Etică în aer liber – (1) Planifică dinainte și pregătește-te
[vc_section][vc_row][vc_column][mk_padding_divider size=”30″][vc_custom_heading text=”Principiile „Nu lăsa nimic în urmă!“” font_container=”tag:h2|font_size:30px|text_align:center|line_height:2.5em” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”bounceInUp”][vc_custom_heading text=”1. Planifică dinainte și pregătește-te” font_container=”tag:h3|font_size:27px|text_align:center|line_height:2em” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”bounceInUp”][mk_padding_divider size=”30″][mk_image src=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/03/hasmas-4.jpg” image_size=”full” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/03/hasmas-4.jpg” frame_style=”border_shadow”][vc_column_text css=”.vc_custom_1653858591809{margin-bottom: 0px !important;}”]Nota introductivă: Prima parte, introducere în toate cele șapte principii, puteți citi aici.
Planificarea și pregătirea adecvată a călătoriilor ajută drumeții să își realizeze obiectivele excursiei în mod agreabil și în condiții de siguranță, în același timp minimizând daunele asupra naturii.
Planificarea dinainte a călătoriei
Datorită pregătirii precare a calatoriei se ajunge deseori să se campeze în condiții mizerabile și să se distrugă resursele naturale și culturale. Rangerii povestesc deseori că, datorită planificării slabe și condițiilor neașteptate, au întâlnit turiști care degradau resursele naturale și se expuneau nenumăratelor pericole.
De ce este importanta planificarea?
Iată o listă cu răspunsuri:
- Oferă siguranța grupurilor și a persoanelor.
- Te pregătește pentru a Nu Lăsa Nimic în Urmă și pentru a minimiza pe cât posibil daunele asupra resurselor naturale și a mediului înconjurător.
- Face ca obiectivele excursiei să fie îndeplinite în mod agreabil și în siguranță.
- Sporește încrederea în sine și posibilitățile de a învăța despre natură;
- Asigură o comuniune dimpreună cu natura la toate nivelurile (cu toții avem un loc sub soare).
Șapte aspecte de luat în considerare atunci când planificăm o călătorie
- Identifică și notează-ți obiectivele (așteptările) călătoriei.
- Identifică abilitățile participanților la călătorie.
- Alege-ți destinațiile care se potrivesc cu obiectivele și capacitățile tale.
- Obține cunoștințe despre locul pe care vrei să-l vizitezi de la administratorii locali, centrele culturale și de informare turistică, din hărți, literatură de specialitate etc.
- Alege-ți echipamentul și îmbrăcămintea care să-ți asigure confortul, siguranța, care sa aibă calitățile Nu Lăsa Nimic în Urmă.
- Planifică activitățile călătoriei în așa fel încât să se potrivească cu obiectivele și capacitățile tale.
- Evaluează-ți călătoria la întoarcere și notează-ți modificările pe care le vei face data viitoare.
Alte aspecte de luat în considerare
- Vremea.
- Terenul.
- Regulamente / restricții.
- Granițele terenurilor private.
- Viteza medie de drumeție a grupului și consumul anticipat de alimente (resturile creează deșeuri care lasă urme!).
- Mărimea grupului (respectă regulamentele, scopul călătoriei și criteriile Nu Lăsa Nimic în Urmă!)
Mesele sunt un alt aspect al planificării călătoriilor, care poate avea un efect profund asupra impactului pe care un grup de turiști il are în Natură.
Beneficiile unei bune planificări a meselor.
- Gunoiul redus.
- Greutatea rucsacelor redusă, ceea ce rezultă în scurtarea timpilor drumețiilor și oboseala redusă.
- Dependența față de focurile de tabără pentru gătit redusă.
- Mesele într-un singur vas și reambalarea alimentelor.
Planificarea meselor într-un singur vas și a gustărilor ușoare necesită un minim de ambalare și timp de pregătire, ușurează încărcăturile și reduce gunoiul. Mesele într-un singur vas necesită puține ustensile de gătit și elimină necesitatea unui foc de tabără. Pot fi folosite două primusuri pentru a găti toate mâncărurile pentru grupuri mari și două vase mari (unul din ele poate chiar să fie pus pe două primusuri dacă se dorește o încălzire rapidă). Reține, un astfel de primus Nu Lasă Nimic în Urmă.
Majoritatea alimentelor ar trebui scoase din ambalajele lor comerciale și puse în sacoșe sigilabile înainte de ambalarea rucsacelor. Sacoșele sigilate țin în siguranță hrana și reduc volumul și gunoiul. Pungile goale pot fi puse una într-alta și ambalate pentru a fi refolosite acasa. Această metodă poate reduce cantitatea gunoaielor pe care grupul trebuie să-l împacheteze la sfârșitul călătoriei și elimină necesitatea nedorită de a ascunde sau îngropa gunoiul nedorit.
În continuare, să vedem câteva exemple ce rezultă din planificarea precară a călătoriilor.
Un grup de turiști fără experiență sau care nu sunt familiarizați cu geografia unui loc pot pune oamenii în pericol călătorind prin locuri predispuse la inundații sau pe crestele predispuse la fulgere. Grupurile care călătoresc prin locuri aride nu iși iau îndeajunsă apă sau ceva cu care să purifice apa obținută din surse naturale. Consultarea administratorilor locali, a ghizilor montani și studierea hărților, a condițiilor meteo, pot contribui la scăderea riscurilor.
Un grup slab pregătit își poate planifica să-și gătească mesele la un foc de tabără și descoperă la sosire că acolo este interzis focul de tabără și, pe deasupra, nu prea se găsește lemn de foc. Astfel de grupuri fac focul de tabără chiar și așa încălcând legea sau impactând locul pur și simplu pentru că nu și-au planificat alte alternative. Interzicerea focului de tabără și puținele lemne de foc ce se găsesc în astfel de locuri sunt semne că zona resimte efectele acumulate ale desei recreări.
Un grup care nu și-a planificat bine călătoriile e posibil să nu poată călătorii așa de repede precum se așteaptă. Terenul poate fi prea abrupt sau traseele prea accidentate. Acest grup poate să ajungă să își pună corturile noaptea târziu, uneori într-un loc nesigur. Selectarea precară a locurilor de campare poate aduce daune inutile resurselor naturale. În plus, grupul poate să nu ajungă la destinația dorită.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!