In Prezentări

Lucian Ciuchiță - Insula Purgatoriului (prezentare carte)

Nu este o planetă de consum şi de unică folosinţă, este de miliarde de ani fertilă şi iubitoare faţă de toate formele vieţii, de la organisme unicelulare, primele bacterii din Marele Ocean Planetar, până la „omul virtual” de astăzi!

– D-le Seed, mă fascinezi cu imaginaţia ta debordantă, zise Simon cu admiraţie, ai putea să fii un lector cu diplomă de excelenţă într-o universitate de prestigiu. Mă uimeşti pe zi ce trece. Am trăit prea mult într-un laborator şi n-am văzut adevărata faţă a realităţii. Datorită ţie, îmi umplu golurile cu informaţii extraordinare trecute printr-un filtru al maturităţii şi experienţei de viaţă. Te ascult cu mare interes, spune-mi câteva dintre cauzele care au condus la îndobitocirea de care spui, întreabă Simon numai ochi şi urechi.

– Dragă Simon, lumea pe care o cunoaştem şi în care trăim este o „afacere” în opinia Noii Ordini Mondiale, şi o tratează ca atare!

De ce i-a rătăcit Moise pe evrei timp de 40 de ani în pustie? Simplu! Ca să schimbe generaţia veche cu una nouă. O generaţie mult mai supusă, care credea tot ce i se spune. În mileniul trei, artizanii „Noii Conduceri” nu mai au nevoie de atâţia ani, au metode eficiente de scurtă durată ca să influenţeze lumea. Moştenirea genetică i-a ajutat foarte mult, sute de ani de manipulare şi-au pus amprenta în mentalitatea colectivă, omul este considerat o marionetă şi este uşor de corupt şi de abătut de la linia normală a înţelegerii. S-a ajuns acolo unde nici nu mai înţelege rolul adevărului, este hrănit cu iluzii şi false interpretări care îl satisfac pe moment. În timp, devine doar o masă de manevră, conştiinţa este atrofiată şi nu mai face distincţie între bine şi rău, alege din ce i se oferă cu speranţa că a făcut un lucru bun…

– Bun, am înţeles doar o latură a problemei, dar cum s-a reuşit la nivel global acest lucru? Şi mai am o nedumerire, mie n-au reuşit să-mi schimbe percepţia despre lume şi viaţă, de ce?, întreabă Creierul?

– La tine este foarte simplu, doar tu ai spus că ai trăit mare parte din viaţă în laborator, iar în „castelul” tău de cristal n-au pătruns undele manipulării. Tu ai citit permanent, ai învăţat mult şi eşti bine pregătit în ştiinţa vieţii, în cunoaştere, cu tine nu le ţine figura. Tu faci parte din categoria intelectualilor, cei care acum sunt condamnaţi să trăiască în mizerie la marginea societăţii, manipularea i-a scos în afara legii pentru că puteau să transmită opinii împotriva Sistemului. Ei sunt adevărata problemă în ecuaţia sistemului de corupere mentală, trebuiau înlăturaţi cei care gândesc liber!

– Hmm! Deci, am trăit în laborator ocupat cu ştiinţa şi am fost indiferent la problemele societăţii, un mare egoist, nu? Ca revers al medaliei, bine că n-am fost contaminat de boala secolului de care aminteşti şi acum ai cu cine să comunici, nu sunt o clonă a Sistemului! Eşti tare simpatic, zi-mi mai departe despre metoda spălării creierului, sau despre lobotomia fără acord individual, cum au operat „chirurgii” pe creierul naţiunilor?

– Noua generaţie creată şi formată pentru „Lumea Nouă” a fost pregătită cu ajutorul cutiilor magice care au transmis unde fără frontiere fizice şi psihice. Conştiinţa individuală fiind anihilată, cine se mai împotrivea modelului de viaţă propus ca ideal? Ne învăţau prin ecranele manipulării ce să mâncăm, cum să ne îmbrăcăm, ce medicamente să luăm pentru o sănătate de fier, ce asigurări de viaţă să facem ca să dormim liniştiţi, cum se fac afacerile, să acceptăm „polemicile politice” ca adevărate războaie de luptă cu schimbarea, să gândim pozitiv (la ce anume?), să facem împrumuturi fără rost, să privim şi să câştigăm, să râdem la glume idioate, să privim zilnic false modele de viaţă şi personaje caricaturale demne de dispreţ, nicidecum pentru prostiile debitate ca fiind păreri „deştepte”… S-a creat iluzia că ţie îţi merge mai bine în comparaţie cu alţii care abia se descurcă. Tu erai în aceeaşi oală!

Ştirile negative, cu crime, violuri, răpiri, accidente şi dezastre îţi alimentau acea stare de incertitudine, îţi induceau falsa impresie că eşti la adăpost dacă stai în banca ta. Pe fiecare zi îţi întăreau iluzia că viaţa ta este mai bună, iar în altă parte este mult mai grea şi mai urâtă.

Ce putea fi acea cutie magică altceva decât un sac de minciuni?

– Ca să te protejezi de ştirile negative, e bine să nu te uiţi la ele, răspunde Simon.

– La tine acasă, zise Seed. Dar te urmăresc peste tot şi tot le auzi. La birou, în magazine, ecranele pe toate străzile, la metrou, în taxi, în autobuze, peste tot! Nu poţi să stai doar în casă, ori şi acolo te trezeşti că dă un vecin ştirile mai tare. Pe asta se şi bazează Sistemul, pe învăluirea ta din toate direcţiile.

– Să revenim la opţiunea telecomenzii, tu o foloseşti şi schimbi canalul. Unde este manipularea sistemului, întreabă Simon?

– Aici este măiestria Sistemului, răspunde Seed, te face să crezi că ai libertate de exprimare şi acţiune. Sistemul a învins şi ultima redută a inteligenţei când începe să-ţi placă noua ta transformare, în cea de robot al sistemului şi, mai ales, să iubeşti viaţa de robot. Păi, referitor la telecomandă, ţie ţi se pare că ai puterea de a alege ce vrei să vezi, dar realitatea este alta. Tu alegi din ce vor ei să alegi, nu ce ţi-ai dori tu să cauţi cu adevărat. Sistemul îţi oferă un pachet de programe stabilit de el, nu te consultă despre programele tale preferate, sau să-ţi facă o ofertă în acest sens. Este un contract aranjat, tu îl accepţi aşa cum este sau nu. Asta este libertatea de a folosi telecomanda, o foloseşti tot pentru Sistem.

– Extraordinar, la asta nu m-am gândit, răspunde Creierul. Oricum, nu în termenii aceştia!

– Cutia aia magică de care îţi spuneam, continuă Seed, a fost metoda de aur prin care s-a realizat „uniformizarea gândirii”. Îndobitocirea s-a obţinut treptat, ca efect al înlocuirii cărţilor prin activitatea de omorât timpul-privitul la spectacolele nonvalorii. „Pâine şi circ” în varianta modernă, iar circul ambulant din trecut, cu spectacole de numere senzaţionale: femeia cu picior de elefant, femeia cu barbă, ori cea mai urâtă femeie din lume, clovni şi pitici, dresura de animale sălbatice, cai şi cămile etc, toate acestea se regăseau în spectacole moderne, prezentate la ore de maximă audienţă. Emisiunile de prost gust şi fals umor, „vedete” inventate peste noapte pe criterii bizare, bârfe şi discuţii între retardaţi, femei goale la propriu şi la figurat, pornografie fizică şi verbală, lideri de opinie fabricaţi de sistem, incultură pe măsură, seriale cu imbecili şi grobieni, poveşti siropoase despre fete fără carte măritate cu prinţi, dispreţ faţă de scriitori şi cărţi de valoare, mesaje subliminale pentru impulsionarea consumului, sondaje statistice mincinoase, falsa imagine a degradării umane prin alte poveşti ale Sistemului… Toate acestea au avut un efect dezastruos pentru generaţia tânără, în formare; suntem rodul acelui experiment de îndobitocire globală pentru a fi mai bine conduşi, asta este părerea mea, zise Seed.

– Crezi că mai este ceva de făcut, intervine Creierul, mai putem să schimbăm ceva în bine, să înclinăm puţin balanţa în favoarea raţiunii?

– Da, dacă am putea să demascăm adevărata faţă a Sistemului, răspunde Seed. Lumea întreagă este debusolată, nu mai ştie care este adevărul curat şi nu înţelege ce se întâmplă cu ea. A acumulat suficientă furie, care va răbufni la un moment dat ca un vulcan sub presiunea lavei. Dacă fiecare furie individuală se va adăuga nemulţumirii generale, atunci va erupe Megavulcanul Societăţii, care va aduce schimbarea adevărată! Suntem aproape de acel moment. Vezi ce se întâmplă pe Continent, vezi de ce am ajuns în halul ăsta aici pe Insulă?

A consemnat Lucian Ciuchiță, romanul „Insula Purgatoriului”, 2013, fragment.

lucian ciuchita, insula purgatoriului

Recent Posts

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
muzeul antipa, lego
%d bloggers like this: