Calin Georgescu – Strategia de dezvoltare a Romaniei

modele, agricultura, calin georgescu, dezvoltare sustenabila, noua ordine mondiala, noul nationalism, distributismul, călin georgescu

Calin Georgescu - Strategia de dezvoltare a Romaniei

In orice imprejurare, trebuie sa gandesti Adevarul, sa spui Adevarui si sa iubesti Adevarul. Civilizatia este fructul muncii si efortului, al cunostintelor si invatarii. Decadenta se instaleaza atunci cand ele inceteaza sa devina virtuti.

Cheia succesului in dezvoltarea tarii sta in dragoste, unire, intarirea familiei si micul producator. Restul sunt detalii.

Insist pe rolul familiei in societatea de azi. Vigoarea tineretului se trage din radacinile familiale. Daca familia este sanatoasa, crestina si unita, atunci si societatea va fi la fel. Strategia tarii se poarta in inima si are cateva puncte, care incap pe o pagina:

  1. Intarirea legislativa si constitutionala a statului. Legi administrate eficient de functionari in a caror autoritate populatia sa aiba incredere.
  2. Lansarea cercetarii si dezvoltarii, cu implicarea universitatilor.
  3. Politici monetare si fiscale ferme. Nivelul taxelor sa fie scazut. Pastrarea monedei nationale este un mare atu, care nu trebuie neglijat. Si sub nici o forma nu trebuie aderat la moneda euro.
  4. Dezvoltarea cailor de transport. O tara curata si ingrijita.
  5. O politica externa regionala si globala de promovare a concilierii.
  6. Transformarea unui handicap intr-un avantaj de nisa economica: agricultura romaneasca – cu scopul final de a asigura independenta alimentara a tarii. Protectia padurilor si dezvoltarea mediului. Dezvoltarea durabila – concept national.
  7. Securitatea persoanei: strategia de sanatate bazate pe preventie, hrana sanatoasa, educatie prin miscare, politica demografica stabila.

Romania are la dispozitie o Strategie Nationala pentru Dezvoltare Durabila (SNDD), documente elaborat conform cerintelor UE si prezentat oficial in 2008. Nu s-a pus in practica nici o propozitie din acest document realizat pe parcursul unui an, completat si imbunatatit prin dezbatere publica, insusit si aprobat oficial de guvernul de la acea vreme. SNDD este un pas spre civilizatie, este strategia interesului comun, care ar trebui sa primeze asupra confruntarilor politice si momentelor electorale.

SNDD stabileste cadrul de manifestare a dorintei de dezvoltare, care nu poate fi programata si garantata decat pe termen lung si numai daca structura si functionalitatea sistemului socio-economic sunt dimensionate si adaptate continuu la configuratia si capacitatea de suport a capitalului natural accesibil. Pe aceasta ne fundamentam obiectivele care sunt si trebuie sa fie integratoare. Ideea dezvoltarii durabile este incompatibila cu ceea ce s-a intamplat in Romania in ultimii aproape 26 de ani. Este o incompatibilitate sistemica. In practica politico-economica, asistam doar la actiuni post-factum, menite sa repare deficientele constatate, fara a fi bazate pe previziuni care sa le modeleze si preintampine. Dificultatile in elaborarea documentului nu au constat in introducerea de idei noi, ci in efortul de a scapa de cele vechi.

Un ultim aspect esential este politica demografica, neglijata total de toate fortele politice din tara: Romania se afla intr-un declin demografic prelungit, cu deteriorarea structurii pe varste a populatiei, scaderea natalitatii si accentuarea procesului de imbatranire. Recensamantul din 2011 este foarte discutabil ca date si organizare, dar chiar si asa, cifrele sunt graitoare. Pierderea demografica a insumat, intre 1990 si 2014, peste 3 milioane de oameni.

Sursa: Cumpana Romaniei, de Calin Georgescu, Editura Christiana, Bucuresti, 2016.

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu