Eugen Mihăescu – Patru plus cinci egal zero

nato

Eugen Mihăescu - Patru plus cinci egal zero

Am așteptat câteva zile ca să se limpezească apele în privința incidentului cu racheta care a căzut la granița dintre Polonia și Ucraina. În timp, Istoria va scoate la iveală tot mâlul din străfunduri. Toată lumea a răsuflat ușurată după ce Polonia a renunțat să mai invoce articolul 4 din Tratatul alianței nord atlantice și am scăpat de temutul articol 5, care ar fi însemnat intrarea NATO în război. 4 + 5 = 0!

A ieșit la iveală însă slăbiciunea politicienilor, verigi friabile în lanțul de comandă. Ne-a îngrozit zelul istericului Zelenski, care, acuzând Rusia de încă o agresiune, s-a zbătut disperat, ca să facă să explodeze Lumea. Ne-a îngrozit iresponsabilul președinte PSD Marcel Ciolacu care, cu nonșalanță, anunța în direct, la televizor invocarea articolului 5 și posibila intrare a României în război. L-a întrecut și pe Nicolae Ciucă, premier și fostă cătană, o bună ordonanță care curăță cizmele stăpânului, dar și pe Klaus Iohannis care, adunat de pe drumuri, s-a grăbit să-l asigure pe omologul său ucrainean că România „îl va susține până la capăt” în apărarea democrației și, în general, a valorilor europene… Inculți care nu știu nimic despre război, dar vor să-l conducă. Zelenski este bastionul „democrației” așa cum Justin Trudeau, premierul canadian, este cel al „transparenței”

Zelenski a ținut-o ca gaia mațu’ că Rusia a vrut să atace un stat membru NATO până când stăpânii de peste ocean au tras de lanț și i-au mai tăiat din avânt. Am fost curios să văd de ce a ieșit totuși tărăboiul acesta acum. În fond, Suedia tocmai a recunoscut că Nord Stream, conducta rusească de gaze care îi trecea prin apele teritoriale, a fost sabotată. Ceea ce înseamnă un act de război, dar Danemarca și Germania, care erau și ele afectate direct, nu s-au grăbit să invoce articolul 5 sau măcar articolul 4, deși au acuzat Rusia că și-a aruncat propriul gazoduct în aer…

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu