In Modelul de Tara

Decalogul romanilor din diaspora

„Cele zece porunci” ale romanului, infatisate de Ion Ratiu la primul Congres al Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi, desfasurat la Geneva in anul 1984:

1. Fii mandru ca esti roman. Afirma-te intotdeauna ca atare. Suntem un popor nobil si vechi. Civilizatia are radacini adanci in pamantul tarii noastre.

2. Afirma-ti dragostea pentru Patrie ori de cate ori ai ocazia. Nu faci asta pentru ca esti sovin ci pentru ca doresti sa ii servesti pe cei ramasi acasa.

3. Apara drepturile poporului roman, in totalitatea sa. Nu regateni, nu transilvaneni, nu basarabeni, nu timoceni, aromani sau megleniti. Toti suntem romani.

4. Ajuta-ti compatriotii din mult-putinul ce il ai. Da-ti tainul, nu il precupeti.

5. Sustine institutiile romanesti din diaspora, oricat de modeste sau de imperfecte ar fi acestea.

6. Nu critica niciodata, nici macar prieteneste, pe romanul care se straduieste sa apere sau sa promoveze cauza nationala. Fa tu mai bine decat el.

7. Nu aduce nici o critica, nici macar „constructiva”, semenului tau care lupta. Critica ta sa se afirme prin fapta: fa mai mult si mai bine decat face el.

8. Fii intotdeauna constient ca gelozia, invidia si calomnia constituie ultimul refugiu al omului frustrat si slab, care nu mai are nici tara, nici pozitie in societate. Nu te lasa prada acestor sentimente inferioare.

9. Opune-te numai celor care siluiesc vointa poporului roman. Opozitia fata de eforturile altor patrioti romani este o irosire de energie.

10. Fa ceva pozitiv pentru tara ta si pentru compatriotii tai. Oricat de modest sau neinsemnat este ceea ce faci, fa-o in fiecare zi.

Sursa: CERTITUDINEA nr. 47, 2019.

Recommended Posts

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
modele, agricultura, calin georgescu, dezvoltare sustenabila, noua ordine mondiala, noul nationalism
%d bloggers like this: