In Articole

Gradina Zmeilor, Salaj

„Gradina Zmeilor” nu e o inventie precum Gradina ursului din basmul Ion Creanga, ea exista aievea si este o rezervatie naturala de tip geologic si peisagistic situata in judetul Salaj, pe teritoriul administrativ al comunei Balan, la cca. 10 km de orasul Jibou, in bazinul Almasului, in apropierea drumului national DN1G care leaga Huedinul de orasul Jibou.

Rezervatia naturala a fost infiintata in anul 1975, a fost declarata Arie protejata de interes national prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000 si ocupa o suprafata de 2 ha in bazinul superior al raului Almas.

„Gradina Zmeilor” gazduieste stanci sculptate de-a lungul anilor de fenomene naturale, cu forme diverse, care creeaza o atmosfera de basm. Formele sunt dispuse la baza Dealului Dumbrava si au denumiri sugestive, cum ar fi „Zmeul”„Zmeoaica”„Fata Catanii”„Capitanul”„Soldatii”„Mosu”„Dorobantul”„Calugarii”„Degetul” si „Eva”.

Una dintre cele mai frumoase legende care tine de rezervatie se numeste „Legenda fetei Catanii” si descrie o poveste de iubire dintre o fata si un soldat. Neacceptand dragostea celor doi, mama vitrega a fetei a blestemat-o pe tanara care s-a transformat intr-o stana de piatra. Localnicii spun ca, pana in 1971, cand a fost afectata de alunecari de teren, stanca „Fata Catanii” de la care a pornit legenda avea forma unei fete cu parul lung, cu ulcior in mana si cu o donita in spate.

gradina zmeilor, salaj

Recent Posts

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
cotiso, burebista, dacicertitudinea, calendar certitudinea aprilie 2020