Ilie Serbanescu – Va salva NATO Romania de la dezmembrare?

[vc_row][vc_column][mk_image src=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/11/1325685252ilie-serbanescu1-1000×600.jpg” image_size=”full” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/11/1325685252ilie-serbanescu1-1000×600.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_custom_heading text=”Ilie Serbanescu – Va salva NATO Romania de la dezmembrare?” font_container=”tag:h2|font_size:27px|text_align:center|line_height:2em” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeInUpBig”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1541515212260{margin-bottom: 0px !important;}”]In cartea „Colonialismul actual si colonia sa Romania“ (recent aparuta la editura Mica Valahie) ridicam – in contextul teribilului clivaj politic intern si al infruntarilor ca niciodata intensificate intre puterile externe cu interese in zona Europei Centrale si de Est – problema tulburatoarei perspective a unei dezmembrari a tarii. Si in finalul cartii ma intrebam, nu doar retoric, ci cu ingrijorare practica, daca apartenenta Romaniei la NATO, cea considerata pilonul securitatii actuale a tarii, va salva Romania de la o dezmembrare.

Romania a ajuns in anul centenar practic fara economie proprie. Este o performanta istorica, dar ce spunem istorica, este ­superistorica! In ultimii 15 ani, Romania a reusit, fara s-o fi cotropit cineva militar, sa ramana practic fara economie – repetam: fara economie, si nu cu o economie distrusa –, ceea ce n-ar fi realizat nici vreo 2-3 razboaie. Ceea ce mai exista ca „economie nationala“ este ceva atat de mic si de dezlanat si fara niciun control asupra vreunui punct strategic incat este numai o pipernicita cizmarie de pus pingele prin comparatie cu fabrica straina pe care actualul teritoriu al Romaniei doar o gazduieste, fara a se alege cu ceva serios de pe urma ei.

Consecintele sunt toate dramatice. Din noianul lor, cel putin una poate infricosa, dar este obiectiva si de neoprit. Si mai bate si la usa! Romania este produsul unui colonialism colectiv, cel inaugurat in istorie de sistemul centru-periferie pe care-l constituie UE. Fiecare dintre colonialistii UE – de altfel, experti de veacuri in ale colonialismului – are cate o bucatica din „bucatica“ numita Romania. Daca proprietatile economice din Romania ar apartine unei singure puteri coloniale, lucrurile ar fi mai simple si mai clare. Puterea coloniala respectiva ar stoarce ­Romania ca pe o lamaie, dar ar pazi-o sa fie stoarsa si de altii, caci s-ar comporta cu ea precum cu un bun propriu. Fiind proprietatea in acelasi timp a mai multora pe bucatele, o hartanesc toti, ca fratii! Si tot ca fratii, acestia se inteleg de minune intre ei s-o hartaneasca! Fratii se mai cearta insa intre ei. Si nu doar pe Romania si in Romania, ci te miri pe unde prin lume, caci este vorba de puteri coloniale sau transnationale cu anvergura mondiala. Si, vai!, cand fratii se cearta, ce fac ei inainte de toate?! Isi impart bunul detinut in comun sau mostenirea pe care si-o revendica deopotriva. Ca fratii!

Dezmembrarea teritoriala a Romaniei nu este vreo fictiune a vreunui patriot ingrozit de faptul ca romanii nu mai detin nimic din tara cu numele inca al lor, ci un pericol real si palpabil. Cine o va imparti? Exact cine o detine! Fratii colonialisti intre ei.

Ca vor veni rusii s-o ia este o diversiune! Ce sa ia rusii din Romania?! Tot ceea ce ar putea ravni nu mai este la romani, ci la occidentali. Asa ca, daca ar vrea sa ia ceva, ar trebui sa ia de la occidentali. Si ar trebui sa plateasca, intrucat Rusia, desi puternica, nu este de-ajuns de puternica pentru a schimba regulile jocului mondial. Iar, potrivit acestor reguli, este nevoie sa platesti proprietatile sau bunurile nationalizate. Si occidentalii ii vor cere vreo 100 miliarde euro pe ceea ce au dat doar vreo 10 miliarde euro in Romania. Hai sa nu-i facem si prosti pe rusi – caci nu sunt! Rusii au intrat in Crimeea pentru ca nu fusesera mai inainte occidentalii pe acolo sa ia tot caimacul! Din Romania, de unde occidentalii au luat tot caimacul, dar si sufletul oamenilor, rusii ce sa mai ia?! Poate doar datorii si experienta unei administratii la fel de minunate ca a lor!

Oricum, in privinta impartirii Romaniei, nimic nu va depinde de romani! Ca intotdeauna! Iar acum cu atat mai mult cu cat bietii romani, daca ii va intreba cumva cineva, nici nu mai au nimic in mana cu care sa poata eventual negocia! Pe cine sa se sprijine romanii ca tara lor sa nu fie dezmembrata teritorial? Altfel spus, va pazi NATO cumva Romania de o dezmembrare?! Daca aiuram impreuna cu elucubratiile vanturate prin spatiul public, apartenenta Romaniei la NATO, cu rachete si scuturi antiracheta, o pazeste de proiectilele nord-coreene si iraniene! Daca nu ne plac aiurelile, atunci aliniamentele NATO de prin Romania vizeaza Rusia. In ce fel Rusia ameninta Romania nu se stie exact, iar in ce fel ar urma NATO sa apere Romania de Rusia se stie si mai putin. Ceea ce se stie absolut sigur este ca seful NATO – adica America – nu s-a razboit niciodata cu Rusia. Decat in sicanari pe seama altora! Si, personal, nici nu cred ca SUA isi vor strica vreodata relatiile cu Rusia de dragul Romaniei! Cei doi mari vor gasi intotdeauna privitor la o tara ca Romania un compromis de interes reciproc, nu pe seama lor, ci pe seama tarii respective. Asa ca mai usor cu pianul pe scari! N-am murit inca, dar nici sa nu ne imbatam cu apa rece ca va veni NATO sa ne salveze de la moarte!

De altfel, problema este alta. Mai activi dintre cei ce urmaresc dezmembrarea Romaniei actuale sau sectionarea ori fragmentarea ei teritoriala sunt, din pacate, nu adversari din afara NATO, ci mai degraba chiar membri ai NATO. In centrul dezmembrarii se afla Transilvania. Ungaria o reclama aproape in clar, fara ascunzisuri. Nici Germania nu este departe de aceeasi abordare. Investitiile germane, instrumentul principal al unui nou Reich (parca al IV-lea), se opresc la arcul Carpatilor; pentru ele nu exista Moldova sau Oltenia. Si se pare ca vor s-o ia cu autostrazi facute, caci doar presiuni germano-bruxelleze inimaginabile asupra statului roman, condus, de altfel, de un etnic neamt, ar putea explica faptul ca, din putinul care se cheltuie in Romania pentru autostrazi, totul merge la autostrazile din Ardeal, care il leaga de Occident, si nu de Bucuresti!

Prin tot ce face, inclusiv prin institutiile de la Bruxelles, atat de adesea tintit impotriva Romaniei, Germania a devenit mai-marele vrajmas al Romaniei actuale! Desigur, la impartire pot aparea si alti actori. Asa cum se intampla la orice imparteala. Ne va apara NATO de o imparteala? Cu atatia pretendenti chiar din NATO?! Tare mi-e teama ca Romania se afla intr-o situatie-limita in care nu se poate sprijini nici macar pe talcul proverbului „Pazeste-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani ma feresc singur“! Romania actuala nu are nicio posibilitate sa se fereasca de prezumtivii dusmani! Cat despre prieteni, Dumnezeu cu mila!

Sursa: Romania Libera.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu