Cristian Horgoș – Urme de „Cucuteni” pe mozaicuri ale Muzeului Pergamon din Berlin
Muzeul de artă antică și medievală „Pergamon” din Berlin se mândrește cu o colecție de mozaicuri bimilenare în care regăsim cu ușurință modele similare din cultura „Cucuteni” dintr-o perioadă mult mai timpurie, și anume din Neoliticul situat pe teritoriul actualei regiuni românești Moldova, în actuala Republică Moldova și în sudul Ucrainei.
Unul din simbolurile mozaicurilor din Pergamon este într-atât de înrădăcinat în conștiința umană încât îl regăsim și în zilele de azi ca decor pe marginea preșurilor, covorașelor, pe prosoape sau șervețele (marketingul știe că sub-conștientul vinde bine).
Iată-l, semnat de artistul Hephaistion (sec. II Î.Chr):
Și e suficient să alăturăm câteva imagini ale unor artefacte de Cucuteni:
Pe marginile unui alt mozaic, intitulat „Hellenistic mosaic of an Alexandrine parkeet” (Mozaic elenistic al unui parchet Alexandrin), observăm o „strămoașă” a Coloanei Infinitului.
Tot o precursoare a Coloanei lui Brâncuși găsim și căutând, pe site-ul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, artefactul „Dansul Ielelor” de Cucuteni. Ceea ce nu ar trebui să ne surprindă mult câtă vreme Brâncuși a căutat izvoare de inspirație dacice și pre-dacice.
Și tot ca un model auto-generativ, cu potențial infinit, găsim o împletitură între animalele Mozaicului Orfeu din Milet („Orpheus Mosaic from Miletus”) din Muzeul Pergamon.
Aceiași împletitură o regăsim îm mozaicuri antice balcanice cât și într-un mozaic roman din Tunisia, datând 150 – 200 Î. Chr., și reprezentând un leu atacând un măgar.
Iar aceiași împletitură o găsim pe buza unui vas de Cucuteni:
Reamintesc faptul că la Revista România Culturală am mai publicat articole despre înrudirea spiralelor de pe ceramica de Cucuteni respectiv spiralele de pe megaliți neolitici de pe cuprinsul Europei și insule relativ învecinate precum Malta, Insulele Canare sau Irlanda.
A consemnat pentru dumneavoastră Cristian Horgoș.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!