Mesajul Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania catre intreaga breasla

Mesajul Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania catre intreaga breasla

[vc_section][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2019/01/afi-uzp-100.jpg” image_size=”medium” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2019/01/afi-uzp-100.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_custom_heading text=”Mesajul Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania catre intreaga breasla” font_container=”tag:h3|font_size:24px|text_align:center|line_height:1.8em” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeInUpBig”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1547925647882{margin-bottom: 0px !important;}”]Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania a luat act cu profunda ingrijorare de decizia Consiliului National al Audiovizualului care, in baza paragrafului 2 din articolul 3 al Legii Audiovizualului nr. 504/2002 („Toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor”), a silit postul Realitatea TV sa-si opreasca emisia obisnuita pentru 10 minute. De asemenea s-au luat in considerare paragrafele 4 si 5 din articolul 40 din Codul de reglementare al audiovizualului: „(4) Moderatorii programelor au obligatia sa solicite ferm interlocutorilor sa probeze afirmatiile acuzatoare, pentru a permite publicului sa evalueze cat de justificate sunt acestea. (5) Moderatorii, prezentatorii si realizatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta”. A fost indicat si punctul 1 al articolului 34 din acelasi document, „orice persoana are dreptul la propria imagine”.

Stimati colegi ziaristi de pretutindeni, membri sau nemembri ai UZPR,

Traversam una dintre cele mai nefaste perioade din istoria noastra. Lipsa de solidaritate a breslei jurnalistilor, vulnerabilitatea la care ne-am expus treptat-treptat, aproape fara sa ne dam seama, prin compromisurile unora dintre noi fata de mediul economic sau politic (care, de regula, se intrepatrund), aversiunea reciproca intre toate trusturile de presa, care a generat aversiuni si ostilitati la nivel individual, ne-au adus pe toti aici, adica in imposibilitatea de a ne proteja profesia si breasla. Legile impotriva presei sunt formulate perfid, astfel incat, oricand, o putere decidenta a statului, inclusiv Consiliul National al Audiovizualului, sa ne poata sanctiona sau chiar interzice, in pofida si impotriva dreptului constitutional la libera exprimare.

Sa ne amintim, pastrand proportiile istorice, de un caz similar, petrecut in data de 28 iunie 1883, cand cea mai puternica si mai autorizata voce publica a vremii, ziaristul Mihai Eminescu, a fost bagata in camasa de forta. A fost un asasinat civil. Ca o ironie a sortii, dar si ca o lectie atemporala de etica jurnalistica, in aceeasi zi, 28 iunie 1883, aparea in TIMPUL, ultimul articol scris de Eminescu in aceasta publicatie, articol in care marele ziarist vorbea despre libertatea presei si a jurnalistului, luand apararea unei publicatii straine care aparea in Romania: „L’Independence roumaine”. Acest ziar, care „indraznise” sa critice guvernul, fusese interzis iar patronii expulzati din tara. Ziaristul Eminescu nu avea nicio legatura directa cu acest ziar si niciun interes personal de a-i sustine cauza.

Si totusi, dintr-un impuls moral si profesional extrem de rar in zilele noastre, si-a riscat propria libertate, luindu-i apararea. „Contra presei si jurnalistului a catat regimul sa recurga la acte de rasbunare – scria Eminescu in articolul respectiv. Si asa, dupa ce ca a intentat proces de presa, prin Creditul funciar rural, unuia dintre organele de publicitate care au cutezat sa formuleze acuzatiune speciala contra neregularitatilor de la zisul credit; dupa ce ca, in acest proces de presa, a catat sa sustraga pe jurnalist de la judecatorii sai naturali, juratii, si l-au tarat dinaintea «tribunalelor» guvernului, recomandand acestora sa se declare competente si recompensand pe magistratii care au avut lipsa de scrupul pentru justitie si s-au supus trebuintei regimului; acum a mers cu iuteala pentru a prescrie chiar expulzarea directorului acelui jurnal, a d-lui Galli, adica fundatorul foii francese «L’Independence roumaine», pentru ca acesta este strain neimpamantenit inca. In cazul de fata guvernul, care este evident ca a voit sa loveasca in existenta jurnalului «L’Independence roumaine», s-a folosit de o lege decretata de dansul acum doi ani, si care priveste petrecerea strainilor in tara”.

Si iata cum „nationalistul”, „xenofobul”, „antisemitul” ziarist Mihai Eminescu (care, in realitate, era acuzat, in timpul vietii, pe de o parte, ca este antisemit si protector al evreilor, iar pe de alta parte ca e cosmopolit platit de straini) s-a constituit in „parte civila” si morala a profesiei sale, luind apararea unui ziar concurent. „Dar credem ca nu este nevoie a argumenta mult – isi incheia Eminescu articolul – , spre a convinge despre urata pornire a guvernului asupra presei. Trebuie sa-l asteptam de acum la alte masuri si mai odioase, pentru ca panta este alunecoasa si nu are piedica pana-n prapastie.

Cat pentru presa, am putea sa-l asiguram pe regim ca, oricat de cumplite ar fi actele sale de razbunare, nu va fi in stare nici el a abate unele caractere tari ce se gasesc intr-insa, si teama ne e ca, cautand victoria peste tot, va pierde si pe cea deja castigata, in monstruoasa sa pornire de a-si subjuga si presa”.

A fost un mesaj profetic, de o halucinanta actualitate. De aceea Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania lupta de ani de zile in Parlamentul Romaniei pentru a impune pe cale legislativa declararea zilei de 28 iunie ca zi „canonica” a ziaristului roman. N-am reusit inca (si din lipsa de solidaritate a breslei pentru acest demers), dar n-am renuntat…

Stimati confrati,

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania lanseaza apelul catre toti ziaristii din Romania, membri si nemembri ai UZPR, din toate organismele de comunicare (presa scrisa, audiovizual, presa online) sa renunte la sentimentele si resentimentele personale, de grup sau de trust si sa se solidarizeze cu colegii nostri de la Realitatea TV. Aparandu-i pe ei, pe noi ne aparam. Iar ceea ce li se intampla lor azi, ni se poate intampla oricand noua. Iar lumea are inca nevoie de vocile noastre.

UNIUNEA ZIARISTILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu