In Articole, Modelul de Tara
insula șimian, mehedinti, proiect european, proiect de tara

Insula Şimian - Proiectul pentru transformarea insulei intr-un produs turistic unic in Europa

Cu un urias potential turistic, insula Șimian ar putea fi transformata intr-un adevarat centru multinational, populat de tarile riverane Dunarii.

Potrivit unui proiect propus in 2010 de fosta conducere a Consiliului Judetean Mehedinti, fiecare tara dunareana ar fi urmat sa aiba reprezentativitate pe insula prin amenjarea unor standuri cu produse traditionale, pentru ca turistii sa aiba de unde alege: „Ideea a pornit de la un concept unitar, atractiv, un concept care sa inglobeze ideea de multietnicitate si multiculturalitate. Pornind de la acest concept ne-am gandit ca trebuie sa oferim spatii care sa inglobeze elemente din cultura fiecarei tari dunarene. De acolo a venit ideea unei piete care sa aiba galerii cu specificul fiecarei tari dunarene pornind de la Germania, pana la varsare, la care se adauga Turcia pentru a pastra elementul de tradite specific fostei insule Ada Kaleh”, a declarat senatorul Marius Balu, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti din perdioada 2008-2012.

Pe insula ar fi urmat sa se construiasca hoteluri, cinematografe, restaurante, spatii pentru camping si piata de spectacole in aer liber. De asemenea, autoritatile tinteau si la amenajarea unei plaje plus un centru de cercetari dunarene: „Ideea a pornit de la aceasta piata centrala in jurul careia am dezvoltat multe alte proiecte: un port, un hotel, un centru de multilingvism unde toti copiii din tarile dunarene sa vina sa invete orice limba dunareana, o scena pentru concerte, loc pentru camping, galerii comerciale in zona fortificatiilor fostei cetati, un complex sportiv, ponton, spatiu pentru expozitii, zone de agrement cu plaja, ternuri de sport, tabere internationale de copii, parc de distractii. Practic, atunci cand un vas de croaziera acosteaza la insula, fiecare turist sa gaseasca o oportunitate de a-si petrece timpul liber. De asemenea, tot ca sa acoperim si o parte educativa, o parte stiintifica, am gandit si un Centru de Cercetare Dunareana”, a mai precizat Marius Balu.

insula șimian, mehedinti, proiect european, proiect de tara

Prin realizarea studiului de fezabilitate si depunerea cererii de finantare din fonduri europene se urmarea sustinerea dezvoltarii infrastructurii si facilitatilor turistice in Insula Simian – un produs turistic transfrontalier, punerea in valoare a mostenirii culturale si a resurselor naturale cu potential turistic in Insula Simian si promovarea comuna a potentialului turistic al Insulei Șimian, ca destinatie turistica romano-bulgara atractiva.

marius balu, insula șimian, mehedinti

Proiectul s-a prafuit insa in ultimii doi ani prin sertarea Consiliului Judetean, institutie ai carei reprezentanti au abandonat ideea: „Proiectul a fost scris in perioada 2010-2011. A fost depus pe axa Romania – Bulgaria un proiect in valoare de circa 450.000 euro pentru studiul de fezabilitate si un proiect tehnic pentru transformarea Insulei Simian in produs turistic. Contractul a fost semnat in 2013 insa, presedintele Consiliului Judetean de la acea vreme, Adrian Duicu, si, mai apoi, Aladin Georgescu nu au reusit sa implementeze acest proiect. Astfel, s-au pierdut foarte multi bani pentru dezvoltarea turismului”, a sustinut promotorul acestui proiect, fostul presedinte al Consiliului Judetean, Marius Balu.

Ramane, totusi, de vazut daca viitorii reprezentanti ai Consiliului Judetean Mehedinti vor reusi sa gaseasca si sursele de finantare necesare pentru ca Insula Simian sa devina un obiectiv touristic: „Conceptul exista, trebuie sa reluam demersurile pentru gasirea solutiilor optime pentru finantare. Va garantez insa ca din toate discutiile pe care le-am avut cu oamenii pe care i-am cunoscut cu prilejul intalnirilor organizate pe Strategia Dunarii, multa lume este interesata de acest proiect, chiar daca este vorba de zeci de milioane de euro”, a declarat pentru DescoperaMehedinti.ro senatorul de Mehedinti, Marius Balu.

insula șimian, mehedinti, proiect de tara, proiect european
insula șimian, mehedinti, proiect de tara, proiect european
insula șimian, mehedinti, proiect de tara, proiect european
insula șimian, mehedinti, proiect de tara, proiect european
insula șimian, mehedinti, proiect de tara, proiect european
Recent Posts

Leave a Comment

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
motorul cu hidrogen, trotineta cu hidrogencalendar certitudinea martie 2020
%d bloggers like this: