afla la circa 5 km de comuna Zau de Campie. Initial, rezervatia avea 2,5 ha, acum are 3,5 ha si numara 50 000 de bujori-de-stepa. Primele date despre bujorii de aici au fost publicate in anul 1846, la Viena.

bujorul de stepa, zau de campie

„La Zau de Campie, bujorul-de-stepa a venit din Dobrogea acum 10 000 de ani. Semintele au ajuns prin trei modalitati: au fost aduse de vant, pasari si apa. Bujorii s-au localizat in comuna noastra, unde traiesc la cea mai inalta cota din Europa, respectiv la 477 m altitudine. Toata Valea Botei Mari a fost plina de bujori-de-stepa, iar satul de dincolo de lac se si numeste Bujor-Hodaie, insa nu mai este nici un exemplar acolo. Spre bucuria noastra, avem unica rezervatie din Europa. In Muntii Macin, la Niculitel, in Dobrogea, pe marginea Dunarii, mai sunt bujori-de-stepa, dar foarte, foarte rari, acolo fiind putine exemplare”, a declarat Octavian Calugar, omul care se ingrijeste de gingasa planta de sase decenii incoace, de cand a disparut Marcu Sancraian, primul custode onorific al rezervatiei.

Bujorii-de-stepa de la Zau de Campie infloresc in perioada aprilie-mai, foarte rar in luna iunie, si raman infloriti doar doua saptamani.

Recent Posts

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
%d bloggers like this: