In Stiri

Cătălin Berenghi - Democrație înseamnă, în primul rând, respectarea Libertății de Exprimare

Democrație înseamnă, în primul rând, respectarea Libertății de Exprimare. Nu voi face referire la modul în care unii înțeleg să abuzeze de această libertate. Ci, cu profundă indignare, voi face referire la instituțiile Statului, care au fost îndrituite să vegheze ca, și libertatea mea de exprimare, atât ca cetățean dar mai ales ca și Candidat Independent la Primăria Generală, să fie respectată și asigurată! Aceste instituții, în privința mea, au încălcat atât Legea Electorală cât și propriile Decizii!

Mă voi opri la nici mai mult nici mai puțin decât Decizia din 14 August 2020 a Consiliului Național al Audiovizualului care, în conformitate cu Legea 115/2015 cu completările și modificările ulterioare, a stabilit, la Articolul 2, următoarele:

„Candidații și reprezentanții partidelor politice, alianțelor politice (…), precum ȘI CANDIDAȚII INDEPENDENȚI au acces GRATUIT la posturile de Radio și de Televiziune publice și private, în condițiile art. 66-68 din Legea nr. 115/2015.”

Iar la Articolul 3 din aceeași Decizie a CNA, se stipulează că:

„Radiodifuzorii publici și privați sunt OBLIGAȚI sa asigure desfășurarea unei campanii electorale ECHITABILE și CORECTE pentru TOȚI competitorii electorali, respectând următoarele principii:

a) echitate – toți candidații trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuți electoratului (…)”!

Doresc să o întreb pe distinsa doamnă Maria Monica Gubernat, Președinta Consiliului Național al Audiovizualului, dacă Consiliul dumneaei a monitorizat, așa cum prevede LEGEA, desfășurarea campaniei electorale de la televiziuni. Căci, dacă ar fi făcut-o, nu se putea să nu observe încălcarea flagrantă de către acestea a articolelor de mai sus, în sensul că, de mai mult de două săptămâni, asistăm la prezentarea, chiar și în afara timpilor legali de emisie, a doar trei candidați. Îi reamintesc doamnei în cauza și instituției pe care o conduce din banii poporului român, că eu, candidat independent, nu am putut sub nicio formă să îmi expun programul electoral, asa cum prevede legea.

Îmi poate spune CNA de ce? Mi-e greu să cred că, o instituție care se prezintă ca fiind o adevărată „poliție” ce controlează respectarea drepturilor cetățenești de către televiziuni, nu știe care e tariful la aceste televiziuni. Sau, mai exact, șpaga cerută. Păi nu scrie în lege căci competitorii electorali au acces GRATUIT la spațiile de antenă, fără discriminare și echitabil? Sau doar milioanele de euro date de 3 dintre candidați sunt importante și televiziunile, prezentându-i numai pe ei, manipulează electoratul?

Răspunde cineva moral, penal, administrativ pentru nerespectarea Legii?

A consemnat Cătălin Berenghi pe pagina sa de facebook, într-un comunicat de presă.

Recent Posts
Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
gheorghe pipereahorea badau, universitatea din bucuresti, profesor universitar