In Articole

constantin prezan, bolsevismMaresalul Constantin Prezan este unul dintre cei mari mari conducatori ai Armatei Romane, care a reusit sa dea doua lovituri nimicitoare bolsevismului, motiv pentru care a fost scos de comunisti din cartile de istorie.

Constantin Prezan s-a nascut la 27 ianuarie 1861, in satul Sterianul de Mijloc din comuna Butimanu, care face acum parte din judetul Dambovita. A urmat scoala primara din satul natal, iar in anul 1874 a devenit elev la Scoala Fiilor de Militari din Iasi. La absolvire, Constantin Prezan a devenit elev al Scolii Militare de Infanterie si Cavalerie, dupa care, la terminarea scolii, a fost avansat la gradul de sublocotenent.

A continuat sa se pregateasca pentru o cariera militara de succes si in anul 1881 a fost printre primii cursanti ai unei noi institutii de invatamant a Armatei Romane: Scoala Speciala de Artilerie si Geniu. A fost al doilea din 23 de cursanti, fiind avansat la gradul de locotenent. Constantin Prezan a castigat un concurs pentru a urma in strainatate strainatate cursurile prestigioasei „Scoli de Aplicatie pentru Artilerie si Geniu” de la Fontainebleau, pe care absolvit-o in august 1886, cu calificativul „prea bine”. A obtinut in acest fel brevetul de ofiter de stat major, la 16 noiembrie 1896 fiind numit in Statul Major Regal, ca adjutant pe langa principele mostenitor Ferdinand, functie pe care a ocupat-o pana in 1901.

O mare capacitate de organizare

Constantin Prezan s-a remarcat si a avansat mereu in ierarhia militara, pe 1 noiembrie 1910 fiind numit comandant al Diviziei 10 Infanterie, iar la 30 martie 1911 a fost mutat la comanda altei mari unitati similare, Divizia 7 Infanterie. Acesta a avut un rol important in timpul celui de-al doilea razboi balcanic din 1913, cand militarii au fost decimati de holera. Trupele conduse de Constantin Prezan au suferit pierderi minime ca urmare a organizari hranirii, cartiruirii si respectarea normelor de igiena.

A avut un rol important in Primul Razboi Mondial

In primul razboi mondial, Constantin Prezan activa in cadrul Armatei Nord, care va strapunge Carpatii Orientali pentru eliberarea Transilvaniei de sub stapanirea Austro-Ungariei. Generalul Prezan avea un stil de conducere modern si deosebit de eficient. Din cauza infrangerilor suferite de armata romana in zona de sud a frontului, trupele generalului Prezan au trebuit sa se retraga. Alaturi de Henri Berthelot, generalul Prezan a conceput un plan de aparare al Bucurestiului, care a insemnat o puternica rezistenta in fata inamicului.

In decembrie 1916, Constantin Prezan a fost numit sef al Cartierului General al Armatei Romane si a demarat o actiune de reformare a structurii administrative din armata. De asemenea, generalul Prezan a jucat un rol important in elaborarea planurilor de lupta care au dus la victoriile de la Marasti, Marasesti si Oituz. Dupa capitularea Puterilor Centrale, Constantin Prezan a condus operatiunile militare desfasurate impotriva Ungariei bolsevice care atacase Transilvania.

Maresalul Antonescu si Regele Mihai, la inmormantarea lui Constantin Prezan

La 20 martie 1920, Marele Cartier General a fost demobilizat, structurile sale fiind fie contopite cu structurile Marelui Stat Major, fie desfiintate. La aceeasi data, generalul Constantin Prezan si-a prezentat demisia din armata. Prin Inalt Decret generalul de corp de armata, la data de La 14 iunie 1930, Constantin Prezan a fost inaltat la demnitatea de „Maresal al Romaniei”. Constantin Prezan s-a stins din viata la 27 august 1943, la varsta de 82 de ani, fiind inhumat in curtea resedintei sale de la Schinetea cu funeralii nationale. La inmormantarea au fost prezenti inalte oficialitati ale statului roman, in frunte cu Regele Mihai I si „conducatorul statului”, maresalul Ion Antonescu, fostul sau colaborator.

„Este un simbol de munca, de patriotism, de credinta neclintita si de sacrificiu”, spunea Ion Antonescu despre cel care i-a fost mentor.

Un luptator anticomunist

Generalul (r) Mihai Hodoregea, autor a unor romane istorice despre maresalul Constantin Prezan, ne spune ca maresalul Constantin Prezan a fost scos de comunisti din cartile de istorie, pentru ca s-a opus bolsevismului: „Maresalul Prezan, in epoca comunista, ca urmare a faptului ca s-a opus bolsevismului, a fost scos din cartile de istorie. In perioada de documentare, cand am studiat «Dictionarul enciclopedic al Romaniei», la litera «P», maresalul Prezan nu este trecut. Am incercat sa aflu de ce s-a intamplat acest lucru. La sfarsitul anului 1917, in momentul in care s-a instaurat la Moscova conducerea bolsevica, Lenin impreuna cu Trotki au hotarat sa transforme Romania in republica sovietica pe calea armelor. Au trimis un grup de 3.000 de militari care au fost cartiruiti langa Iasi, la Socola, sub pretextul ca vin sa intareasca frontul, dar aveau obiectivul de a aresta guvernul si pe rege, a-i impusca si transforma Romania in tara sovietica. Generalul Prezan era intr-o relatie foarte buna de prietenie cu generalul Dimitri Cerbacev, seful trupelor ruse din Moldova, care i-a spus ca in noaptea respectiva sa nu ramana in Iasi. Prezan a insistat sa afle de ce, iar Cerbacev, crezand ca Prezan nu va avea timp de reactie, i-a spus despre ce e vorba. Prezan s-a dus la rege. Situatia era foarte complicata, pentru ca atacarea trupelor rusesti putea sa duca la un conflict intre armata rusa si cea romana. Maresalul Prezan a trimis doua regimente de vanatori de munte si in noaptea respectiva a lichidat gruparea respectiva. Cateva sute de rusi au fost omorati, iar ceilalti au fost dezarmati. Pentru asta, bolsevicii nu l-au inghitit niciodata”.

Un alt motiv al urii bolsevicilor fata de maresalul Prezan a fost actiune de infrangere a guvernului bolsevic din Ungaria. „O alta actiune antibolsevica a fost campania din 1919 din Ungaria, unde conducerea politica a cedat puterea partidului bolsevic condus de Bela Kun, care urmarea sa atace concomitent Romania si sa ocupe Transilvania. Maresalul Prezan a avut informatii de la Serviciul Secret Roman, a luat ostirea si s-a terminat totul cu ocuparea Budapestei. Este a doua mare lovitura data bolsevismului”, spune generalul (r) Mihai Hodorogea.

De asemenea, Constantin Prezan este cel care l-a format pe maresalul Antonescu. „Prezan este cel care l-a crescut pe martesalul Antonescu. L-a luat de la gradul de locotenent si pana cand a ajuns maresal. Este frumos ca l-a interesat si cine vine dupa el. Cariera de maresal al lui Antonescu nu a fost pe placul rusilor, iar acest lucru s-a legat tot numele generalului Prezan. Mai sunt pasaje in viata maresalului Prezan, care il plaseaza in categoria luptatorilor antibolsevici din Romania”, a mai precizat Mihai Hodorogea.

Sursa: adevarul.ro.

Recommended Posts

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
%d bloggers like this: