,

Dan Diaconu – Portretul unui asasin economic

asasin economic

Dan Diaconu - Portretul unui asasin economic

Virgil Popescu, Ministrul Energiei, e un individ ultrapenal. Recent a fost obligat de Comisia Europeană să scoată din PNRR proiectul Romgaz-GSP Power. Pentru cei care nu știu, GSP Power se citește Gabriel Comănescu. Tot Virgil Popescu este individul care îndreaptă Romgaz spre groapă obligându-l să cumpere concesiunea Exxon, să investească într-o platformă pe care o va construi și exploata același Exxon. Schema e simplă: am o casă care trebuie renovată, i-o dau unuia gratis care apoi vine și-mi spune „cumpără casa asta așa cum e, îmi plătești renovarea și apoi te las să stai în chirie în ea”. Iar chiria e babană, întrucât casa e renovată.

Individul însă nu e la primele abateri, iar comportamentul său e unul tipic asasinilor economici. E suficient să constatăm cum, sub mandatul său de la Energie, companiile de utilități pun jugul asupra românilor mărind accelerat prețurile, fie că e vorba de energie electrică sau gaz. Iar totul se petrece sub înaltul patronaj al său și-al nulității de la Consiliul Concurenței care cică a lansat o investigație. Adică a dat o bășină la fel ca și celelalte cu care ne-a obișnuit. 

O altă ispravă de-a lui Virgil Popescu s-a petrecut în fostul său mandat, cel de la Economie, în guvernarea Orban. În plină pandemie, bravul nostru croitoraș a pus-o de-o afacere cu măști. Astfel, la bătaie au fost puse Societatea de Administrare a Participațiilor Statului (SAPE) și regia Romarm. Romarm a închiriat avioane private pentru a aduce măști din Vietnam. Doar transportul măștilor a costat 5.2 milioane de dolari. De menționat e faptul că, în timp ce producătorul nostru de armament s-a reprofilat pe importul de măști și închiria avioane private scumpe, avioanele militare românești efectuau curse aproape gratis pentru transportul măștilor către entități private care apoi vindeau statului la suprapreț măștile. Curat murdar nu-i așa?

Bomba stă să explodeze în prezent deoarece, încă de la vremea marilor tunuri de anul trecut, cele aproape o sută de milioane de măști stau într-un depozit din Otopeni. Și ce credeți că i-a trecut prin cap tovarășului de la Energie? Ministerul Energiei are de încasat dividende de aproximativ 300 milioane lei pentru 2020 de la SAPE. Cum scandalul e gata să izbucnească întrucât în toată afacerea s-au pierdut vreo 50 milioane de dolari, bravul Virgilică vrea ca Ministerul Energiei să primească dividendele de la SAPE în natură, adică în măștile pe care le importase pe vremea când se afla la Economie și astfel să mute gaura din nou în ograda sa, de unde s-o coafeze cumva. 

Chestiunea e deja stringentă. Măștile uitate în depozit produc cheltuieli în continuare (se plătește depozitarea lor). Iată un motiv pentru care, în ciuda datelor din teren, este menținută starea de alertă. Dacă restricțiile se ridică, trebuie să se contabilizeze cumva gaura și totul are iz penal. Așa că Virgilică speră ca, printr-un artificiu dubios să mătrășească cumva măștile din depozit. Eventual dându-le celor care trebuiau să primească măștile gratis încă de anul trecut de când s-a instituit aberanta obligativitate de port a măștii.

Iată doar un sumar rezumat al activității penalului nostru ministru care, cu fața aia tristă a lui, coace afaceri prin care ne îngroapă ca țara. Dar ce să ne mai mirăm? Individul face parte dintr-un guvern despre care se spune că se împrumută de la entități cu cântec contra comisioane groase „pă pefeu”. Ne mai miră ceva?

A consemnat pentru dumneavoastră Dan Diaconu via trenduri.blogspot.com.

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu