Dirijorul Marin Constantin, compozitor și profesor de muzică, fondatorul Corului „Madrigal”, 100 de ani de la nașterea sa

Dirijorul Marin Constantin, compozitor și profesor de muzică, fondatorul Corului „Madrigal”, 100 de ani de la nașterea sa

Astăzi îl omagiem pe Unicul Marin Constatin de la a cărui naștere se împlinesc 100 de ani (n. 27 februarie 1925 , Urleta, Bănești, Prahova, România – d. 1 ianuarie 2011 , București, România).
Compozitorul, dirijorul și profesorul Marin Constantin s-a născut la 27 februarie 1925, la Urleta, în județul Prahova.

Încă de copil cânta în corul satului, pasiunea pentru muzică fiindu-i insuflată de mama lui, alături de care cânta.Educaţia sa muzicală avea să înceapă în anii în care a devenit elev la Şcoala Normală din Buzău, unde a avut şansa de a-l avea profesor şi mentor pe renumitul dirijor şi pedagog Ioan Vicol, cel care poate fi considerat descoperitorul talentutui tânărului. În semn de încurajare, Ioan Vicol avea să-i încredinţeze conducerea corului clasei şi apoi a corului şcolii şi tot el l-a sfătuit să urmeze cursurile Conservatorului din Bucureşti. În 1945, s-a înscris şi la Facultatea de Pedagogie, Psihologie și Filosofie a Universității din București.

A absolvit Facultatea de Pedagogie Muzicală a Conservatorului de Muzică din București (1944-1949) studiind cu Ioan D. Chirescu (teorie-solfegiu), Mihail Jora (armonie), Vasile Popovici (istoria muzicii), Florin Eftimescu (pian), Ștefan Popescu (cor), Teodora Stroescu (canto), şi este licenţiat şi în Filosofie – studiind sub îndrumarea profesorilor G.G. Antonescu, Mircea Florian, Dimitrie Gusti, Mihail Ralea, Tudor Vianu –, facultate absolvită tot în 1949.

Încă din anii studenţiei, a fondat Corul Universității din București, un prim pas către cariera strălucită ce va urma.

A debutat dirijând coruri de studenți și amatori, printre care Corul Sindicatului Învățământ din București, iar între anii 1951 – 1974, a fost director general și dirijor al Ansamblului UTC din România.

Tot în anii studenţiei, şi-a început şi activitatea pedagogică, fiind profesor la școala nr. 35 din București, iar din anul 1960 a fost conferențiar la catedra de dirijat coral a Conservatorului din București.

În anul 1958, studiul muzicii clasice corale l-a determinat să înființeze un ansamblu, Corala „Gheorghe Cucu”, izvorul a ceea ce avea să devină, mai târziu, Corul „Madrigal”. Erau vremuri în care muzica corală nu era privită cu receptivitate, însă pasiunea lui pentru acest gen avea să ducă la crearea unuia dintre cele mai prestigioase ansambluri corale profesioniste din România, cu realizări de excepţie la nivel internațional.Astfel că fondatorul, directorul și dirijorul pe tot parcursul vieții al Corului Național de Cameră Madrigal, Marin Constantin va conduce peste 4000 de concerte alături de ansamblul său, debutul fiind oficializat la 7 iulie 1963, la Brașov. După admiterea la Conservator, la secția Dirijat Coral, a fost propus pentru bursă chiar de Mihail Jora, o altă personalitate remarcabilă cu un rol esenţial în dezvoltarea lui. Marin Constantin a fost specializat în muzica renascentistă, în cântul gregorian, dar și în muzica tradițională și contemporană românească, iar alături de Corul „Madrigal” a inspirat numeroși compozitori de seamă.

Myriam Marbé, Șerban Nichifor, Cornel Țăranu, Alexandru Pașcanu, Pascal Bentoiu, și mulți alții, au compus cu dedicație pentru fenomentul „Madrigal” și fondatorul său, iar o mare parte dintre lucrări au fost cântate în primă audiție în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, unde, din anul 1964, Madrigalul a participat la fiecare ediție. Activitatea Corului naţional de cameră „Madrigal” se identifică cu cea a dirijorului său, împreună valorificând muzica corală românească, dar și pe cea internațională. Ansamblul a concertat pe cele mai mari scene ale lumii, participând la festivaluri importante din Germania, Austria, Franța, Italia, până în Statele Unite și Japonia.

În anul 1969, era înregistrat primul disc de colinde românești la Electrecord, care a fost mai întâi prezentat pentru străinatate, în România fiind ascultat abia după 1989. Au urmat un număr de 40 de CD-uri și înregistrări alături de Corul „Madrigal”, care, majoritar, promovau muzica românească.

Marin Constantin a susținut şi cursuri internaţionale de dirijat și interpretare corală, pe toate continentele, iar în calitate de compozitor, Marin Constantin a scris 45 de lucrări corale pentru coruri de copii sau coruri mixte, bazate pe valorificarea tradițiilor românești și a patriotismului.

Marin Constantin a activat ca Director al Departamentului Muzical din Ministerul Culturii în 1960, între anii 1966 – 1969 a fost directorul general al Operei Române, iar în 1985 a obținut titlul de doctor în muzicologie la Academia de Muzica Gh. Dima din Cluj-Napoca, sub conducător de doctorat, compozitorul și muzicianul Sigismund Toduță. Tot în 1985 a creat și înregistrat zece discuri sub titlul „Arta construcției și interpretării corale” reprezentând teoria sa, psihotehnica, pentru dirijat coral. Cele zece discuri sunt prezentate de Marin Constantin și exemplificările realizate de Corul Madrigal sub conducerea sa, și sunt reeditate de Electrecord în anul 1995. Marin Constantin, împreună cu Madrigalul au fost subiectul filmului „Cântecele Renașterii”, de Mirel Ilieșiu care a obținut Palme D’Or în 1969 la Cannes.De asemenea, a participat împreună cu Corul Madrigal în peste 36 de filme artistice, documentare și de televiziune atât în România cât și în alte țări. Pentru activitatea sa remarcabilă, Marin Constantin a fost recompensat cu numeroase premii, titluri şi distincţii: Medalia Muncii (13 octombrie 1953) pentru contribuția sa la „munca de pregătire și desfășurare a celui de-al IV-lea Festival Mondial al Tineretului și Studenților pentru Pace și Prietenie⁠”, premii la Concursul internațional al Festivalului Mondial al Tineretului (București – 1953, Moscova – 1957, Viena – 1959), medalia UNICEF (1968), Premiul Criticii Muzicale Germane (Germania, 1971), Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa a III-a (1971), „Il Sagitario d’Oro” (Italia, 1976), Diploma de onoare și Premiul „Grand Due Adolf” (Luxembourg, 1979), Premiul excepțional A.T.M. (1983) pentru tratatul „Arta construcției și interpretării corale” (1983), titlul de „Goodwill Ambasador UNESCO” (ambasador al Bunăvoinţei UNESCO) (1992), titlul „Omul Internațional al Anului” (1990, 1992, 1994), titlul de „Doctor Honoris Causa” al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca (1994), titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Focşani (1995), titlul de „Cetățean de onoare” al municipiului Câmpina (1996), „Crucea Patriarhală a Sf. Sinod” din România (2000), Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer (2000), Premiul pentru „Vocația măiestriei artistice”, oferit de Fundația Balcanii și Europa (2006). De asemenea, pentru întreaga sa activitate, este menționat în prestigiosul „The New Grove Dictionary of Music and Musicians”.

Vă oferim o Înregistrare de colecție realizată de Corul „Madrigal-Marin Constantin” și dirijorul Marin Constatin cu lucrarea „Vezzosette de Gastoldi” devenită imnul Madrigalului din anul 1963.

A consemnat pentru dumneavoastră Dr. Irina Hasnaș, Serviciul Relații Publice, Marketing, Proiecte Culturale și Educație Muzeală – Casa Dinu Lipatti. Documentare: RADOR

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu