,

Catalogul oficial al expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale/Romanian Sources and Universal Perspectives” se află în precomandă

constantin brancusi, surse romanesti si perspective universale

20 septembrie, Timișoara. Catalogul care însoțește expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” (30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024), publicat de Editura Art Encounters, poate fi deja comandat.

Cartea bilingvă engleză-română coordonată de către curatoarea expoziției Brâncuși, Doina Lemny, reputată specialistă în opera și viața marelui sculptor, este mai mult decât un catalog al expoziției. Tipărit în condiții grafice excelente, în formatul 24 x 31 cm, având un număr de 296 de pagini, volumul reproduce 190 de imagini—multe dintre ele în format mare—ale sculpturilor, desenelor și fotografiilor lui Constantin Brâncuși, alături de imagini documentare, cum ar fi cele de la construcția Coloanei fără sfârșit.

Brâncuși: surse românești și perspective universale este o publicație mult așteptată în peisajul editorial românesc, un veritabil instrument de lucru și un ghid care detaliază lucrările prezente în expoziție, oferind posibilitatea unei înțelegeri mai detaliate a universului brâncușian, precum și o punere în context românesc a artistului, în care accentul cade asupra perioadei artistice timpurii, influențată de anii formativi din țara sa natală.

Așa cum declară Doina Lemny, curatoarea expoziției și coordonatoarea catalogului Brâncuși:

„Expoziția organizată la Timișoara încearcă să puncteze anumite aspecte care evocă legătura artistului cu țara sa natală, cu arta și literatura românească, lăsând publicului libertatea de a sesiza aceste relații prin propriile intuiții și simțăminte. De aici rezultă și necesitatea de a prezenta, mai ales prin acest amplu catalog însoțitor, capitole importante din creația sa, punând accentul pe prima perioadă, ce poartă însemnele formării sale în România, și pe dialogul pe care l-a întreținut în permanență cu confrații săi de la București, prin participarea la diverse manifestări artistice”.

Volumul reunește o serie de texte inedite ale următorilor istorici de artă români, francezi și englezi: Ioana Vlasiu, Elena-Bobi Dumitrescu, Matthew Gale, Ariane Coulondre, David Grob, Doina Lemny, Cristian-Robert Velescu, Mica Gherghescu, Valerie Loth, Georges Banu, Sorana Georgescu–Gorjan, cu traduceri realizate de către Mirela Iacob și Samuel Onn. Cele 16 eseuri reunite în acest volum sunt consacrate creației lui Constantin Brâncuși, de la operele realizate în perioada 1907–1914, la Pasărea în văzduh, care a provocat un celebru proces împotriva Statelor Unite (1926–1928), și până la construcția ansamblului monumental de la Târgu Jiu (1937–1938). O parte din aceste texte accentuează rolul esențial pe care l-au jucat fotografia și filmul în creația și receptarea artistului.

Catalogul este publicat de către Fundația Art Encounters, fiind finanțat din surse proprii. Acesta poate fi precomandat de pe site-ul dedicat expoziției (brancusi-2023.info) și de pe site-ul librăriei La Două Bufnițe (ladouabufnite.ro/), putând fi achiziționat ulterior și fizic, începând cu 30 septembrie 2023, de la Muzeul Național de Artă din Timișoara și din alte librării din țară. De asemenea, până pe 27 septembrie, orice precomandă beneficiază și de un preț special.

Brâncuşi: surse românești și perspective universale / Romanian sources and universal perspectives

Catalog coordonat de Doina Lemny
Editura Art Encounters
Ediție bilingvă: română – engleză
Autori: Ioana Vlasiu, Elena-Bobi Dumitrescu, Matthew Gale, Ariane Coulondre, David Grob, Doina
Lemny, Cristian-Robert Velescu, Mica Gherghescu, Valerie Loth, Georges Banu, Sorana Georgescu –
Gorjan.
Traduceri de Mirela Iacob și Samuel Onn
ISBN: 978-606-94495-1-6
Format: 24 x 31 cm, copertă cartonată cu supracopertă
296 pagini
Preț: 270 lei

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu