In Articole

Marturii din vechiul Bucuresti - Palatul Odeon, Zahanaua 33

Putine cladiri au conservat spiritul Bucurestiului de aur. Palatul Odeon, situat in jos pe malul Dambovitei, este una dintre ele. Palatul se afla intr-o cladire monument arhitectural, singurul ramas din vechile cladiri ale fostei administratii a batranului Abator, datand din anul 1869.

A fost construit pe vremea aceea in „Livada de duzi”, locul din mahalaua Mandavrela, unde in 1913 s-a nascut si a crescut Maria Tanase, devenita simbol muzical al Romaniei. Ea a cantat mult in perioada interbelica si in restaurantele bucurestene, dincolo de numeroasele turnee nationale si internationale pe care le-a facut.

Constructia Palatului Odeon a fost realizata dupa planurile marelui arhitect Alexis Godillot, predate primariei in anul 1868. Dintre lucrarile importante ale arhitectului Alexis Godillot mai amintim Halele din Piata Amzei in 1872, Hala Ghica, Hala Centrala din Piata Mare (Unirii).

Intre anii 1925-1935, cladirea a fost concesionata societatii Sapira, care era tutelata de catre fosta Banca Chrissoveloni, devenind provizoriu resedinta acestei societati.

Banca Chrissoveloni a fost pana in 1933, la caderea Bursei de pe Wall Street, una dintre cele mai puternice institutii financiare din Romania, fiind construita de-a lungul a mai multe generatii de familia Chrissoveloni.

Sediul central al bancii, construit de arhitectul G. M. Cantacuzino, este astazi sediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Intre timp, Palatul si-a pastrat aerul de odinioara, acesta fiind conservat de Zahana 33, un restaurant unde se poate experimenta ospitalitatea timpurilor Micului Paris, redescoperind valorile Bucurestiului interbelic. In fundal se aude glasul duios al Mariei Tanase si al altor artisti consacrati din perioada interbelica.

Acum 100 de ani, Zahanaua era o carciuma de pe langa abatoare, unde gaseai anumite mancaruri specifice – oasele de maduva si fuduliile erau delicatese ale boierilor gurmanzi. Acum, meniul include bucate romanesti, influentele interbelice regasindu-se in preparatele frantuzesti populare acelei perioade.

Sursa: ziarulmetropolis.ro.

Recent Posts

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
pactul ribbentrop-molotov, stalin, hitlercorvin lupu, fundatii straine
%d bloggers like this: