In Prezentări

Muzeul Național de Artă al României - Nostalgie. Amintire. Regăsire. Peisajul european și ruina este deschisă publicului la MNAR

Muzeul Național de Artă al României vă invită la vernisajul expoziției retrospective de pictură a artistului Tudor Zbârnea sâmbătă 18 iunie, 2022, orele 18.

Curatorul expoziției este criticul de artă Maria Bilașevschi, iar comisarul expoziției este Carmen Cernat, muzeograf la MNAR.

Tudor ZBÂRNEA (n. 29 decembrie 1955, Nisporeni, Republica Moldova) este unul dintre cei mai originali artiști vizuali contemporani, cu un discurs singular bazat pe expresii ale formei și culorii, ce conțin adeziunea la mijloacele artistice decantate din a doua jumătate a secolului XX până în prezent. Discursul său pictural este bazat pe expresivitatea materiei picturale care capătă forța gestului larg, amintind cele mai bune exemple neo-expresioniste, fără însă să vireze în abstract, reprezentarea corpului uman rămânând mereu prezentă, detectabilă chiar și zbuciumul cel mai ardent al culorii.

Este absolvent al Şcolii Republicane de Arte Plastice „I. E. Repin”, Chişinău și al Universității Naționale de Arte „George Enescu”, Iași, România, Facultatea de Arte Plastice, Secţia pictură.

A participat la peste 300 de expoziţii reprezentative în ţară şi străinătate, cu peste 35 de expoziţii personale. Lucrările artistului se află în numeroase și prestigioase colecții publice și private. Este director al Muzeului Național de Artă al Moldovei și inițiatorul Bienalei Internaționale de Pictură, Chișinău, Republica Moldova.

„Relațiile culturale dintre Republica Moldova și România cunosc o nouă dimensiune prin această expoziție, care prezintă în cel mai reprezentativ muzeu de artă de la noi o sinteză a operei unuia dintre cei mai importanți pictori de azi din Republica Moldova. Tudor Zbârnea nu este doar un pictor de mare forță artistică, este și directorul celui mai important muzeu de artă de peste Prut, care în programele sale culturale a privilegiat prezentarea artei contemporane din România prin cele mai bune exemple ale sale” apreciază Călin Stegerean, directorul general al MNAR.

„Tudor Zbârnea leagă verigile, din trecut spre prezent, modelând din mit, din folclor, din zestrea ontologică a umanității, omul, subiectul și obiectul unei călătorii înspre centrul ființei, înspre însăși întrebarea din Psalmi: ‘Doamne, ce este omul ca să iei cunoștință de el?’. Personajele sale pornesc din lumină, înrădăcinate într-un prototip arhetipal ce marchează de peste trei decenii evoluții, sinteze și decantări, ani în care ascetismul expresiei a acumulat tristețea, drama, smerenia, angoasa și împăcarea a ceea ce, generic, este denumit destinul uman” arată curatorul Maria Bilașevschi în textul de prezentare al expoziției.

„O intrare în expoziție impozantă, care te invită să pătrunzi într-un univers unic. O expoziție atent construită, din care nu lipsește meditația și revolta. O ocazie de a regândi felul cum ne raportăm la trecut și vestigiile acestuia. Nostalgie. Amintire. Regăsire. Peisajul european și ruina în secolele XVI-XIX la MNAR, din 8 iunie 2022 și până în 31 ianuarie 2023.”

Nona Rapotan

Citiți articolul integral pe:

Nostalgie. Amintire. Regăsire. Peisajul european și ruina în secolele XVI-XIX (MNAR, 8 iunie 2022 – 31 ianuarie 2023)

Recent Posts
Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
revista romania culturala, rrc podcastmnar, muzeul national de arta al romaniei