Calin Georgescu – Bancile si agricultura

modele, agricultura, calin georgescu, dezvoltare sustenabila, noua ordine mondiala, noul nationalism, distributismul, călin georgescu

Calin Georgescu - Bancile si agricultura

Cum sa sprijine bancile esenta dezvoltarii noastre, cand peste 80% dintre ele sunt straine? Nu au nici un interes sa o faca. Decapitalizarea bancilor romanesti s-a facut cu buna stiinta.

Dezbaterea politica cea mai frecventa din societatea romaneasca este legata de putere. Problema este ca, atunci cand detii puterea si nu stii ce sa faci cu ea sau nu ai cu cine sa faci ceea ce ti-ai propus, se intra in impas. Iesirea din aceasta fundatura nu poate fi data decat prin cultivarea profesionalismului autentic.

Acelasi lucru este valabil si in cadrul sistemului bancar. Romania este poligon de incercari pentru sistemul bancar international. La filialele din tara noastra, bancile-mama trimit cadre de conducere slab pregatite profesional, predispuse experimentelor, care duc o politica de jecmanire a populatiei si nu de dezvoltare.

Romania ar trebui sa aiba o institutie de credit agricol asa cum a propus Take Ionescu in documentul „Romania in anul 3000”, inca din 1920. Ce oameni! Ce viziune! Ce daruire fata de tara!

Dar dezvoltarea agriculturii, chiar si traditionale, tine de ansamblul economic, de o crestere moderata, fezabila, fara a strica echilibrele macroeconomice, sustinuta de un buget national multianual, gandit pe termen lung. Apoi, de investitii necesare pe termen scurt in infrastructura si tehnologie. Fara investitii, scade competitivitatea si economia moare. Iar investitiile pot fi stimulate simplu, reducand impozitul pe profitul reinvestit.

Cheia succesului economic sta in productivitatea muncii si in exploatarea sustenabila a multiplelor noastre resurse. Romania ar trebui sa aiba ca optiune clara profesionalizarea fortei de munca.

Sursa: Cumpana Romaniei, de Calin Georgescu, Editura Christiana, Bucuresti, 2016.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu