In Articole

Gheorghe Piperea - Suntem la o mare răscruce a istoriei și un pas greșit ne poate arunca în adâncul abisului

Cred că suntem la o mare răscruce a istoriei și că un pas greșit ne poate arunca în adâncul abisului de dinainte și de după lumea în care Omul este creația ultimă a lui Dumnezeu.

Este momentul ca oricare dintre noi să rememoreze valorile fundamentale și perene ale umanității și să le compare cu așa-zisele valori/standarde ale comunității virtuale/digitale. Este momentul să decidem dacă acestea din urmă pot să le încalce pe primele sau să prevaleze fără a aduce atingere condiției umane. Trebuie să decidem ce ierarhie ne guvernează arhitectura ca oameni și dacă putem accepta ca gugăl, amazon, apple, feisbuc sau linkedin să ne golească pe dinăuntru pentru a ne umple, ca pe niște oameni de tinichea, cu „valorile” lor.

Valorile fundamentale ale umanității (de exemplu – cele din Declarația drepturilor omului de la Revoluța franceză, cum ar fi libertatea, proprietatea, familia, credința, dreptul de a lupa contra opresiunii) sunt perene și neschimbătoare. Dimpotrivă, așa-zisele valori progresiste, care încarcerează miliarde de utilizatori ai digitalului, sunt trecătoare, sunt capricii ale unor fuhreri ai internetului si excese de zel ale armatelor de turnători, ciripitori și „verificatori ai faptelor”, pe care nu i-a mandatat nimeni cu atribuția de a judeca deviaționiștii și dizidenții (conspiraționiștii, negaționiștii, teroriști etc.). Mai grav de atât, aceste „valori” fac adevărul, faptele, opinia și rațiunea să fie contrare „corectitudinii politice” și încurajează cele mai urâte comportamente umane – delațiunea, invidia, ura, răzbunarea, plăcerea răutăciosă de a face rău altuia (shadenfreude), lăcomia, viclenia, pe scurt, tot ceea ce este mai rău în om.

Dar, cine seamănă vânt, culege furtună. Crimele contra marilor valori ale umanității sunt crime contra umanității, pedepsite de dreptul international penal. Timpul în care pedeapsa va cădea asupra semănătorilor este la distanță de un click – de unde și disperarea cenzurii de pe feisbuc.

A consemnat pentru dumneavoastră av. Gheorghe Piperea via facebook.com.

Recent Posts
Comments
  • DD
    Reply

    Domnule Piperea, deja s-au făcut destui pași greșiți, iar atenționarea Dvs. e corectă, dar avem nevoie de soluții pentru a urma pașii cei buni. Acești pași rezultă numai din conlucrare, doresc să contribui la această conlucrare și cu toate acestea sunt cenzurat chiar de administratorii acestui sait. Văd greșeli de concepție ce pot fi îndreptate, cunosc temeiuri ce pot susține pașii cei buni, dar Dvs. nu vă faceți timp pentru cunoașterea lor, iar saitul ROMÂNIA CULTURALĂ mă apostrofează și îmi șterge postările atunci când nu pot să laud unele afirmații.
    Cu respect
    George Liviu Teleoacă

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
turnul eiffel, gheorghe panculescuernest bernea, simplitate
%d bloggers like this: