Romeo Dunca – Povestea Telescaunului de la Muntele Mic

romeo dunca, telescaunul de la muntele mic

[vc_section][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2019/04/romeo-dunca-1.jpg” image_size=”medium” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2019/04/romeo-dunca-1.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center”][mk_padding_divider size=”20″][vc_custom_heading text=”Romeo Dunca – Povestea Telescaunului de la Muntele Mic” font_container=”tag:h2|font_size:27px|text_align:center|line_height:2em” use_theme_fonts=”yes”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1554226812805{margin-bottom: 0px !important;}”]Acum mai bine de zece ani a inceput povestea telescaunului de la Muntele Mic. Pasionatii de ski montan stiu despre ce este vorba, insa nu stiu poveastea lui Romeo Dunca, toate prin cate a trecut el ca sa realizeze acest frumos proiect turistic ce ne-ar fi ridicat, la acea vreme, daca nu la acelasi nivel, macar aproape, cu Austria, Germania sau Franta, in ceea ce priveste partiile de ski si conditiile lor in cadrul turismului montan.

Muntele Mic, parte a Muntilor Tarcu, de langa Caras Severin, a fost si este una dintre bijuteriile naturale cele mai de pret ale tarii noastre. Cu pasunile sale alpine virgine, in timpul sezonului rece, in special iarna, peisajele lor devin intinderi de o frumusete imaculata, peisaje de basm cum numai prin alte tari, prin Alpii Bavarieni mai putem vedea. Astfel ca, omul de afaceri Romeo Dunca, fondatorul Dunca Expeditii, neaos banatean, s-a hotarat sa realizeze una dintre cele mai frumoase investii in turism. Insa, prin ceea ce avea sa treaca cu autoritatile din localitatea Zavoi, proprietari ai terenurilor respective, incap bine in vorba „nu esti lasat sa faci ceva bun pentru ai tai, in tara ta”. Acest lucru, de-a lungul anilor si de-a latul nenumaratelor litigii, pentru corectitudinea sa, avea sa sape adanc in constiinta sa. Obstacolele pe care autoritatile, primarul si consilierii, dar si alte persoane implicate in proiect, tot functionari ai statului, aveau sa-i intarzie foarte mult lucrarile si astfel ca, realizarea acestui proiect s-a facut anevoios, cu multa suferinta. Insa, oare a meritat? In interviul documentar realizat in exclusivitate pentru Revista România Culturală, domnul Romeo Dunca ne dezvaluie pas cu pas adevarul din spatele proiectului telescaunului de la Muntele Mic. Iar la final, un material bonus cu cateva marturii din partea skiorilor care merg frecvent pe partiile de acolo, impresiile lor, gandurile lor, parerile lor. Sa vedem:

Povestea investitiei de la Muntele Mic este o poveste, unii ar putea sa spuna, de succes insa, este ca o condamnare. A avea succes atunci cand vrei sa faci ceva bun pentru altii este, de fapt, un calvar care te consuma din toate punctele de vedere.. si nervos, si fizic, si financiar. Dar, ma rog.. probabil ca asta e pretul atunci cand faci ceva care merita sa ramana.

Deci, prin 2005, 2006, am inceput. De fapt, zona asta o cunosc de foarte multi ani. In copilarie am venit aici la ski si intotdeauna m-au fascinat peisajele de aici, mai ales vederea spre Tarcu. Am plecat prin Europa, am fost la lucru, m-am intors si intotdeauna am ramas cu imaginea asta de peisaj imaculat. Asa l-am cunoscut, asa mi-a ramas intiparit in memorie.

[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”20″][vc_video link=”https://youtu.be/HjRA5SP_RVE”][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu