Ion Mihalache – Corporatismul nu se potriveste cu Romania

ion mihalache, agrarianism, corporatism, imperialism, distributism, partidul national taranaesc, romania

[vc_section][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/12/ion-mihalache.jpg” image_size=”medium” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/12/ion-mihalache.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_custom_heading text=”Ion Mihalache – Corporatismul nu se potriveste cu Romania” font_container=”tag:h2|font_size:27px|text_align:center|line_height:2em” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeInUpBig”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1544289842327{margin-bottom: 0px !important;}”]

„[Corporatismul] nu se potriveste cu Romania, unde taranii, 80% din populatie, sunt si muncitori si proprietari in acelasi timp! Cum sa desparti munca si capitalul in taranime? (…) Munca in tara romaneasca inseamna, inainte de toate, munca taraneasca.

Si se mai intampla un lucru: ca isvorul intregii munci este aceasta munca taraneasca. Ca si meseriasul, si negustorul, si salariatul intelectual nu au alt isvor decat isvorul muncii taranesti. Cand seaca acest isvor, seaca totul pana sus.

(…) Ideea nationala este insusi sangele conceptiei national-taraniste. Intreg programul nostru se intretine din acest sange.

Dar este un sange care circula normal in artere si vine, printr-o inima sanatoasa.

Nu e un sange in febra si ale carui reactii sa fie prea in vazul oricui.

Si nu circula pe vase sclerozate gata sa plesneasca la toata clipa.

Curge asa de firesc, ca nu avem nevoie de emotii spre a-l arata. Altii il arata in sticlute colorate. Il sporesc cu seruri artificiale ori cu transfuzii. Il prezinta cu reclama…

Nu e sange autentic. Nu e marfa romaneasca. E ‘Made in Germany’… ‘Made in Italy’.

Nationalismul nu se importa.

Cum nu se importa apa curata de baut. Ea iese din fantana pamantului tarii sale; cu cat mai adanc, cu atat mai curata si mai bogata.

Sufletul taranului roman: iata fantana adevaratului nationalism romanesc

(…)

Nationalismul care porneste de jos, din adancuri, strabate si hraneste toate straturile pana sus, aducand pretutindeni adevarata indestulare. Nationalismul adevarat este rodnic in timp de pace numai pe terenul social, prin fapte pozitive.

Este si un nationalism diversionist si exploatator, utilizat cu mestesug, la momente critice, de clasele dirigente, cand celelalte mijloace de stapanire esueaza.

Si este si un nationalism de fapte, netrambitat, acela care se valorifica pe terenul muncii sociale, ridicand intelectualiceste, moraliceste si economiceste clasele muncitoare de baza.

A imbina ideea nationala cu ideea sociala inseamna a realiza fapta inaltarii natiunii.

Partidele liberale si conservatoare au cultivat ideea nationala adeseori in scopuri egoiste de clasa; au ignorat aproape intotdeauna ideea sociala: viata maselor natiunii.

Socialistii, dimpotriva, au cultivat ideea sociala studiind nevoile (mai ales materiale) ale maselor, dar au dispretuit ideea nationala punandu-si nadejdea de prefacere spre bine a societatii in actiunile – mai mult in sperantele unei revolutii – mondiale, peste hotarele nationale. Pentru ei problema nationala aproape nu exista.

Ei bine, Partidul national taranesc intelege sa asocieze, sa imperecheze, sa cunune nationalul cu socialul, ca din fecundarea acestor doua idei sa iasa fapta binefacatoare. Iar ‘socialul’ pentru noi e ‘taranesc’, si ‘nationalul’ tot ‘taranesc’. Pentru noi taran este natie; este neam; este tara.

‘Clasa taraneasca este natiunea insasi’, scria Eminescu.

‘Aceasta este clasa cea mai pozitiva din toate, cea mai conservatoare in limba, port, obiceiuri, purtatoarea istoriei unui popor, natia in intelesul cel mai adevarat al cuvantului.’ (Mihai Eminescu)

(…)

Pe terenul practic, noi nu putem ignora realitatile vii din propria noastra tara, realitati cu care avem a conta si a lucra, ca sa nu pierdem energia cercand zadarnic sa zidim… ‘castele in Spania’.

Eminescu – a carui lectura v-o recomand mai mult pentru a cunoaste ce insemneaza nationalismul curat si adanc – spunea intr-unul din articolele sale (‘Despre Program’):

«Orice politica nu poate lucra decat cu elementele care sunt date, iar nu cu cele pe care si le inchipuieste a le avea.»

(…)

Nu este posibil un echilibru durabil in sat, pe baza romaneasca solida, cat timp romanimea consta dintr-o taranime ignoranta, roasa de boli, saracita si inzestrata cu virtuti pasive, care suporta tot felul de exploatari si umilinte.

(…)

Educarea sanatoasa a constiintei nationale, cooperatia care elimina radical parazitismul din campul economiei nationale agricole; scoala practica pentru toate varstele si ambele sexe la sate; o viguroasa campanie de combatere a boalelor sociale; o campanie de viata higienica a satenilor si de lucrari edilitare si civilizatorii la sate; o administratie gospodareasca, simpla si ieftina; o viata noua economica, morala si politica a satelor – ceea ce nu inseamna sa nu incadram munca satenilor intr-o disciplina a muncii nationale solidare.

Cat timp nu vom face din elementul etnic national – taranul – un element inzestrat cu virtuti active creatoare: cultura, sanatate, munca rationala si disciplina, liber economiceste, vom avea vecinic o problema nationala.

…Orasele se vor popula cu romani in masura in care va spori si va progresa populatia taraneasca – singurul si marele rezervoriu al romanismului – care trebuie ajutata cu scoli, cu indrumare la meserii si comert, cu credite, cu organizare.

Statul este in drept si este obligat sa sprijine in mod special elementul romanesc, ca opera de reparare a unei nedreptati nationale. Statele dominante din trecut au asuprit pe romani si mai ales pe tarani si au favorizat elemente de alte nationalitati.

(…)

Problema nationala la noi se rezolva automat solutionand marea problema sociala a taranimii romane. Si nu cu metode ‘dictatoriale’, care n-au lipsit niciodata guvernele oligarhice, ci cu insasi framantarea maselor, cu consultarea lor, cu participarea lor, cu metoda democratiei taranesti organizate.

Pesimismul e dovada de slabiciune. Avem dreptul sa film optimisti. Neamul romanesc s-a pastrat – gratie taranului roman – in lungul veacurilor, sub stapaniri straine si apasatoare. Acuma, cand toti fiii sunt stransi laolalta in tara lor, cand au arma suprema a statului lor, acuma sa se teama de … coplesirea elementului ‘minoritar’?

Aceasta populatie romaneasca – prin care s-a pastrat neamul si tara si care constituie garantia unitatii si durabilitatii statului romanesc – este populatia de baza, care asigura caracterul national al statului roman.

…Cooperatismul alaturi de opera educativa de masa rezolva complet si radical problema la sate.”

Sursa: Ion Mihalache, Taranism si nationalism,

http://atreiafortaromaniaprofunda.blogspot.com/2010/02/nationalismul-bine-temperat.html.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu