In Articole

Etică în aer liber (7) – Fii atent și la ceilalți! Și ei trebuie să se bucure de Natură!

Una dintre cele mai importante componente ale eticii în aer liber este aceea de a fi politicos cu ceilalți vizitatori. Aceasta îi ajută pe toți să se bucure de experiența lor în aer liber. Mulți oameni vin în aer liber pentru a asculta natura. Zgomotul excesiv, animalele de companie lăsate libere și împrejurimile deteriorate îndepărtează farmecul natural a ceea ce înseamnă să fii în aer liber, în natură.

Sentimentul de a fi singur în natură, în special în zăvoaie sau alte spații deschise, este adesea sporit atunci când mărimea grupului este mică, contactele sunt rare și comportamentul este discret. Ca să vă șimțiți din plin sentimentul de intimitate, evitați călătoriile în zilele de sărbătoare și în weekendurile aglomerate sau faceți o excursie în afara sezonului.

Tehnologia continuă să modeleze experiența noastră în aer liber. Preferințele noastre personale variază de la călătorii high-tech în aer liber (virtuale), ascultând muzică și colecționând imagini pe dispozitivele noastre, până la o perspectivă anti-tehnologică care favorizează o folosire minimă a gadgeturilor (a fi în natură 100% și fără a fi conectați tehnic la nimic). Fiecare persoană are o abordare diferită, dar asigurați-vă că luați în considerare în detaliu modul în care experiența dvs. afectează modul în care altcineva se bucură de activitățile în aer liber. De exemplu, căștile de urechi pot fi o modalitate mai puțin deranjantă de a vă bucura de muzică decât difuzoarele externe, dar dacă aveți volumul atât de ridicat încât nu puteți auzi pe cineva din spatele dvs. care vrea să treacă, preferința dvs. personală pentru muzică îi va afecta în mod negativ pe ceilalți. De asemenea, putem spune că, pentru cei care sunt atenți în natură dar și față de ceilalți, tehnologia actuală poate să-i distragă (diversele medii de socializare ne-la-locul-lor în natură), mai degrabă decât să-i ajute (ex. orientarea pe hărți și geolocație, sau depistarea speciilor de plante sau animale, conform bazelor de date științifice online etc.).

Ceea ce se crede în mod general este că pe o potecă îngustă drumeții care se îndreaptă spre vale se vor da la o parte pentru a permite unui drumeț care urcă să treacă cu ușurință. În multe locuri, există o așteptare ca drumeții să cedeze trecerea celor care sunt călare (pe cal, măgar, catâr), iar bicicliștii să cedeze trecerea atât drumeților, cât și călăreților pe trasee. Păstrați controlul atunci când mergeți cu bicicleta pe munte. Înainte de a-i depăși pe ceilalți, anunțați-vă politicos prezența și procedați cu prudență.

Grupurile care conduc sau călăresc animale de povară au dreptul de trecere pe trasee (în special cele care cară alimente și apă către cabane sau alte puncte de alimentare pentru drumeți). Drumeții și bicicliștii ar trebui să se mute în afara traseului, pe partea dinspre vale. Vorbiți în liniște cu călăreții în timp ce trec, deoarece caii se sperie ușor.

Faceți pauze de odihnă pe suprafețe durabile, la distanță mare de traseul desemnat. Țineți cont de faptul că cei care vizitează rar locurile folosite de alții trebuie să facă un efort suplimentar pentru a călători în liniște și cu ușurință pe acel teren. Atunci când selectați un loc de campare, alegeți un loc unde stâncile sau copacii vă vor acoperi de a fi văzuți de ceilalți. Reduceți zgomotul în tabără pentru a nu-i deranja pe ceilalți camperi sau pe cei care trec pe traseu.

etica in aer liber, fii atent cu ceilalti

Sunt descurajate purtarea hainelor și echipamentelor strălucitoare, care sar în ochi, cum s-ar spune, precum unele corturi, care pot fi văzute pe distanțe mari. În special în zonele naturale deschise, culorile precum galbenul luminos de zi pot contribui la senzația de aglomerație; luați în considerare culori cu tonuri de pământ (de exemplu, maro și verde) pentru a diminua impactul vizual.

Țineți animalele de companie sub control în permanență — unele rase de câini domestici nu fac parte din categoria animalelor sălbatice. Unele zone interzic câinilor de companie sau cer ca aceștia să fie ținuți în lesă în permanență. În orice caz, orice animal de companie a-ți aduce cu dumneavoastră, țineți-l sub control tot timpul, pentru a nu-l pierde și pentru a nu deranja animalele libere din natură și pentru a nu le atrage către locurile de campare.

Recent Posts
Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
paine si circGeneralul Miloradovici