In Articole

Calin Georgescu - Atuurile Romaniei

Romania este o tara prea bogata, cu un pamant prea fertil, ca sa fie pastrata fara lupta!

Stiintific, din noua regiuni biogeografice, Romania detine cinci, avand cea mai importanta ecoregiune la nivel global. Mai mult de jumatate din Carpati, cei mai salbatici ca natura, sunt in tara noastra. Peste jumatate din carnivorele mari sunt in Romania. Avem apoi Delta Dunarii, zonele umede si padurile – un tezaur.

Capitalul gigantic al Romaniei este dat de resursele naturale, in special de baza genetica pura pe care o au plantele si vietuitoarele sale, fiind printre foarte putinele tari din Europa care mai detin asa ceva. Daca numesc doar cele 220.000 de ha de padure virgina, apoi cernoziomul ciocolatiu, cel mai productiv dintre toate tipurile de sol, se poate vedea capacitatea sigura de a dezvolta durabil tara. Nu poti avea dezvoltare durabila fara fundamentul dat de resursele naturale pure.

Sub acest aspect, Romania se inscrie in zona marilor negociatori, fiind un potential multiplicator genetic pentru tarile care au doar resurse financiare, dar nu si pe cele naturale. Sau au padure, dar nu au codru. Lumea occidentala este disperata sa aiba hrana si apa de foarte buna calitate pentru cetatenii ei. Doar astfel isi asigura continuitatea ca neam. Toti sunt constienti de pericolul alimentatiei industriale, plina de E-uri si aducatoare de boli pe care medicina actuala nu le poate trata.


Cauzele dezastrului actual fiind atat economice, cat si culturale, solutiile trebuie sa fie si ele, deopotriva, economice si culturale.


Sa alegem speranta in locul fricii si unitatea in locul conflictului si discordiei! Sa punem capat intereselor marunte si miturilor care ne-au sugrumat viata! Sa avem un proiect mare propus natiunii! Sa aducem tara la nivelul unei chemari! Asta trebuie facut! Sa-i facem pe romani mandri de istoria neamului lor si de vesnicia lui! Iar asta se poate

Putem sa ne propunem teluri ambitioase, pentru ca avem cu ce si avem cu cine sa le ducem la indeplinire. Trebuie sa convenim asupra unui set de prioritati realiste si sa lucram intens pentru atingerea lor. Mai presus de orice, trebuie sa punem la lucru competentele reale pe care le avem. Mai mult ca oricand, se impune un consens national in jurul unei viziuni strategice cu un inalt grad de concretete. Solidaritatea nu se cladeste la ordin, ci pe baza intelegerii impartasite ca solutiile propuse sunt bune pentru tara si pentru oamenii ei. De fapt, aceasta este esenta interesului national si aici trebuie sa ne regasim, chiar daca nu ne-am inteles intotdeauna.


Nu sistemul politic este puternic, ci noi suntem slabi, daca am acceptat sa fim condusi de incompetenti si tradatori. Vinovatii nu trebuie sa fie neaparat inchisi, ci sa li se confiste averea pe care au facut-o pe spatele si in dispretul poporului roman.


Putem schimba radical situatia si perceptia lumii despre noi daca afisam un proiect de tara unic prin amploare si importanta la nivel mondial. Maretia nu este un dat, ci se castiga prin lupta. Cu atat mai mult, atunci cand stim ca, nu in multi ani, va veni criza de hrana si apa. Prin urmare, sa ne pregatim pentru asta si sa devenim cel mai mare exportator de hrana sanatoasa din Europa, nu inainte de a oferi siguranta alimentara poporului roman. Apoi, sa ne uitam la energie: sa-i transformam pe romani in proprietari si producatori de energie, in special energie verde. Sa raspandim toata proprietatea productiva in asa fel incat bunastarea sa fie prezenta in orice ungher al tarii. Iar pe plan international, sa devenim un furnizor indispensabil. Stiti ce spunea Mircea Vulcanescu? Ca taria spirituala a unui neam se masoara dupa gradul in care e in stare sa le impuna altora perspectiva lui asupra existentei si ca, daca il face pe strain sa incline spre modul lui de a lua atitudine, aceasta este o cucerire spirituala. Asta poate face Romania in urmatoarea etapa — si poate de aceea trecem prin suferinta intr-un asemenea grad.


Proiectul meu de tara este rezumat in trei cuvinte-cheie, „hrana, apa, energie”, totul gandit interdisciplinar, pe baza conceptului de dezvoltare durabila. Un proiect care depisteaza si acopera o nisa unica — in Europa, cel putin, daca nu cumva chiar in lume. Micul producator si gospodaria taraneasca traditionala vor fi motorul economic si vor aduce prosperitatea. Iar icoana vie a neamului, satul romanesc, va salva tara. Eu ma inclin in fata taranului roman si ii multumesc ca exista, pentru ca tine aprinsa flacara credintei si a sperantei. Iar prin tarani se va reface o Europa intreaga. Productia agricola si bogatia spirituala a gospodariei taranesti constituie cea mai mare avere a statului roman.


Ce mijloace am pentru atingerea proiectului de tara? Exista cinci mijloace:

  1. In primul rand, am solul. Cei 25 de cm de sol, de pamant care se numeste sol. Si care este unul dintre cele mai bogate din Europa. Orice samanta as pune in orice sol din lumea asta, nu creste rosia asa cum creste in Romania. Germania n-o sa aiba niciodata rosia romaneasca! Si cu toate acestea, peste 80% din produsele alimentare din aceasta tara vin din import. Rosiile, fara gust, vin din Turcia sau din Spania — si alte produse la fel.
  2. Dupa aceea, am Marea Neagra. Intre portul Constanta si aeroportul Otopeni, eu as alege fara sa stau prea mult pe ganduri portul Constanta, care are o importanta mult mai mare, pentru ca face legatura si cu Mediterana si cu Caspica. Deci, portul Constanta este esential. Atata timp cat, in portul Constanta, danele sunt goale, doar cateva nave care transporta fier vechi si lemn sub forma de bustean acosteaza in ele suntem condamnati la saracie.
  3. Apoi, am apele termale. Pentru varsta a treia, aceasta tara este un paradis! Si cate am putea face! Varsta a treia din orice tara a Europei ar putea gasi in Romania locul de liniste si de tratament la care jinduieste.
  4. O piesa esentiala: Romania poate sa fie un multiplicator genetic. Ce inseamna asta? Inseamna ca in Germania, padurea este padure, iar in Romania este codru. Avem 220.000 de hectare de padure inca virgina. Este mai mult decat poate sa coste asa ceva in aur, mult mai mult! Gena aceasta autentica poate sa fie exploatata in urma unor negocieri uriase, nici macar nu are pret ceea ce se poate obtine cu o gena de padure autentica si care poate sa fie multiplicata.
  5. Si un ultim aspect, o ultima idee, care poate parea derizorie la prima vedere: industria calului. Stiti ca la fiecare 5 minute, in aceasta lume are loc o cursa de cai? Este, de fapt, cel mai banos sport peste tot in aceasta lume. Romania poate impusca doi iepuri dintr-un foc: o data, pentru ca are cea mai mare capacitate de a ingriji acest nobil animal, in conditiile geomorfologice pe care le are, si, in al doilea rand pentru ca ingrijirea unui cal presupune 12 meserii: de la fierar, la pielar si tamplar si altele asemenea. Or, ideea esentiala este cum sa faci ca aceasta tara sa aiba somaj zero. Si se poate face lucrul acesta!

Sursa: Cumpana Romaniei, de Calin Georgescu, Editura Christiana, Bucuresti, 2016.

 

Recent Posts

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
florin matrescu, holocaustul rosu
%d bloggers like this: