Etica in aer liber (5) – Diminuează impactul focurilor de tabără2021-09-282021-09-28https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/03/romania-culturala-logo-3.pngRevista România Culturalăhttps://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2021/09/sat-pestera-bucegi-in-nori.jpg200px200px
Etica în aer liber (5) - Diminuează impactul focurilor de tabără
Focuri sau vetre? Se pune întrebarea. Utilizarea focurilor de tabără, cândva o necesitate pentru gătit și pentru încălzire, are multă istorie și tradiție. Unii oameni nu s-ar gândi să facă camping fără un foc de tabără. Cu toate acestea, aspectul natural al multor zone a fost degradat de utilizarea excesivă a focurilor și de cererea tot mai mare de lemn de foc. Dezvoltarea vetrelor de tabără ușoare și eficiente a încurajat renunțarea la focul tradițional pentru gătit. Vetrele au devenit echipamente esențiale pentru campingul cu impact minim. Acestea sunt rapide, flexibile și elimină disponibilitatea lemnului de foc ca o prioritate în alegerea locului de campare. Sobele funcționează în aproape orice condiții meteorologice – și nu lasă nimic în urmă.
Mai e necesar să facem focul?
Cel mai important aspect de luat în considerare atunci când decideți să folosiți focul este posibilul prejudiciu adus mediului înconjurător.
Care este pericolul de incendiu pentru respectiva perioadă a anului și pentru locul pe care l-ați ales?
Există restricții administrative din partea instituției care gestionează zona?
Există suficient lemn astfel încât îndepărtarea acestuia să nu fie vizibilă?
Caracteristicile condițiilor de creștere a arborilor și arbuștilor din zonele alpine și deșertice înseamnă că regenerarea surselor de lemn nu poate ține pasul cu cererea de lemn de foc?
Posedă membrii grupului abilitățile necesare pentru a construi un foc de tabără care să nu lase nimic în urmă?
Micșorarea impactului la folosirea focurilor de tabără
Campați în zone în care lemnul este abundent dacă faceți un foc. Alegeți să nu faceți focul în zonele în care există puțin lemn, la altitudini mai mari, în zonele intens folosite sau în zonele deșertice. Un adevărat foc fără urme nu prezintă nici o dovadă că ar fi fost făcut.
Vetrele de foc existente
Cel mai bun loc pentru a face focul este în cadrul unui vetre de foc existentă în formă inelară într-un loc de campare bine amplasat. Mențineți focul mic și aprindeți-l doar pentru perioada în care îl folosiți. Lăsați lemnul să ardă complet până la cenușă. Stingeți focurile cu apă, nu cu pământ. Este posibil ca țărâna să nu stingă complet focul. Evitați să faceți focul lângă gorganele de rocă, unde cicatricile negricioase vor rămâne mulți ani.