Casatoriile homosexuale si neo-fascismul tehnologic

casatoriile homosexuale, neo-fascismul tehnologic, cyborg, noua ordine mondiala

[vc_section][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2019/02/cyborg-2-620×264.jpg” image_size=”medium” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2019/02/cyborg-2-620×264.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_custom_heading text=”Casatoriile homosexuale si neo-fascismul tehnologic” font_container=”tag:h2|font_size:27px|text_align:center|line_height:2em” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeInUpBig”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1549787916818{margin-bottom: 0px !important;}”]Problema casatoriei intre persoane de acelasi sex sau a „casatoriei pentru toti”, asa cum i se mai spune in Franta, a suscitat si suscita un interes enorm. Oameni de cultura, medici, filozofi sau clerici au participat si participa la dezbatere, invocand argumente pro sau contra.

Una dintre cele mai valoroase contributii la dezbaterea din Franta, valabila in egala masura si pentru Romania, a avut-o filozoful si teologul Bertrand Vergely. Desi conferinta este mai veche, datand din 2013, momentul este excelent pentru ca se petrecea inainte de legalizarea casatoriilor intre homosexuali din Franta. In Romania, desi exista un puternic curent popular impotriva unei astfel de masuri, prin natura apartenentei la spatiul euro-atlantic, s-au inmultit presiunile asupra legalizarii acestor relatii. Mai intai prin propunerile de legalizare a parteneriatelor civile, asa cum s-a intamplat si in celelalte tari Europene.

In cuvantul sau, Bertrand Vergely explica miza profunda si reala a casatoriilor intre persoane de acelasi sex. Acesta spune ca exista un anumit numar de persoane din lobby-ul economic si cel stiintific, care doresc sa propage ideea ca totul se poate inventa, totul se poate decreta si ca nu mai exista nimic dat, nimic natural.

„Cred ca este important sa spun ca exista si date ale existentei, si ca omul nu a inventat tot. De ce? Pentru ca un anumit numar de persoane din lobby-ul economic si un anumit numar din lobby-ul stiintific sunt extrem de interesate de ideea de casatorie nu din perspectiva homosexualitatii, ci din perspectiva a ceea ce putem numi ‘constructivism’. Miza metafizica a ‘casatoriei pentru toti’ este de a promova ideea ca totul se poate inventa, totul se poate construi, totul se poate decreta. Asadar este vorba de ideea de a inlocui notiunea de dat natural prin triumful in primul rand al legii si, in al doilea rand, al tehnicii.

Asadar, avem aici o miza metafizica de fond, de a sti daca omul se bazeaza pe un dat sau doar pe o constructie. Cei care sunt pentru ‘casatoria pentru toti’ doresc sa impuna ideea ca totul se poate construi, se poate decreta, se poate inventa.

Olivier Rey, matematician, in cartea intitulata ‘Une folle solitude’, spune ca omul nu tine de date care reies din fiinta si, dincolo de fiinta, din misterul vietii. Omul este ceva de fabricat”, spunea Vergely.

Vergely considera ca se propaga o ideologie radicala, conform careia se doreste modificarea radicala a fiintei umane, prin desconsiderarea realitatii si inlocuirea ei cu un fabricat tehnologic si ideologic.

„Cred ca exista o dorinta de a modifica radical datele fiintei umane, debarasand-o nu numai de notiunea de Dumnezeu (un cuvant blamat si interzis in tara noastra), ci si de notiunea insasi de realitate, de dat al realitatii, de natura, pe care dorim sa o excludem, pentru a o inlocui cu o idee pur constructivista. Esenta acestui proiect este totalitara. Am avut fascismul, care dorea sa creeze o rasa superioara, comunismul, care dorea sa creeze o clasa superioara, iar acum suntem in ceea ce se cheama fabricarea omului, fabricarea unei neo-umanitati cu totul desolidarizata de notiunea de real.

Exista instante ideologice care nu mai doresc sa auda vorbindu-se despre Dumnezeu, dar nici de notiunea insasi de fiinta si de realitate. Este vorba de a face sa triumfe o lume in care totul va fi construit, decretat si, de la un punct incolo, inventat de tehnologie”, declara filozoful.

Vergely sustine ca mariajul intre homosexuali este doar o etapa spre transformarea omului intr-o fiinta pur istorica, fabricata in laboratoare.

„Trebuie sa intelegem ca problema casatoriei pentru toti depaseste complet simpla problema a homosexualitatii, ea pune in joc notiunea de realitate. Maurice Merleau-Ponty spunea ca omul este atat natural, cat si istoric. Astazi dorim sa stergem notiunea de natura si sa facem din om o fiinta pur istorica, pe care o vom putea fabrica in laborator, practicand experiente noi. Eu spun ca regasim astazi aceleasi simptome care existau la aparitia nazimului in jurul anilor ’35-’36. Numai ca astazi, neo-fascismul, care ne ameninta, nu se va realiza prin motoare de extrema dreapta sau extrema stanga, ci va fi legat de democratie si tehnologie. Platon ne-a spus: ‘Atentie la constructivismul democratic’. Si asta cu mult inainte de Hristos”, a declarat el.

Articol realizat de Ioana Ivan via certitudinea.ro.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu