In Articole

Cum comenta Carol al II-lea abdicarea Regelui Mihai

Carol al II-lea descrie, in jurnalul sau, astfel abdicarea fiului, Regele Mihai: „Marti, 30 decembrie 1947. O zi ingrozitoare, ce zi sfasietoare: la 5 d.a. dupa-amiaza, bietul si credinciosul Ribeiro telefoneaza ca Reuters a comunicat ca Mihaita a abdicat, azi, la 3. Vestea a cazut ca o maciuca pe capul nostru, am ramas, literalmente, traznit. Reprezentantul lui Reuters a si venit aci aducandu-mi telegramele, cari dau oaresicari detalii. La 3, a iscalit abdicarea si a dat o Proclamatie catre popor, iar unele vesti zic ca la 4 va parasi Bucurestiul.

A si fost proclamata Republica Democratica Populara, alias Sovietica. M-a apucat o furie auzind aceasta stire; cine dracul l-a pus pe Mihaita sa se intoarca, ca, dupa o saptamana, sa plece in conditiile cele mai urate si dand catre popor o proclamatie rusinoasa. Nu numai ca abdica pentru el si urmasii sai, dar spune, in proclamatie, ca lasa poporului grija de a-si alege felul cum doreste sa fie guvernat, considerand ca monarhia este un obstacol serios in calea dezvoltarii democratice a tarii. Ma sufoca ideea ca fiul meu, ca suveran, sa poata sa-si puie iscalitura sub un document astfel redactat. Toti luptam pentru a arata lumei ca forma democratica nu numai ca este compatibila cu Monarhia, dar ca si asta este, de fapt, mai garantata sub un suveran, decat sub un presedinte, care-i, totdeauna, un om de partid si iata ca, acuma, Mihaita declara, sub iscalitura, contrariul si, in acelasi timp, autentifica actul de nastere a Republicii, forma de stat care nu poate permite Romaniei de a trai.”

Fragmentul face parte din volumul al cincilea de insemnari zilnice ale lui Carol al II-lea, „Intre datorie si pasiune”, aparut la Editura Curtea Veche in 2001.

 

Recommended Posts
Comments
  • Stefan Catana
    Reply

    carol II a fost o nenorocire si o pedeapsa ,ca toti hohenzolernii, pentru poporul roman. Comandant de unitate militara a dezertat si a fugit din tara si in loc de curtea martiala si plutonul de executie a fost plimbat un an prin lume si apoi “uns ” rege de ferdinad si maria , parintii lui.
    O observatie : un presedinte , bun sau rau il poti schimba dar un rege , bun sau rau , ramane !!!, bun sau rau, sanatos sau bolnav, capabil sau un imbecil , dar os regesc, cinstiti sau hot , dar os regesc . Recent fostul rege al Spaniei a fugit din tara ca ultimul las ticalos cand justitia urma sa-l traga la raspundere pentru mita uriasa !!! os regesc !!!

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
miron costin, viata lumii, poezie de miron costin, miron costin bust, miron costin 1650, miron costin poem filozofic
%d bloggers like this: