In Articole

Nae Ionescu - Conștiința națională

Conştiinţa naţională este elementul dinamic al naţiei, îndrumătorul generaţiilor de sacrificiu. În timpurile actuale, când opera de unificare teritorială trebue conplinită cu cea de unificare sufletească – conştiinţa naţională trece prin momente destul de critice. Şi aceasta dintr’un motiv puternic: lipsa de caractere.

Buruiana blestemată a politicianismului hâd a otrăvit sufletul românesc. Singurul antidot n’ar fi decât formarea şi educarea caracterului.

Treaba asta presupune însă un lucru: metodica îndrumării unită cu entuziasmul celor mai experimentaţi în hazardurile vieţii. Credeţi oare că domnii ce deţin înalte situaţii în statul românesc mai au timp să se gândească şi la asemenea lucruri? Conştiinţa li s’a tocit, caracterul li s’a atrofiat, – iar simţământul naţional a fost omorît prin puterea diavolească a banului. Antrenaţi pe această cale, aceşti domni sunt cei mai preţioşi ajutători ai acelora ce caută să distrugă temeliile neamului românesc. Dacă se complac în acest rol în deplină cunoştinţă de cauză, atunci sunt nemernici; dacă o fac în mod inconştient, sunt neghiobi – şi cu atât mai rău. […]

Cu asemenea caractere şi cu asemenea indivizi să fim siguri că nu se va putea desăvârşi niciodată unitatea sufletească a poporului românesc.

Asta ca să se ştie!

Nae Ionescu, articol din revista „Înfrăţirea Românească”, nr. 17, 1 iulie 1928.

Recommended Posts

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
ioan rosca, anticomunism, pandemie, politicarafila moldovan, tezaurul uman viu, tezaur uman viu
%d bloggers like this: