Mesajul Ciumei din Starea de Asediu (1948) – de Albert Camus

albert camus

[vc_section][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/09/image.jpg” image_size=”full” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/09/image.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”fade-in”][mk_padding_divider size=”30″][vc_custom_heading text=”Mesajul Ciumei din Starea de Asediu (1948) – de Albert Camus” font_container=”tag:h2|font_size:27px|text_align:center|line_height:2em” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”bounceInUp”][mk_padding_divider size=”30″][vc_custom_heading text=”O singura moarte pentru toti si dupa ordinea exemplara a unei liste. Veti avea fise, va veti incadra intr-o statistica si veti servi, in sfarsit, la ceva.” font_container=”tag:h5|font_size:16px|text_align:center|line_height:1.2em” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”bounceInUp”][mk_padding_divider size=”30″][vc_column_text css=”.vc_custom_1538298013757{margin-bottom: 0px !important;}”]Textul de mai jos reprezinta mesajul personajului Ciuma din piesa de teatru „Starea de asediu” (1948) de Albert Camus. Acest mesaj este adresat, in piesa, locuitorilor din orasul spaniol Cadiz, dar, prin extensie, este un avertisment pentru intreaga omenire. Un mesaj de o inspaimantatoare actualitate!

„Starea de asediu e proclamata. Iata de ce, notati asta, cand sosesc eu, pateticul dispare. Pateticul e interzis, ca si alte cateva aiureli precum ridicola angoasa a cautarii fericirii, chipul stupid al indragostitilor, contemplarea egoista a peisajelor si vinovata ironie.

In locul tuturor acestora eu aduc organizarea.

La inceput o sa va jeneze putin, dar, cu timpul, o sa ajungeti sa intelegeti ca o organizare buna face mai mult decat un patetism prost. Si pentru a ilustra aceasta frumoasa cugetare, incep prin a-i desparti pe barbati de femei: masura va avea putere de lege.

S-a terminat cu maimutarelile voastre. Acum e cazul sa fiti seriosi. Presupun ca m-ati inteles. De azi inainte veti invata sa muriti in ordine. Pana acum mureati ca spaniolii, cam la intamplare, la nimereala, ca sa zicem asa. Mureati pentru ca era frig dupa ce fusese cald, pentru ca vi se poticneau catarii, pentru ca linia Pirineilor era albastra, pentru ca primavara fluviul Guadalquivir il atrage pe cel singuratic sau pentru ca exista prostanaci neciopliti care omoara pentru profit sau onoare, cand e incomparabil mai distins sa omori de dragul logicii.

Da, mureati anapoda. Un mort ici, un mort colo, asta-n patul lui, alalalt in arena: adevarat libertinaj. Dar, din fericire, aceasta dezordine va fi organizata. O singura moarte pentru toti si dupa ordinea exemplara a unei liste. Veti avea fise, nu veti mai muri din capriciu. Destinului i-a venit mintea la cap. S-a instalat in birouri. Va veti incadra intr-o statistica si veti servi, in sfarsit, la ceva.

Pentru ca, uitasem sa v-o spun, veti muri, bineinteles, dar veti fi incinerati dupa aceea sau chiar inainte: e mai curat si face parte din plan. Spania mai presus de orice! Sa te aliniezi ca sa mori cum se cuvine, iata deci esentialul! Cu acest pret imi veti intra in voie.

Dar fiti atenti la ideile nesabuite, la izbucnirile sufletesti, cum ziceti voi, la micile febre care fac marile revolte! Am suprimat aceste capricii si am pus in locul lor logica.

Mi-e groaza de diferentieri si de aiureli. Incepand de azi, veti fi deci rationali, adica veti avea cate-o insigna. Insemnati pe pantece, veti purta public la subsuori steaua buboiului, care va va desemna pentru a fi loviti. Ceilalti, cei care, convinsi ca asta nu-i priveste, fac coada in fata arenelor duminica, se vor indeparta de voi, suspectii. Dar sa nu fiti suparati: ii priveste si pe ei. Sunt si ei pe lista, eu nu uit pe nimeni. Toata lumea e suspecta […].

Sa rezumam doar. Va aduc tacerea, ordinea si justitia absoluta. Nu va cer sa-mi multumiti, pentru ca ceea ce fac pentru voi e foarte normal. Dar pretind colaborarea voastra activa. GUVERNAREA MEA A INCEPUT”.

Sursa: certitudinea.ro.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu