Grupul pentru România – COMUNICATUL Nr. 12. Poziția Grupului pentru România față de încălcarea de către Juriul de Onoare al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a dreptului jurnaliștilor la liberă exprimare

grupul pentru romania

Grupul pentru România apreciază rolul extrem de important pe care îl joacă în societatea românească jurnaliștii. Reușita demersurilor jurnalistice este dependentă în foarte mare măsură de respectarea dreptului la liberă exprimare, drept prevăzut atât de Carta Universală a Drepturilor Omului, de Constituția României, cât și de alte acte normative, inclusiv de 4 (patru) articole din Statutul UZPR.

Grupul pentru România a aflat cu îngrijorare de propunerea Juriului de Onoare al UZPR de suspendare din Consiliul Director al UZPR a domnului vicepreședinte al UZPR, jurnalistul, poetul și scriitorul Miron Manega, director editorial al publicației „Certitudinea” și membru al Grupului pentru România (din anul 2016) pentru faptul că a fost de acord și a semnat Comunicatul nr. 9 al GpR, adresat conducerii Federației Ruse.

Grupul pentru România privește această măsură represivă a Juriului de Onoare al UZPR nu doar ca pe un fapt care afectează personal pe un membru al său, domnul Miron Manega, ci ca pe un semnal de mare impact negativ asupra societății românești: abolirea dreptului jurnaliștilor la opinie. Lipsa dreptului la opinie al jurnaliștilor va afecta grav democrația și așa extrem de firavă din România, ca și ansamblul vieții sociale din România. În același timp, această măsură represivă nedemocratică va ajunge să fie cunoscută în întreaga țară și va decredibiliza UZPR în ansamblu ei și va afecta grav întreaga breaslă a jurnaliștilor români.

Față de acuzațiile aduse de Juriul de Onoare al UZPR domnului Miron Manega, GpR menționează că respectivul comunicat al GpR adresat conducerii Federației Ruse nu are nici un fel de caracter partinic sau potrivnic, ci a fost adresat unei superputeri mondiale de care a depins cel mai mult soarta României contemporane, în contextul marelui pericol de implicare a României în războiul din preajma țării noastre, război cu care România nu ar trebui să aibă nimic a face.

Față de acuzația adresată domnului Miron Manega că a achiesat prin semnătură la formularea expresiei „regim iudeo-euro-atlantic”, GpR dorește să menționeze că această formulare nu are caracter peiorativ, nu are caracter acuzator, ci are un caracter constatator. Sfera de influență euro-atlantică, în care a fost și România arondată temporar, în urma acordului verbal dintre președinții SUA și a fostei URSS, de la Malta (2-3 decembrie 1989), este condusă și controlată financiar de Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Trezoreria Federală a SUA, instituții 100% evreiești. România are o datorie uriașă față de aceste organisme și față de alte bănci subordonate lor. Cine controlează banii unei țări și banca ei centrală, controlează întreaga ei politică. În acest sens a fost formulată expresia cu caracter constatator de „regim iudeo-euro-atlantic”.

Din alt punct de vedere, Grupul pentru România dorește să sublinieze că în România există o legislație complexă împotriva antisemitismului, cu prevederi explicite. De aceea, faptul că domnul Miron Manega nu a fost sancționat de justiție și de nicio altă instituție a statului român pentru „infracțiunea” de antisemitism, ar trebui să dea de gândit celor care l-au suspendat din funcție. Acuzația de „antisemitism” în societatea românească nu poate fi îndreptată împotriva nici unui cetățean care nu a fost declarat ca atare de către o instanță de judecată.

GpR adresează cu respect ansamblului conducerii UZPR rugămintea să nu facă pași care să afecteze atât de grav dreptul la liberă opinie al jurnaliștilor, să nu transmită jurnaliștilor și opiniei publice din România un mesaj de frică și de nevoie de reprimare a opiniilor care nu convin unor conducători politici efemeri.

GRUPUL PENTRU ROMÂNIA

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu