In Articole

INCHIZITIA ROMANIEI - Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii

Prin traditie istorica, Inchizitia a fost asociata cu Spania si, intr-o masura mai mica, cu Portugalia. Dar nu cu Romania. Dupa abolirea monarhiei, insa, Romania a avut si ea parte de o Inchizitie. Pe vremea totalitarismulul era cunoscuta ca „Securitate”, iar din 2000 incoace e cunoscuta sub denumirea Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Romanilor le era groaza de Securitate, iar azi sunt ingrijorati cind primesc o reclamatie ori o citatie din partea CNCD. Daca Securitatea ne putea baga la inchisoare fara sa mai vedem lumina zilei, poate pentru tot restul vietii, CNCD-ul ne sanctioneaza, uneori, cu amenzi exorbitante, care ne raman intiparite in minte tot pentru restul vietii. Cazul celebru si bine cunoscut din ultimul timp e cel al doctorului Leon Danaila, Senator in Parlamentul Romaniei, membru in PNL, un om realizat, in varsta, un om intelept. A fost amendat cu 2.000 de lei pentru „delict de opinie”, dansul formuland unele opinii la adresa homosexualilor, opinii pe care acestia nu le-au agreat si pentru care au facut plangere impotriva sa la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Acesta l-a gasit vinovat de „discriminare” pe distinsul medic neurochirurg octogenar si l-a amendat cu 2.000 de lei. Ceea ce este de-a dreptul alarmant, din mai multe puncte de vedere, care ar trebui sa ingrijoreze pe fiecare cetatean al Romaniei care crede, la fel ca noi, in democratie, in drepturile omului si in statul de drept.

Comentariul lui Mihail Neamtu

In prima saptamina a anului, Mihail Neamtu a publicat doua scurte comentarii la adresa acestui incident, in care se intreba daca nu cumva ne confruntam in Romania cu o Inchizitie, opinand ca CNCD e o institutie neconstitutionala. Si Alianta Familiilor din Romania a fost victima a unei decizii neconstitutionale a CNCD si afirmam ceea ce am spus de ani de zile si inca inainte de a fi penalizati si noi pentru delict de opinie: CNCD s-a transformat intr-o institutie neconstitutionala, lipsita de sens, una care isi gaseste placerea in monitorizarea gandirii si exprimarii cetatenilor tarii, cu scopul de a-i amenda, daca fac afirmatii care lezeaza sau tintesc anumite grupuri minoritare din Romania. CNCD este copia, in Romania, a unei alte institutii europene, discreditata si anti-democrata, de care foarte putini stiu ori au auzit – The Fundamental Rights Agency (Agentia Drepturilor Fundamentale) cu sediul in Occident, mai precis la Viena. Despre asta, insa, vom scrie cu o alta ocazie.

Similitudinile dintre Securitate si CNCD sunt multe si izbitoare. Securitatea era o inventie a statului totalitar, desemnata sa afle cum gandesc si ce ganduri exprima cetatenii, pentru a „proteja” statul comunist de oamenii care gandeau contrar ideologiei comuniste, adica de cei ce gandeau si se exprimau liber. CNCD e o creatie identica, insa a statului secular, care e la fel de intolerant si de totalitar ca si statul comunist. Statul secular, la fel ca statul totalitar, nu vrea competitie. Nu vrea opozitie, ci doar cetateni obedienti care absorb ideologia seculara si se identifica in totul cu aceasta si cu idealurile mereu in schimbare ale statului secular. Cetatenii care gandesc ori se exprima traditional constituie tinta primordiala a intolerantului stat secular. CNCD, e intolerant asemenea Securitatii. Monitorizeaza tot ce gandesc scriu ori zic cetatenii tarii si decid daca acestia gandesc ori se exprima contrar ideologiei seculare, dominante, de astazi. Scopul insa e acelasi cu cel al Securitatii: sa pedepseasca pe cei care gandesc ori se exprima diferit si, in felul acesta, sa protejeze statul secular. Dupa cum se vede, e o unealta fidela a statului secular. Nu doar in Romania, ci in fiecare tara europeana. Promoveaza „valorile europene” care in mare masura contravin valorilor traditionale. Gandireea seculara e fundamentata pe mentalitatea capricioasa si intoleranta, la moda in zilele noastre, care a fost amplu comentata si descrisa in mai multe carti care au aparut in Occident in doar ultimii putini ani.

CNCD – Inchizitia statului secular

Daca Securitatea a fost Inchizitia statului comunist, CNCD e Inchizitia statului secular, intolerant, al zilelor noastre. Acest stat e gelos. Nu vrea cetateni care gandesc ori se exprima contrar ideologiei oficiale care, in zilele noastre, e secularismul. Existenta, in democratie, a institutiilor de tip CNCD, e o rusine, o contradictie a democratiei, o institutie neconstitutionala, antidemocrata, incompatibila cu statul de drept. Nu sunt de fel, asa cum se cred si se autodefinesc ele, piloni ai democratiei. Spre deosebire de Europa, insa, in Statele Unite nu exista institutii de tip CNCD. Jurisprudenta Curtii Supreme a Statelor Unite e foarte directa si clara, in aceasta privinta, si protejaza pana in panzele albe dreptul cetatenilor de a gandi si de a se exprima liber, chiar daca, exercitand aceste drepturi, ei ofenseaza statul ori pe alti cetateni. La urma urmelor, asta inseamna libertatea de expresie. Singura limita e bunul simt si calomnia, care se pedepseste aspru.

Doctrina Tribunalului Suprem de „viewpoint discrimination” interzice statului de a penaliza cetatenii pentru punctele de vedere pe care le exprima. E bine stiut ca judecatorii Tribunalului Suprem din SUA critica din cand in cand jurisprudenta si judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului, pentru ca submineaza libertatea de exprimare. Canada este, in schimb, mult mai aproape de Europa, in razboiul impotriva libertatii de expresie, decat Statele Unite. Recent, Administratia Premierului Trudeau a anuntat ca va exclude din programele finantate de stat, pentru crearea de locuri de munca de vara, institutiile si organizatiile care dezavueaza avortul, homosexualitatea ori casatoriile homosexuale. Este de necrezut. E un exemplu clasic de „viewpoint discrimination”, adica de discriminare oficiala, din partea statului, impotriva cetatenilor care nu impartasesc ideologia de stat.[…].

Sursa: alianta-familiilor.ro.

NOTA ISPRAVNICULUI (Miron Manega – CERTITUDINEA). Pe vremea guvernului Petru Groza circula urmatoarea epigrama-pamflet:

Caligula Imperator
A facut din cal, senator.
Petru Groza, mai sinistru,
Si-a facut din bou ministru.

„Boul” era Romulus Zaroni, un taran cu sapte clase primare, ajuns ministru pentru ca era omul de casa al lui Petru Groza (prim-ministrul Romaniei, in perioada 1945-1952). Pe vremea „respectatului”, pamfletului i s-au mai adaugat doua versuri:

Ceausescu, mai galant,
Si-a facut vaca savant.

Stim cu totii cine era „vaca”. Si mai stim ca Securitatea nu prea a luat masuri de sanctionare a autorului, mai ales ca acesta, anonim fiind, era greu de identificat. E adevarat, nu se inventase nici CNCD-ul care, cu siguranta, l-ar fi gasit. Situatia recent expirata din guvernul Romaniei, la nivel de premier, ar fi impus o continuare, un upgrade, dar, dupa ce au patit Leon Danaila si Cristian Tudor Popescu, cine mai indraznea? In plus, nu mai aveam (si continuam sa nu avem) nici fauna de curte pentru sistemul de referinta…

Recent Posts

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
%d bloggers like this: