Nicolae Paulescu – Fără Dumnezeu, viața nu poate fi explicată

nicolae paulescu, inventatorul insulinei

Nicolae Paulescu - Fără Dumnezeu, viața nu poate fi explicată

„Domnilor studenți, când mergeți la bolnavi, să nu-i îngrijiți ca pe niște oameni mizerabili, nenorociți. Să nu-i îngrijiți nici măcar ca pe niște bolnavi! Să-i îngrijiți ca și cum acolo ar fi Hristos, pentru că în fiecare din ei suferă Hristos!”

Nicolae Paulescu (1859- 1931) – inventatorul insulinei.

Nicolae Paulescu este unul dintre acei oameni care merită recunoştinţă eternă.

Pe 8 noiembrie 1869, într-o casă de pe Calea Moşilor, se năştea Nicolae Paulescu, cel care avea să ofere medicamentul care salvează zilnic viaţa a sute de mii de oameni.

Charles Herbert Best

Charles Herbert Best

Nicolae Paulescu, profesor de fiziologie al Universității de Medicină si Farmacie din București, este cel care a descoperit pentru prima oară, în 1921, insulina, hormonul secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor și mineralelor din organism.

Cercetările sale au început încă din anul 1899, pe când se afla în Franţa, încercând să izoleze produsul activ al secreţiei interne pancreasului.

Frederick Grant Banting

Frederick Grant Banting

Însă un an mai târziu de la marea descoperire, Fr. Grant Banting şi Ch. Herbert Best – doi cercetători canadieni – anunțau descoperirea insulinei, pe care o administraseră pentru prima dată unui pacient. Cei doi au declarat la momentul respectiv că Paulescu ar fi susținut că injecțiile cu pancreină la subiecții umani nu ar fi avut efect. În 1923, Banting și Best au primit Premiul Nobel, iar Paulescu a scris juriului și a sesizat acest lucru, dar cererea sa a fost respinsă.

În 1969, răspunzând campaniei internaționale de restabilire a adevărului, inițiată de diabetologul scoțian Ian Murray in 1968 (in continuitatea căreia se înscriu și eforturile unor specialiști români, în frunte cu prof. dr. Ioan Pavel), Comitetul Nobel recunoaște meritele si prioritatea lui N.C. Paulescu în descoperirea tratamentului antidiabetic. Profesorul A.W.K. Tiselius (1902-1971), directorul Institutului Nobel, deplânge situația din 1923, dar exclude posibilitatea unei reparații oficiale. „Reparația oficială” ar fi presupus si importante despăgubiri materiale…

Cu toate acestea, activitatea lui Paulescu n-a fost recompensată nici simbolic, nici financiar.

„Fără Dumnezeu, viața nu poate fi explicată!” – Dr. Nicolae Paulescu.

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu