Discurs in folosul ateismului agresiv al unor falsi oameni de stiinta
[vc_section][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/08/151953.jpg” image_size=”full” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/08/151953.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”fade-in”][mk_padding_divider size=”30″][vc_custom_heading text=”Discurs in folosul ateismului agresiv al unor falsi oameni de stiinta” font_container=”tag:h2|font_size:27px|text_align:center|line_height:2em” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”bounceInUp”][mk_padding_divider size=”30″][vc_column_text css=”.vc_custom_1533922202257{margin-bottom: 0px !important;}”]Alegerea profesorului Ilie Badescu in demnitatea de membru corespondent al Academiei Romane a starnit reactii adverse din partea unui grup de cadre universitare, dintre care unii care au fost chiar studenti ai reputatului sociolog.
Acestia ii reprosau profesorului Badescu referintele religioase din lucrarile publicate de acesta.
In apararea profesorului Ilie Badescu, Profesor Doctor Universitar Pavel Chirila a trimis o scrisoare deschisa adresata contestatarilor noului academician.
Iata scrisoarea, potrivit ActiveNews:[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”30″][mk_blockquote font_family=”none”]Scrisoare, de asemenea deschisa, catre colegii care nu suporta referinte religioase in textele stiintifice.
Stimati colegi, cadre didactice universitare care „nu v-ati bucurat la auzul vestii ca profesorul Ilie Badescu a fost ales membru corespondent al Academiei Romane”, va rog sa acceptati „un comentariu la comentariul dumneavoastra”.
Teocratic si democratic, profesor universitar fiind, imi permit sa am o parere ca un om care cred in Dumnezeul unic al lui Israel manifestat in Sfanta Treime.
O buna parte din cartile pe care le-am publicat, se refera la cercetarea stiintifica medicala si teologica a adevarurilor biblice consemnate pentru vesnicie in Vechiul si Noul Testament.
Stiinta, aflarea adevarurilor prin „ispita gnostica” a fost intotdeauna precedata de revelatia divina indiferent daca dumnevoastra credeti sau nu in ea.
Ceea ce este grav si pentru reputatia si pentru lipsa dumneavoastra de reputatie, este faptul ca puneti la indoiala opera unui ganditor crestin numai pentru ca are un discurs religios.
In urma cu cativa ani, A. P. A. (Asociatia Psihologilor Americani) a publicat o carte tradusa in mai multe limbi care s-a bucurat de un succes imens: „Manual de Psihoterapie si Diversitate Religioasa”.
Imediat „au sarit colegii” si „fratii” vostri acuzand A. P. A. ca amesteca religia cu psihologia (voiau sa spuna „stiinta”). Directorul Editurii le-a raspuns cam asa : „Daca 70% din locuitorii planetei au sentimente si convingeri religioase si iau decizii in viata si profesia lor in functie de acestea, noi nu ne putem preface ca ele nu exista”. Si cartea continua sa se traduca si sa aiba un succes rasunator.
Daniel Vernet, un cercetator francez, citeaza un studiu al lui R.P. Eymien care analizeaza biografia a 432 de savanti ai sec. XIX: 85% s-au declarat credinciosi.
Randolf C. Byrd in Southern Medical Journal si William S. Harris in Arch. Intern. Med. au publicat doua studii randomizate dublu orb, dupa toate canoanele cercetarii stiintifice medicale, care dovedesc efectul vindecator al rugaciunii „iudeo-crestine”.
Einstein a vorbit despre „rigoarea religiei iudaice” si „toleranta religiei crestine”.
Alexis Carrel, laureat al Premiului Nobel pentru Medicina, a scris si a lasat posteritatii un studiu magistral despre rugaciune. Oare aveti indrazneala (in cartierele mai marginase ale Bucurestiului se spune „tupeul”) sa-i contestati pe acestia? Si sa spuneti ca nu erau oameni de stiinta? Scrieti o scrisoare deschisa pe acolo pe unde sunt ei, poate o citeste cineva…
Textul scrisorii dumneavoastra dovedeste ca sunteti atei. E dreptul dumneavoastra si datoria noastra de a va respecta libertatea. Dar ar fi util pentru dumneavoastra si onorant in acelasi timp, sa intelegeti ca daca sunteti atei nu sunteti mai valorosi in planul stiintific. Si inca ceva: confundati cuvantul „metafizica” cu cuvantul „religie”. E grav!
In DEX exista 23 definitii ale cuvantului metafizica. Unele incep chiar cu cuvantul „cercetare despre…”.
Mai aveti putin si o sa confundati religia cu superstitia ca in vremurile de trista amintire Pauker-Dej.
Am avut o retinere daca sa scriu aceasta sau nu, ca sa nu afle si studentii vostri. Trebuie sa verificati sensul, macar pentru ca scrieti Academiei Romane, nu unor oameni fara carte.
Oricum, colegul nostru Ilie Badescu, va ramane pentru multa vreme cel mai reputat sociolog al vremii noastre.
Cum puteti sa scoateti din pagina afirmarea religioasa a unui cercetator?
Va marturisesc, ca studiind sublimele adevaruri biblice in Vechiul si Noul Testament despre suferinta, cauzele spirituale ale bolilor, desprinderea sufletului de trup, evolutia sufletului in vesnicie s. a., viata mea profesionala s-a schimbat si am inceput sa descopar lucruri noi in stiinta medicala.
Oare nu este fascinant faptul ca cea mai mare concentratie de protrombina se gaseste in sange in ziua a VIII-a, exact ziua in care se face circumcizia (pentru a proteja contra hemoragiei)?
Oare nu este fascinant faptul ca incubatia si convalescenta leprei erau cunoscute in Vechiul Testament, fara sa se stie ca exista microorganisme patogene?
Oare nu e fascinant faptul ca in Registrul de la Lourdes exista 70 de vindecari miraculoase atestate de medici (inclusiv atei)?
Oare nu este fascinant faptul ca iubirea jertfelnica a crestinilor i-a vindecat si pe atei si pe pagani si pe vrajmasi?
Oare nu este fascinant faptul ca in epidemiile de ciuma si holera din Evul Mediu, doar crestinii intrau pentru a-si salva semenii?
Oare nu este fascinant faptul ca Maimonide, celebrul medic evreu din vechime isi trata spre vindecare vrajmasii?
Oare nu este fascinant faptul ca Hristos ne-a poruncit sa-i vindecam pe vrajmasi prin iubirea noastra jertfelnica?
Oare nu este impresionant faptul ca „Biserica, nici portile iadului nu o pot darama”?
Stimati colegi,
Puteti sa spuneti ce rau v-a facut voua Biserica si Religia?
Daca nu puteti, mai bine incetati a scrie, caci nu va foloseste la nimic…
In incheiere va ajut sa intelegeti ceva: convingerile si valorile religioase ale Profesorului Ilie Badescu l-au influentat pozitiv si creator sa lase in urma lui o opera magistrala.
Ateismul sau hotararea dumneavoastra de a nu va exprima religios – probabil de teama cuiva care „exista, dar nu se vede”, va influenteaza sigur viata si in prezent chiar daca nu ati aflat pana acum.
Prof. Univ. Dr. Pavel Chirila
crestin ortodox[/mk_blockquote][vc_column_text css=”.vc_custom_1533922802252{margin-bottom: 0px !important;}”]Sursa: ioncoja.ro.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!