In Stiri

Mesaj din partea romanilor din Romania, pentru romanii din diaspora

Pronia face ca acest articol sa fie scris tocmai de ziua unui om pe care-l apreciez foarte mult si care traieste de cativa ani, in Suedia.

Odata cu marele miting de azi, 10 august, cred ca e cazul sa punem lucrurile la punct in ceea ce se numeste „diaspora romaneasca”.

In primul rand, sa fie clar: 99% dintre oamenii plecati din tara dupa 1989 si mai ales dupa 2007 nu se vor mai intoarce in Romania. Asta este un fapt si toate studiile realizate confirma asta.

In al doilea rand, 99% dintre cei care s-au stabilit in alta tara au plecat pentru ca voiau sa traiasca mai bine, nu din cauza persecutiilor politice, a razboiului sau a altei forme de presiune.

In al treilea rand, trebuie sa admitem o data pentru totdeauna ca a trai intr-o tara este ceva, iar a trai in alta este altceva. Sunt lumi diferite, comunitati diferite, reguli si nuante diferite.

Inteleg suferinta romanilor plecati (intre care sunt si neamuri sau fosti colegi de-ai mei), inteleg ca nu se mai simt nici romani, nici straini, dar hai sa ne oprim aici.

In al patrulea rand si poate cel mai dureros: plecand din tara, romanii din diaspora au ales sa se desparta de noi. Asta e fapt. Minciunile si manipularile lui Tolontan, cum ca daca mananci sarmalele primite de la mama ramai la fel de roman, provoaca doar suferinta. Cei care parasesc linia frontului nu primesc medalii pentru eroism.

Romanii din diaspora se italienizeaza, se frantuzesc, se germanizeaza, etc, iar copiii lor nu se vor mai identifica drept romani. Si asta se vede cu ochiul liber cand se intorc acasa: sunt nenumarate cazurile in care „plecatii” vorbesc aici doar in limba tarii de adoptie cu copiii lor. Cum sa ai pretentia ca esti roman, daca ti-e rusine cu limba materna? Cum? Cum? Apropo: sunt cumva pline scolile din Vest cu clase cu predare in limba romana?

Se spune, pe buna dreptate, ca romanii au plecat din tara pentru ca li s-au falimentat bancile, intreprinderile si fabricile. Azi, copiii celor care au falimentat Bancorexul – vezi cazul lui Sebastian Burduja – ne cheama la proteste sa salvam tara de corupti. In filmuletul lacrimogen, domnul Burduja spune ca „am avut sansa sa termin facultatile Stanford si Harvard din SUA”. Sansa s-a numit tatal sau, fost ofiter DIE si vicepresedinte BANCOREX. Acel Bancorex despre care aflam azi ca este locul unde s-a decis falimentarea flotei romanesti.

Altfel, cum ajung banii din salariul unui economist cinstit din Romania ca sa plateasca taxele exorbitante de la Stanford si Harvard? Dupa aia, saracul Tianu Burduja s-a spetit pe la Banca Mondiala. Stiti care… aia care ne sfatuia sa inchidem fabricile, sa pierdeti locurile de munca si sa plecati din tara. Si azi, baiatul de la Bancorex s-a intors acasa ca „sa va aprinda lumina”. Si voi il credeti.

Dragi romani din strainatate,

E o vorba pe care o stiti si pe care sigur le-o transmiteti copiilor vostri: prietenul la nevoie se cunoaste. Daca cineva va paraseste atunci cand va este greu, va mai este prieten? Voi ati plecat si noi am ramas sa ducem numele tarii mai departe. Asa cum putem. Nu va cer nimic, nu va acuz de nimic, doar aveti sinceritatea sa recunoasteti ca v-ati rupt de noi si rupti veti ramane. Iubirea pentru o persoana, ca si pentru o comunitate, se arata cu fapte. Faptele arata ca voi ati plecat de pe front si noi am ramas. Asa cum bine spunea un batran patriarh sarb, cand pleci de undeva de buna voie, ai renuntat la dreptul tau asupra acelui loc.

Asa ca va rugam frumos: nu ne mai salvati, nu ne mai injurati. Sa avem decenta sa ne vedem fiecare de treaba lui, de familia lui. Nu de alta, dar mintindu-ne singuri nu facem decat sa ne prelungim agonia unii altora. Apa trece, pietrele raman!

Sursa: activenews.ro.

Recommended Posts

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
marea unire, ioan aurel pop, academia romana, centenar, marele centenarconstantin cojocaru, legea off-shore
%d bloggers like this: