Iulia Gorneanu – Duminica Lăsatului Secului de Carne
Astăzi este Lăsatu’ Secului de Carne iar mâine începe Săptămâna Albă, interval de timp profund ritualizat ce pregătește intrarea în Postul Mare. În lumea satului arhaic, această perioadă coincide cu trecerea de la iarnă la vară, iar pragul dintre cele două anotimpuri presupune nenumărate scenarii rituale de înnoire a timpului.
„LUCRĂ, MAMĂ, CE-I LUCRA / ȘI-MI PORNEȘTE URSITA”
În comunitățile tradiționale astăzi are loc ultimul joc din Câșlegile de iarnă. Dacă în vechime dansul avea funcție ritualică, mistică sau războinică, jocul satului continuă să delimiteze un spațiu sacru ce se deschide celor care lasă în urmă vârsta copilăriei, o perioadă de doliu sau de boală, închizându-se celor care nu respectă normele morale transmise prin generații.
Jocul stă sub semnul strigăturilor, iar strigăturile au, în primul rând, o funcție de comunicare. Prin strigătură îți poți exprima bucuria, supărarea, părerea despre lume, despre un eveniment sau despre o persoană, poți răni sau poți cuceri. În satul tradițional, bărbatul care nu strigă la joc are mari probleme de integrare în comunitate, fiind considerat incapabil să își exprime sentimentele, starea psihică, disponibilitatea erotică.
Jocul organizat înaintea intrării în Săptămâna Albă se deosebește tocmai prin mesajul strigăturilor: „Astăzi îi Lăsat de Sec / Mă duc, mamă, să mă-nec / Unde-o fi Prutu’ mai lat / C-am rămas neînsurat”; sau „Supărate-s fetele / Că se trec câșlegile / Nu vă, fete, supărare / C-o veni el Postu’ Mare / Și veți da la sărindare, / Doară vă veți măritare”.
Este noaptea în care sunt satirizați cei care nu s-au căsătorit înainte de post și, dacă nu reușesc să facă nunta nici săptămâna viitoare (numită și Săptămâna Nebunilor), vor fi încă o dată „pomeniți” duminica viitoare, de Lăsatul Secului de Brânză.
Pagină din albumul ROMANIA, autor Kurt Hielscher, Leipzig/F.A. Brockhaus/1933.
A consemnat pentru dumneavoastră Iulia Gorneanu.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!