Politici „administrative” de izgonire a romanilor din Turda la 1711

turda, izgonirea romanilor

[vc_section][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2019/07/turda-izgonirea-romanilor.jpg” image_size=”medium” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2019/07/turda-izgonirea-romanilor.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center”][mk_padding_divider size=”20″][vc_custom_heading text=”Politici „administrative” de izgonire a romanilor din Turda la 1711″ font_container=”tag:h3|font_size:24px|text_align:center|line_height:1.8em” use_theme_fonts=”yes”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1563502709200{margin-bottom: 0px !important;}”]Pe 17 iulie 1711, Congregatia tuturor nobililor din Turda ia hotararea de a-i izgoni pe romani din oras, nobilii fiind deranjati de faptul ca se modifica procentul demografic in defavoarea maghiarilor si sasilor:

„Aflam ca romanii se inmultesc foarte tare printre noi, in paguba noastra. Orasele si satele vechi, frumoase si locuite de maghiari si sasi, intru atat sunt pustiite de locuitori, prin inmultirea romanilor, ca acum nu mai auzim de ele.”

Iata un extras din acele politici:

„Anul 1711. Ziua 19. Luna iulie. Congregatia tuturor nobililor din Turda

Aflam ca romanii se inmultesc foarte tare printre noi, in paguba noastra. Orasele si satele vechi, frumoase si locuite de maghiari si sasi, intru atat sunt pustiite de locuitori, prin inmultirea romanilor, ca acum nu mai auzim de ele. Pentru motivul amintit mai sus hotaram in comun, ca fiecare gospodar, sau vaduva din oras, este indatorata sa alunge in timp de 8 zile pe toti romanii din case si de pe pamanturile lor, iar daca nu voiesc sa plece, sa fie izgoniti. Daca va fi un gospodar, ori vaduva, atat de neajutorata, incat sa nu-i poata izgoni cu forta, ofiterul orasului e obligat sa le dea ajutor. Daca se va afla un cetatean, sau vaduva, care nu va indeplini ordinul, pana la 12 zile, sa fie pedepsit irevocabil si ofiterul luand cu sine destule forte, e dator sa alunge pe romanii indaratnici si pe vitele lor, din cuprinsul orasului […] Nimeni dintre locuitorii din Turda-Noua si Veche, sa nu dea romanului nici loc de casa, nici loc afara, sa nu-i vanda si sa nu-i dea loc de locuit aici […]”

Surse: Romulus Seisanu, La Roumanie. Roumania. Romania. Atlas istoric, geopolitic, etnografic si economic, Bucuresti, 1936, tiparituriromanesti.wordpress.com.

Nota redactiei: Politici de acest gen au fost implementate in repetate randuri de-a lungul secolelor in Transilvania, parte a planului de deznationalizare fortata a marelui popor roman cu origini vlaho-trace. Acest tip de atitudini ingrate au contribuit la aneantizarea si distrugerea sistematica, inclusiv prin genocid, a mii si mii de familii de buni romani de pe acele meleaguri. Consideram si astazi actuale aceste tipuri de politici si total anticonstitutionale si criminale aduse la adresa noastra ca popor si la adresa sigurantei nationale. Un popor care tolereaza asa ceva este pe cale de extinctie totala. Si pentru ce? De unde atata ura?![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu