In Articole

Principiile - „Nu lasa nimic in urma!”

3. Aruncati deseurile in mod corespunzator

Nota introductiva: Continuare a seriei de articole prezentand cele șapte principii “nu lasa nimic in urma!” ale Centrului de Etica in Aer Liber ( www.lnt.org ). Prima parte, introducere in toate cele sapte principii, puteti citi aici. A doua parte, in care se vorbeste despre camparea pe suprafete durabile, o puteti citi aici.

Deseurile umane

Eliminarea adecvata a deseurilor umane este importanta pentru a evita poluarea surselor de apa, pentru a evita implicatiile negative ale unei alte persoane care o gaseste, a micsora posibilitatea raspandirii bolilor si a maximiza rata de descompunere.

In majoritatea locatiilor, ingroparea in mod corect a excrementelor umane este cea mai eficienta metoda pentru a indeplini aceste criterii. Deseurile umane solide trebuie ambalate si indepartate din anumite locuri, cum ar fi canionul ingust al raurilor. Agentiile de gestionare a terenurilor va pot oferi sfaturi privind regulile specifice pentru zona pe care intentionati sa o vizitati.

Contrar opiniei populare, cercetarile arata ca ingroparea excrementelor incetineste descompunerea (cel putin in anumiti munti). Agentii patogeni au fost descoperiti ca supravietuiesc timp de un an sau mai mult cand sunt ingropati. Cu toate acestea, in lumina celorlalte probleme legate de excremente, este in general cel mai bine sa le ingropati. Rata de descompunere lenta determina necesitatea de a alege locatia corecta, departe de apa, campinguri si alte locuri frecvent utilizate.

Gropile de pisica

Gropile de pisica sunt cea mai raspandita metoda de eliminare a deseurilor. Localizatile la cel putin 60 de metri (aproximativ 70 de pasi de adult) de apa, trasee si tabere. Alegeti un loc discret unde este putin probabil ca alti oameni sa mearga sau sa faca tabere. Cu o mistrie mica de gradina, sapati o groapa de 15-20 cm adancime si 10-15 cm in diametru. Aceasta trebuie sa fie acoperita si camuflata cu materiale naturale dupa ce este gata. In cazul in care faceti camping in zona pentru mai mult de o noapte, sau in cazul in care faceti camping cu un grup mare, gropile de pisica ar trebui sa fie larg dispersate.

Poate ca cea mai raspandita metoda de eliminare a deseurilor umane din natura este groapa de pisica. Avantajele sunt:

 • Sunt usor de sapat in majoritatea zonelor;
 • Sunt usor de camuflat dupa folosire;
 • Sunt intime;
 • Disperseaza deseurile in loc sa le concentreze (ceea ce grabeste descompunerea);
 • De obicei este usor sa alegem o locatie izolata si greu de gasit la care sa putem fi siguri ca nu ajunge nimeni si sa o gaseasca din intamplare.

Selectarea locurilor pentru groapa de pisica

 • Selectati un loc pentru groapa de pisica la aprox. 60 de metri de apa (vreo 70 de pasi de om mare), fiind distanta recomandata;
 • Selectati un loc discret, neumblat de oameni. Exemple pot include desisurile, locurile cu copaci aproape cazuti, sau pe dealurile line;
 • Daca faceti tabara cu un grup, sau in acelasi loc pentru mai mult de o noapte, dispersati gropile de pisica pe o suprafata extinsa; nu mergeti in acelasi loc de doua ori;
 • Incercati sa gasiti un loc cu soluri organice adanci. Aceasta materie organica contine organisme care vor ajuta la descompunerea excrementelor. (Solurile organice sunt, de obicei, inchise la culoare sau bogate in culori.) Consultati borcanele folosite pentru demonstrarea descompunerii. Solurile desertice sau aride nu sunt atat de bogate in materie organica precum cele din zona impadurita. Vedeti mai jos instructiuni pentru saparea gropilor de pisica in zonele aride;
 • Daca este posibil, localizati-va gropile de pisica acolo unde vor primi cea mai multa lumina a soarelui. Caldura de la soare va ajuta descompunerea;
 • Alegeti-va un loc mai la inaltime unde apa nu ar ajunge in mod normal in timpul curgerii sau cand sunt furtuni cu ploi. Ideea de aici este sa mentinem departe excrementele de apa. De-a lungul timpului, excrementele care se descompun vor patrunde in pamant inainte sa ajunga sa le ia apele.

Cum sapam o groapa de pisica?

 • O mica mistrie de gradina este unealta perfecta pentru a sapa o groapa de pisica;
 • Sapati groapa aprox. 15-20 cm in adancime (cam cat este lungimea lamei de mistrie) si 10-15 cm in diametru. Intr-o zona arida fierbinte, deseurile umane nu se biodegradeaza usor deoarece exista putin sol organic care sa le descompuna. In zonele aride, gropile de pisica ar trebui sa fie aproape 10-15 cm adanci. Acest lucru va permite soarelui si caldurii sale sa grabeasca procesul de dezintegrare;
 • Dupa ce ati terminat, sa umpleti groapa cu pamant si sa o camuflati cu materiale native.

Gropile de pisica in zonele aride

 • O groapa de pisica este cel mai acceptat mod de eliminare a deseurilor in zonele aride. Se cauta un loc pentru aceasta la o distanta asemanatoare ca in celelalte zone, aproximativ 60 de metri (70 de pasi de adult) de sursa de apa, trasee sau tabara. Evitati zonele unde apa curge vizibil, precum malurile nisipoase, chiar uscate fiind in acel moment. Alegeti-va locul cu cea mai mare expunere la soare ca sa ajutati descompunerea. Deoarece caldura soarelui va patrunde in solurile desertice cativa centimetri, poate, eventual, sa distruga agentii patogeni daca excrementele sunt ingropate corespunzator. Pantele sudice si portiunile de creasta vor avea mai multa expunere la soare si caldura decat alte zone.

Latrinele

Desi sunt recomandate gropile de pisica in majoritatea situatiilor, exista si momente in care latrinele pot fi mai aplicabile, cum ar fi atunci cand se campeaza cu copii mici sau daca stati intr-un tabara mai mult de cateva nopti. Folositi criterii similare pentru selectarea unei locatii pentru latrina ca si cele folosite pentru a localiza un loc pentru o groapa de pisica. Deoarece concentratia mai mare de excremente se va descompune foarte incet, locul este deosebit de important. O modalitate buna de a accelera descompunerea si de a diminua mirosurile este de a arunca asupra excrementelor cate o mana de pamant dupa fiecare folosire. Intrebati administratorul de teren despre tehnicile de construire a latrinei.

Hartia igienica

Folositi rar hartie igienica si utilizati numai cele de la marci simple, care sunt albe si neparfumate. Hartia igienica trebuie eliminata in mod corespunzator! Ar trebui fie sa fie ingropata temeinic intr-o groapa de pisica ori plasata in saci de plastic si impachetata. Hartia igienica naturala a fost folosita timp de ani de zile de multi vilegiaturisti. Cand se face corect, aceasta metoda este la fel de sanitara precum hartia igienica obisnuita, dar fara problemele de impact asupra naturii. Tipurile populare de hartie igienica naturala includ pietre, vegetatie si zapada. Evident, unele experimente sunt necesare pentru ca aceasta practica sa functioneze pentru dvs., dar merita o incercare! In general, nu se recomanda arderea hartiei igienice intr-o groapa.

Hartie igienica in zonele aride: Plasarea hartiei igienice in pungi de plastic si impachetarea acesteia ca gunoi este cea mai buna metoda de a Nu Lasa Nimic in Urma in mediul desertic / arid. Hartia igienica nu trebuie arsa. Aceasta practica poate duce la incendii necontrolabile.

Tampoanele

Pentru indepartarea corecta a tampoanelor este nevoie sa le plasati in saci menajeri si impachetate. Nu le ingropati pentru ca nu se descompun usor si animalele le pot sapa. Va fi nevoie de un foc foarte puternic si intens pentru a le arde complet.

Urina

Urina are putin efect direct asupra vegetatiei sau a solului. In unele cazuri, urina poate atrage animale salbatice care sunt atrase de emanatia sarurilor. Ele pot defolia plantele si pot sa sape in pamant. Urinandu-se pe stanci, ace de pin si pietris este mai putin probabil sa atraga fauna salbatica. Diluarea urinei cu apa dintr-un bidon poate ajuta la micsorarea efectelor negative.

Consideratii speciale pentru canioanele raurilor: Canioanele fluviale prezinta adesea probleme unice pentru metodele a Nu Lasa Nimic in Urma. Cea mai obisnuita practica este de a urina direct in rau si de a impacheta excrementele in cutii sigilate pentru eliminarea lor mai apoi. Consultati-va cu administratorul de teren pentru detalii asupra anumitor zone.

Recommended Posts
Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
mihai eminescu, statul organic, teoria statului organic, eminescu