In Articole, Modelul de Tara

Catalin Berenghi - Un altfel de primar

Da, este nevoie de un altfel de primar. Am expus, in numarul trecut (CERTITUDINEA – n. red.), cele 10 principii dupa care ma ghidez, baza acestora fiind patriotismul. Toate actiunile mele in spatiul public (blocarea constructiei megamoscheii, remontarea inscriptiei „BUDAPESTA” de pe Arcul de Triumf, obtinerea si accesarea de fonduri pentru Biserica Sfantul Nicolae si refacerea cladirii „Barac” din Scheii Brasovului etc.) de aici au pornit. Ca si declansarea unor procese impotriva celor care comit acte antinationale (procesul impotriva UDMR, actiunea in instanta impotriva celor care ridica ilegal, la Sighetu Marmatiei, cea mai mare sinagoga din Romania etc.).

Toate aceste actiuni sunt insa doar riposte civice impotriva ilegalitatilor de orice fel, riposte pe care le voi continua. Nu este insa suficient. Mai trebuie sa si construim ceva, mai trebuie sa gasim si solutii pentru problemele cu care ne confruntam. Una ar fi sustinerea proiectului legislativ „CONSTITUTIA CETATENILOR”, dar asta nu tine de competentele directe ale unui primar. In schimb probleme precum cea a gunoaielor, reducerea poluarii sau realizarea unui sistem de incalzire cu adevarat ieftin si ecologic, acestea, da, tin de competentele directe ale unui primar. Nu s-a gandit niciunul dintre ei, pana acum, sa apeleze la „tezaurul de brevete” de pe strada Ion Ghica, adica de la OSIM. Mai exact, in cazul de fata, la tehnologiile lui Iuliean Hornet, cu care am scapa definitiv de gunoaie. Iar gunoaiele ar deveni, in paralel, cea mai ieftina sursa de energie pentru incalzirea locuintelor si a apei calde. Atentie: cea mai ieftina si mai nepoluanta sursa de energie de pe Pamant!

Cine e Iuliean Hornet? Cei care citesc CERTITUDINEA stiu. Si stiu si de ce. Am sa-l prezint si eu, pe scurt.

E un roman multiplu premiat pentru numeroasele sale inventii si inovatii in domeniul tehnic. Amintim aici titlul de Managerul Anului 2014, cu care a fost desemnat si premiat la Oxford – Anglia de Comitetul European al Oamenilor de Afaceri Socrates, titlul si distinctia de Lider Mondial al Oamenilor de Afaceri, primite in 2015 atat la Atena – Grecia, cat si in Las Vegas – Statele Unite. Sa va mai spun ceva: Iuliean Hornet a refuzat sa fie inghitit de marile companii ale lumii, care i-au inaintat sume ce depaseau sase zerouri, doar pentru ca Hornet sa produca sub sigla acestora. Motivul refuzului? Nationalismul sau ferm, de la care nu se abate. Incearca din rasputeri sa-i constientizeze pe romani, prin inventiile sale, de avantajele energiei din biomasa, ca alternativa la defrisarea de paduri din Romania. „Padurile noastre nu sunt combustibili! – Our forest, aren’t fuel!” – este unul din sloganurile companiei pe care o conduce inventatorul.

O sa ma intrebati ce legatura au inventiile lui Iuliean Hornet cu atributiile primarului general al Capitalei. Au – si am sa dau un exemplu concret, prezentat si in CERTITUDINEA nr. 37. Exista in Bucuresti, in Sectorul 4, un bloc cu 13 etaje care are un sistem de incalzire diferit de cele curente, adica de sistemul centralizat sau de cel individual, al centralelor proprii cu gaz. Diferenta e uriasa, din mai mute puncte de vedere. In primul rand din punct de vedere al costurilor pentru utilizatori: pentru a asigura apa calda si caldura la un apartament, costurile nu depasesc 4 euro pe metrul patrat pe an, chiar si daca sunt ierni foarte grele.

E vorba de sistemul de incalzire ecoHORNET, inventie a fratilor Iuliean si Aurel Hornet. Inventia aceasta revolutioneaza piata energiei termice si electrice, avand un potential de salvare ecologica a intregii planete. Pe noi – si, evident, pe mine! – ne intereseaza, deocamdata Bucurestiul. Tehnologia ecoHORNET, ignorata de Ministerul Mediului si de intregul Guvern (ca sa nu mai spun de primarii Capitalei!) vine in intampinarea rezolutiei adoptate de guvernele lumii, inclusiv cele din UE, prin care emisiile de carbon vor trebui reduse aproape la 0 pana in anul 2050.

Tehnologia ofera si o solutie suplimentara de reducere a cheltuielilor utilizatorilor, intrucat pentru acest sistem nu se plateste taxa de poluare impusa de Uniunea Europeana pentru centralele clasice. In plus, cenusa rezultata prin arderea peletilor in centralele ecoHORNET este un ingrasamant extrem de eficient in agricultura. Deci, practic, prin aceasta tehnologie nu se pierde nimic, nu ramane nimic nefolosit. Sau, ca sa ma exprim mai pe inteles, o centrala termica ecoHORNET cu peleti produce aceeasi energie termica, la un pret de cel putin cinci ori mai mic fata de o centrala care functioneaza pe baza de motorina sau energie electrica.

Pe de alta parte, daca aceasta tehnologie s-ar extinde la nivelul intregii tari, cu o investitie de doar 1% din PIB, Romania ar valorifica intr-un timp record TOATE deseurile menajere si ar inchide toate gropile de gunoi din tara. Sau, mai concret, daca statul roman ar investi 60 de milioane de euro in echipamente de peletizare (de transformare a gunoaielor in biomasa granulara), Romania n-ar mai avea gropi de gunoaie, caci n-ar mai exista gunoaie. S-ar valorifica 100% deseurile menajere, namolurile de epurare, materialele din plastic, cauciucuri, deseurile agricole, silvice si din industriile conexe, Romania ar deveni „farmacia verde” a Europei si a lumii. Din pacate, Ministerul Mediului si intregul guvern se fac ca nu pricep revolutia produsa de sistemele ecoHORNET pe piata mondiala a energiei si prefera „subterfugii” pseudo-ecologice, aducatoare, in schimb, de bani pentru propriile buzunare. De pilda incineratoarele de gunoaie extrem de poluante, interzise deja in Europa. Numai ca Austria le are pe stoc si – cui sa le vanda, daca nu Romaniei?…

Asadar, pentru un primar responsabil, GUNOAIELE devin, din focar de infectie (groapa de gunoi de la Chiajna, de pilda), resursa de energie pentru Bucuresti, iar mafia gunoaielor ar disparea in scurt timp. M-am intins atat de mult cu explicatiile pentru a prezenta, cat mai pe inteles, alternativa mea – in cazul in care voi fi ales primar – la incineratoarele pe care vrea sa le construiasa doamna Firea. Cu precizarea ca incineratoarele, oricare ar fi ele, transforma gunoaiele in alte gunoaie, care nu mai pot fi folosite la nimic. Trebuie depozitate in alta parte. Prin tehnologia propusa de mine, gunoaiele sunt transformate in combustibil iar cenusa acestui combustibil este ingrasamant. De ce nu e folosita in Romania? De ce e folosita doar in strainatate? Intrebati Guvernul, Parlamentul si pe primarul general al Capitalei!

A consemnat Catalin Berenghi via CERTITUDINEA nr. 56, 2020.

Recommended Posts

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
%d bloggers like this: