Profesorul Toma Balasoiu sesizeaza Academia Romana cu privire la acuzatiile aduse de catre Radu Ioanid

academia romana, radu ioanid

Profesorul Toma Balasoiu sesizeaza Academia Romana cu privire la acuzatiile aduse de catre Radu Ioanid

Catre

ACADEMIA ROMANA

Domnului Ioan Aurel POP, Presedinte

Stimate domnule presedinte,

Suntem convinsi ca va este deja cunoscut faptul ca recenta numire a domnului Radu IOANID in inalta demnitate de ambasador al Romaniei in Statul Israel a iscat numeroase controverse profund pagubitoare intereselor vitale ale tarii noastre de a fi reprezentata pe plan international, inclusiv in Statul Israel, de persoane credibile, cu un trecut / prezent incontestabil.

Printre acestea se afla si controversele privind gravele acuzatii pe care domnul Radu IOANID le-a adus Academiei Romane, inclusiv personal domniei voastre, in cadrul interviului pe care l-a acordat doamnei Sabina FATI, redactor – Radio Europa Libera Romania, la 6 aprilie 2019 (anexa).

In aceste conditii, pentru multi, foarte multi romani animati nu numai de arzatoarea dorinta de a prezerva autoritatea si demnitatea diplomatiei romane, ci si preocupati de necesitatea stringenta de a nu se permite / accepta sub nicio forma afectarea prestigiului si credibilitatii celei mai inalte autoritati stiintifice a tarii noastra se pune problema daca daunatoarele acuzatii aduse Academiei Romane si domniei voastre personal de domnul Radu IOANID vor ramane sau nu fara un raspuns adecvat din partea Academiei Romane si a domniei voastre personal (!?).

Astptam cu mare interes raspunsul Academiei Romane si al domniei voastre personal.

Va multumim!

Cu alesa consideratie,

Prof. Toma Balasoiu

P.S. Folosim acest prilej pentru a supune atentiei domniei voastre rugamintea de a examina posibilitatea organizarii de catre Academia Romana a unei sesiuni stiintifice in cadrul careia sa se dezbata – de catre istorici specializati in probleme privind cel de-al doilea razboi mondial – contributia statului roman, a Casei Regale a Romaniei, inclusiv a Reginei Mama Elena, a Bisericii Ortodoxe Romane etc., etc., la salvarea de la trimiterea in lagarele naziste de exterminare in masa a multor evrei, la impotrivirea autoritatilor romane fata de actiunile anti-evreiesti dezlantuite, in Romania, de miscarea legionara si de Grupul Etnic German, la mentinerea in functiune a Teatrului Evreiesc in timpul terorii anti-evreiesti dezlantuite de Germania hitlerista etc., etc.

Este tot mai evident ca, fara o expertiza a Academiei Romane bazata exclusiv pe probe indubitabile confirmate de oameni de stiinta, pe dovezi elocvente privind brutalul demers de natura politica partizana / mistificatoare a ADEVARULUI stiintific privind atitudinea autoritatilor romane fata de comunitatea evreiasca din Romania in conditiile aflarii tarii noastre sub terorizanta dominatie a Germaniei hitleriste, nu se vor putea repara gravele prejudicii provocate prestigiului si demnitatii poporului roman, inclusiv prin parsivele pozitii exprimate de domnul Radu IOANID in cadrul interviului sus-mentionat.

In ceea ce ne priveste, consideram ca acest interviu al domnului Radu IOANID constituie, fara putinta de tagada, si un disperat indemn la initierea de catre Academia Romana a unei actiuni doveditoare inclusiv a traditiei multi-seculare a armoniei existente – pe teritoriul tarii noastre – intre romani si evrei, a inaltei aprecieri de care s-a bucurat / se bucura contributia insemnata a multor evrei la afirmarea culturii romane, la crearea si consolidarea Romaniei moderne, la dezvoltarea economiei romanesti, la edificarea unui eficient sistem bancaro-financiar romanesc etc., etc.

Raspunsul domniei voastre este asteptat cu mare, foarte mare interes.

Va multumim!

E X T R A S din interviul acordat de domnul Radu IOANID domnei Sabina FATI
(Radio Europa Libera Romania, 6 aprilie 2019).

Europa Libera: Revenind la istorie. In volumul Marea istorie ilustrata a Romaniei si a Republicii Moldova, editat chiar de presedintele Academiei Ioan Aurel Pop, dar si de colaboratorul sau apropiat Ioan Bolovan, pogromul de la Iasi e dus in derizoriu, deportarile sunt expediate superficial, iar masacrul de la Odesa nici macar nu este amintit. Ce va spune aceasta abordare facuta de presedintele Academiei Romane?

Radu Ioanid: Este o abordare care reprezinta un progres substantial fata de „istoriografia” lui Ceausescu. Evident, sunt ironic, in fapt nu sunt surprins, pentru ca aceste reflexe de ignorare sau de edulcorare a istoriei Holocaustului exista intr-o parte a istoriografiei romane si pot sa va spun ca initiativele noastre de a coopera, de a facilita o cooperare intre Institutul „Wiesel” si Academia Romana, pana in momentul de fata au esuat.

Europa Libera: In sensul ca Academia Romana v-a refuzat?

Radu Ioanid: Nu, au fost niste promisiuni la nivelul vicepresedintilor Academiei care nu au fost onorate. Impreuna cu Alexandru Florian de la Institutul Wiesel am cerut, spre exemplu, acces la informatii. Pe de o parte, legate de membrii evrei ai Academiei Romane, pe de alta parte, la istoricul Fundatiei „Elias”, care este foarte interesant din punctul de vedere al acestui viitor muzeu. Aceste promisiuni n-au fost onorate, dar pot sa va marturisesc ca o intalnire cu dl Ioan-Aurel Pop care, este, evident, extrem de ocupat nu a putut fi obtinuta.

Europa Libera: Dar chiar daca ar fi fost obtinuta, vederile presedintelui Academiei Romane si discursul sau public se intorc cumva la nationalismul ceausist despre care ati amintit?

Radu Ioanid: Fiecare cu optiunile lui si cu bucuriile, si placerile lui in viata.

Europa Libera: Faptul ca discursul acesta apare la un om care reprezinta institutie de elita a statului roman va ingrijoreaza?

Radu Ioanid: Nu ma ingrijoreaza, pentru ca se inscrie pe o linie mai veche a Academiei Romane. Amintiti-va, va rog frumos, de polemica pe care personal am avut-o in legatura cu utilizarea notiunilor in DEX de tigani si jidani, amintiti-va, va rog frumos, de polemica pe care am avut-o in legatura cu Paulescu, cu fostul presedinte al Academiei Romane Eugen Simion si initiativa Domniei sale de a-i ridica un bust lui Paulescu la Paris…

Europa Libera: Este vorba despre cercetatorul roman care a contribuit la descoperirea insulinei.

Radu Ioanid: Asa-zisul descoperitor al insulinei. Asta credea Adrian Paunescu. A descoperit, dupa stiinta mea, ceva care se apropia si este, poate, un precursor al descoperitorilor insulinei.

Europa Libera: Dar dvs. va opuneti eroizarii lui Paulescu din alte motive.

Radu Ioanid: Eu nu am niciun fel de cadere sa evaluez pe Paulescu ca om de stiinta. Au facut-o medici romani si din strainatate. Eu sunt impotriva glorificarii lui, pentru ca a fost tatal spiritual nu numai al Ligii Apararii National-Crestine, dar si al Legiunii Arhanghelului Mihai si a fost, fara indoiala, cel mai salbatic antisemit din istoria Romaniei. Are acest titlu si nu ne putem decat mira sa vedem ca un academician ca Nicolae Cajal a votat pentru acordarea acestui titlu, incercand sa separe cele doua lucruri, titlului de academician post-mortem. Asta in perioada port-comunista, evident.

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu