In Prezentări, Stiri

Muzeul Național de Artă al României - Expoziția „PARTEA NEVĂZUTĂ A COLECŢIEI LUCIA DEM. BĂLĂCESCU”

Muzeul Național de Artă al României anunță vernisajul expoziției „Partea nevăzută a colecției Lucia Dem. Bălăcescu” care va avea loc duminică, 23 octombrie, 2022, ora 16.00, la Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111). Cunoscuta jurnalistă, realizatoare TV și radio, Andrea Esca, va fi prezentă la eveniment și va rosti cuvântul de deschidere.

Pentru prima dată, vor fi expuse peste o sută de lucrări din colecția lăsată de artistă prin testament muzeului, în cea mai mare parte grafică, dar și o selecție valoroasă de picturi, care surprind evoluția și diversitatea creației sale artistice, de la primul desen în cărbune realizat în anul 1914, până la peisajele marine din anul 1976. Expunerea este completată cu fotografii de familie, acte de studii și manuscrise.

„Inaugurăm cu acest vernisaj seria expozițiilor prezentate de personalități din alte domenii decât cele artistice, în susținerea ideii că operele de artă se adresează publicului larg și nu privesc doar specialiștii. Vrem, astfel, să aducem arta mai aproape de cei cărora le este destinată” afirmă Călin Stegerean, directorul general al MNAR.

Lucia Dem. Bălăcescu s-a născut în București, la 22 ianuarie 1895, într-o veche familie boierească cu rădăcini în Oltenia. A studiat pictura la București și la Paris, a fost activă în cercurile artistice ale vremii: Sindicatul Artelor Frumoase, Asociația Femeilor Pictore și Sculptore, Contimporanul, Arta Nouă, Criterion, Grupul Plastic 1934, Corpul Artiștilor Plastici, unde și-a construit atent imaginea unei artiste excentrice și joviale. Stilul său artistic, ușor de recunoscut, a fost titrat ca „stilul LDB”, îmbinând cu succes elemente avangardiste cu o abordare aparent naivă, înclinată spre imaginar, grotesc sau oniric. Artista a avut o activitate prolifică și ca critic de artă, fiind autoare multor articole despre viața culturală a epocii și a două volume de memorii. Deși a avut o sănătate șubredă, a participat la majoritatea expozițiilor de grup și a deschis cu regularitate expoziții personale în Capitală. S-a stins din viață în anul 1979.

Cu acest prilej este lansat și repertoriul colecției în care sunt reproduse color toate cele 304 de lucrări de artă donate, precum și materiale documentare legate de opera artistei.
Expoziția face parte din seria expozițiilor ce au genericul „Partea nevăzută…”, cu lucrări selectate exclusiv din depozitele muzeului, fiind a doua realizată după „Partea nevăzută a colecției de artă Alexandru Phoebus” din anul 2019.

Participarea la vernisaj se face pe bază de invitație, accesul liber pentru publicul larg fiind admis în limita unui număr de 50 de persoane.

Curatorii expoziţiei: Liliana Chiriac și Ilinca Damian
Autor catalog: Ilinca Damian
Muzeograf: Monica Croitoru
Conservatori: Marina Iliescu, Nela Mihai, Ionuţ Sâmbeteanu

Durata expoziției: 26 octombrie 2022 – 26 martie 2023
Bilet de intrare: 20 de lei

Recent Posts
Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
legile justitiei, adrian toni neacsuanti-romania, romania, pseudo-romania