In Stiri

Razboiul 5G dintre SUA si China pe teritoriul Romaniei

Exista, fara doar si poate, un razboi total intre Statele Unite si China pentru ocuparea pietelor europene cu tehnologia 5G, razboi care se duce si pe teritoriul Romaniei.

In urma cu cateva luni, Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE, a declarat la Bucuresti ca incurajeaza Romania sa devina o tara „libera de Huawei”: „Romania tocmai a semnat un memorandum de intelegere cu SUA, chiar inaintea intalnirii pe care presedintele Iohannis a avut-o cu Presedintele Trump. Scopul, in conformitate cu acel Memorandum, este ca Romania sa devina, sa spun asa, libera de Huawei […].Vrem ca prietenii si aliatii nostri sa foloseasca orice fel de echipament doresc pentru 5G, atat timp cat respecta standardele de guvernare, ceea ce nu include impartasirea de informatii cu guvernele-gazda, nu include activitati maligne si o serie de multe alte lucruri fata de care, evident, ne opunem. Cred ca Romania a analizat foarte serios ce tehnologie 5G sa foloseasca pe viitor si a decis ca tehnologia chineza nu este calea pe care sa o urmeze, iar noi aplaudam aceasta pozitie”.

N-a fost de ajuns. Desi in Romania, „razboiul tehnologic” a fost castigat de SUA, conform memorandumului de intelegere semnat intre Romania si Statele Unite in luna august, SUA continua sa atace China. Astfel, la 20 decembrie 2019, la Timisoara, intr-un context care nu prea avea legatura cu tehnologia 5G (era comemorarea eroilor Revolutiei Romane din Decembrie 1989), noul ambasador al SUA la Bucuresti, Adrian Zuckerman, nu s-a putut abtine si a strecurat, in discursul sau, urmatoarea „soparla”:

„Sunt o multime de influente maligne din pacate, care vin de la vecinii din nord, din pacate sunt influente de la chinezii comunisti. Si acum, la 30 de ani de cand au cazut comunistii, este straniu sa avem discutii de chestiuni ca 5G cu chinezii comunisti. Imi pare rau ca se intampla asa ceva”.

Lovitura nu a scapat vigilentei Chinei care, prin purtatorul de cuvant Wang Xinwei Cosmin, Secretar 1 la Ambasada R.P. Chineze la Bucuresti, a dat urmatoarea riposta:

Comunicatul Ambasadei Chinei la Bucuresti

„Ambasadorul SUA a ponegrit tehnologia chineza 5G fara temei si ne opunem ferm acestui lucru. De mult timp SUA si-a dat toata osteneala sa exagereze problemele de securitate ale tehnologiei chineze 5G, dar pana in prezent, SUA n-a putut furniza nici o dovada despre acest asa-numit ‘risc de securitate’. Abuzul puterii de stat si oprimarea intreprinderilor din alte tari prin intermediul mijloacelor politice sunt rusinoase si nu se potrivesc cu statutul de mare putere al SUA.”

„Comisia Europeana nu au depistat nici o ‘usa din dos’ in compania Huawei. In companiile americane, da.”

Dupa ani de revizuire, guvernul britanic, Oficiul Federal de Securitate IT (BSI) din Germania si Comisia Europeana nu au depistat nici o ‘usa din dos’ evidenta in compania Huawei. Pe cand, lacune de securitate au fost depistate in mai multe companii tehnologice americane, fiind dezvaluite multe cazuri de ‘usa din dos’. Huawei si-a exprimat disponibilitatea de a semna un acord fara ‘usa din dos’ si de a fi supus testelor si supravegherilor terte. SUA poate sa-si asume acelasi angajament?

Huawei a investit si a operat in Romania de multi ani si nu a provocat niciodata pericole pentru securitatea cibernetica. Huawei a participat activ la constructia retelei de comunicatii a Romaniei, a creat mii de locuri de munca si a adus contributii importante la veniturile fiscale, dezvoltarea economiei digitale si a progresului social din Romania. Cooperarea pragmatica dintre China si Romania a adus cele doua parti intr-o comunitate stransa de interese.

Guvernul Chinei incurajeaza intotdeauna intreprinderile chineze sa desfasoare cooperarea economica si comerciala in diferite domenii, inclusiv telecomunicatii si energie, pe baza respectarii normelor internationale si a legilor tarii respective. Guvernul Chinei nu sprijina nici o intreprindere sa se angajeze in nici o activitate care dauneaza intereselor legitime de securitate ale altor tari.

„Sfatuim SUA sa abandoneze mentalitatea invechita de razboi rece”

Suntem dispusi sa colaboram cu comunitatea internationala pentru a aborda amenintarile cibersecuritatii prin dialog si cooperare pe baza respectului reciproc, egalitatii si beneficiilor reciproce. Ghidata de principiul consultarii, cooperarii si beneficiilor pentru toti, China va continua sa impartaseasca oportunitatile majore aduse de noua runda de revolutie tehnologica cu alte tari, sa intensifice schimburile si cooperarile in domeniile stiintifice si tehnologice, inclusiv tehnologia 5G si sa contribuie mai mult la bunastarea intregii omeniri.

Sfatuim SUA sa abandoneze mentalitatea invechita de razboi rece si jocul de suma zero si sa se abtina de a cauta si a face dusmani peste tot. SUA a oprimat si a sugrumat in mod necontenit anumite companii chineze. Un astfel de comportament dur de intimidare a intalnit o ferma opozitie din partea Chinei si a altor tari pentru sustinerea justitiei. Ca ambasador al unei tari, ar trebui sa faca mai multe lucruri pentru intarirea prieteniei si a intelegerii reciproce dintre tari, nu invers.

Speram si credem ca tarile relevante vor face o judecata independenta pe baza intereselor lor pe termen lung si vor respecta principiul justitiei, corectitudinii si nediscriminarii. Suntem siguri ca ele sunt suficient de intelepte sa evite ‘capcana de securitate’ pregatita de SUA”.

Recommended Posts

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
diktatul de la trianon, trianon, presa maghiaradescoperire arheologica, catalin tolontan, tolontan, miron manega, disparitia romaniei de pe harta lumii, romania
%d bloggers like this: