Începutul „Operațiunii 60.000” – operațiunea de evacuare a trupelor române din Crimeea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial

operatiunea crimeea

La data de 18 aprilie 1944 a început operațiunea de evacuare pe mare a trupelor române și germane din Crimeea, eveniment cunoscut în istorie sub denumirea de „Operațiunea 60.000”.

A fost, așa cum se precizează şi într-un comunicat de presă al Forțelor Navale Române, episodul cel mai important al celui de-al Doilea Război Mondial în Marea Neagră, dată fiind amploarea acțiunilor şi cantitatea de forțe şi mijloace participante. Această acțiune a fost numită „Operațiunea 60.000” ca urmare a faptului că numărul soldaților români aflați în peninsula Crimeea în aprilie 1944, era de aproximativ 60.000, soldați ce erau încadrați în Armata a XVII-a germană și trebuiau evacuați pentru a se evita un dezastru asemănător celui de la Stalingrad.

Operațiunea de evacuare pe mare a revenit comandamentului român, respectiv Forțelor Navale Maritime comandate de contraamiralul Horia Măcellariu, fiind executată în prima fază cu ajutorul distrugătorului „Mărășești” și a navelor de transport „Alba Iulia” și „Danubius”, ce aveau misiunea de a prelua un convoi de soldați români aflați la Sevastopol și de a-i transporta pe mare până la Constanța. Însă în noaptea de 17/18 aprilie în timpul evacuării a avut loc o tragedie, deoarece după plecarea navelor din Sevastopol, sovieticii au lansat un atac cu torpile, atac ce avea să se soldeze cu avarierea gravă a navei „Alba Iulia” şi moartea a aproximativ 500 soldați români.

De la Constanța au fost trimise distrugătoarele „Regele Ferdinand” și „Regina Maria” şi șapte hidroavioane de transport, iar un alt convoi de nave, care se deplasa spre Sevastopol a fost trimis să preia supraviețuitorii. O parte dintre naufragiați au fost însă uciși de bombele lansate din mai multe avioane sovietice ce au atacat furibund nava „Alba Iulia”, care în cele din urmă a fost remorcată de două remorchere și adusă la Constanța.

Potrivit statisticilor, în prima etapă au plecat din Crimeea către Constanța 73.058 de oameni, dintre care aproximativ 21.000 de români, iar dintre aceștia peste 2.000 erau răniți. În cea de-a doua etapă, din Crimeea au fost evacuați pe mare 120.853 de oameni, aproximativ 38.000 fiind români, dintre aceștia în jur de 4.200 fiind răniți. Pe durata întregii operațiuni au fost organizate 90 de grupuri şi convoaie escortate, care au adus în țară 193.911 persoane şi aproape 63.000 de tone de armament, muniție și alte materiale de război.

În această operațiune pierderile românești în nave au reprezentat 26% din flota disponibilă la acea dată în Marea Neagră. Și totuși, operațiunea a fost considerată un succes, ținând cont de condițiile în care s-a desfășurat, pe o mare foarte agitată și sub atacurile permanente ale aviației și marinei sovietice, precum și a distanței destul de mari dintre Constanța și Sevastopol, care era de 850 de mile marine, ceea ce a făcut ca traversarea să dureze în medie 24 de ore pentru fiecare navă în parte.

Sursă: Lecția de Istorie.

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
2 replies
 1. Lucian Horescu
  Lucian Horescu says:

  Foarte interesanta Istoria ascunsa…! Trebuie sa o citesc mai des…

 2. Marian
  Marian says:

  Numele contraamiralului este Măcelaru (cf. certificat de naștere, foi de calificare, decrete de avansare).
  Odată ce a ajuns “cineva”, a început a-și scrie numele oricum dar nu românește, precum gen. Cornea devenit Korne și alții, mai întâi Măcellaru, apoi Măcellariu (inclusiv pe ultimul memoriu purtând semnatura sa), pentru ca “istoriografia” să-l menționeze Macellariu.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu