La data de 4 aprilie 1944, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Bucurestiul este bombardat masiv de catre aviatia anglo-americana, in urma atacului inregistrandu-se importante distrugeri materiale si numerosi morti si raniti. Au fost vizate zone civile, in special partea centrala a orasului, cartierul Grivita si zona Garii de Nord, tinta principala fiind aceasta gara, deoarece prin bombardarea ei se incerca impiedicarea transporturilor militare spre frontul din Moldova, unde armata sovietica forta inaintarea spre vest.
Pe la ora pranzului, un numar circa 220 de bombardiere B-17, numite si „fortarete zburatoare” si peste 100 bombardiere B-24 Liberador, au intrat in spatiul aerian al Romaniei, venind de la Baza Aeriana de la Foggia din Italia si in scurt timp au fost deasupra capitalei Romaniei. In acel moment, in Gara de Nord se aflau cateva sute de moldoveni refugiati din zona Moldovei, care urmau sa fie repartizati in diferite locatii din Bucuresti si din provincie. Erau mai ales femei, copii si batrani, intr-o stare de totala de deprimare si de deruta dupa ce isi parasisera casele si agoniseala de o viata, asteptand flamanzi si obositi ca autoritatile sa gaseasca locuri unde sa fie repartizati.
Cand s-a dat alarma, aproape toti au ramas in vagoane, deoarece nu aveau unde se adaposti, iar dezastrul a fost total deoarece sub ploaia de bombe au murit majoritatea acestor refugiati. De asemenea, mii de case au fost distruse in bombardament, iar cartiere precum Grant, Grivita, Giulesti, Triaj, Chitila, au devenit de nerecunoscut, suferind pagube enorme. Au cazut bombe si in Calea Victoriei asupra Hotelului „Splendid” si a Teatrului National, a Ateneului Roman, asupra Universitatii si a multor alte cladiri cu valoare de patrimoniu. Numarul victimelor bombardamentului din 4 aprilie 1944 a fost deosebit de mare, iar bilantul oficial consemneaza un numar de 2942 de morti, peste 4000 de raniti si peste 55.000 de oameni care au ramas fara adapost.
Concluziile desprinse de contemporani sunt unanime si spun ca bombardamentele americane nu aveau nici o justificare logica, deoarece a fost macelarita populatia civila, lipsita de aparare, Bucurestiul neavand la acea data zone economice strategice sau cu asa de mare importanta, incat sa influenteze soarta razboiului. Si chiar daca reteaua feroviara si nodurile de comunicatie sunt obiective militare si sunt atacate in timp de razboi, bombardarea Bucurestiului din ziua de 4 aprilie 1944 ramane un atac fara ratiune asupra populatiei civile.
Acea zi de Pasti din 4 aprilie 1944 a fost un moment tragic pentru capitala Romaniei, un moment care nu trebuie uitat, niciodata.
Sursa: Lectia de Istorie.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!