In Articole

Serban Titeica - fizician cuantic si analist matematician

Serban Titeica s-a nascut la 27 martie 1908 in Bucuresti, fiind al treilea si ultimul copil al matematicianului Gheorghe Titeica. A absolvit liceul Mihai Viteazul din Bucuresti, dupa care a studiat la Facultatea de Stiinte a Universitatii din Bucuresti, obtinand in 1929 o licenta in stiinte fizico-chimice si una in stiinte matematice.

A facut studii de doctorat la Universitatea din Leipzig (1930-1934), sub indrumarea profesorului Werner Heisenberg, obtinand in 1935 titlul de Doktor der Philosophie. Disertatia de doctorat, intitulata Despre modificarea rezistentei metalelor in camp magnetic (Über die Widerstandsänderung von Metallen im Magnetfeld), a fost publicata integral in Annalen der Physik (Leipzig) si a cunoscut o larga notorietate: era, si a ramas, o lucrare fundamentala, sursa multor cercetari ulterioare.

Intors in tara, a inaugurat o lunga si fructuoasa cariera universitara: asistent la Politehnica din Bucuresti (1935-1941), profesor la Universitatea din Iasi (1941-1948), profesor la Universitatea din Bucuresti (1949-1977), ramanand profesor consultant si dupa varsta pensionarii.

A ocupat functii importante in managementul cercetarii stiintifice nationale si internationale: a fost seful sectiei de fizica teoretica din Institutul de Fizica al Academiei (1951-1955); director adjunct stiintific al Institutului de Fizica Atomica (apoi al Institutului Central de Fizica) din Bucuresti/Magurele (1955-1976); membru, ca reprezentant permanent al Romaniei, in consiliul stiintific al Institutului Unificat de Cercetari Nucleare din Dubna (1956-1981) si vicedirector al aceluiasi institut (1962-1964). A fost redactor sef adjunct, apoi redactor sef, al revistelor de specialitate ale Academiei Romane: Studii si Cercetari de Fizica si Revue Roumaine de Physique (1956-1985).

A adus contributii originale in domenii variate ale fizicii teoretice: rezistenta metalelor in camp magnetic, absorbtia razelor corpusculare grele in materie, teoria pozitronului si polarizarea vidului, radiatia electromagnetica multipolara, termodinamica si mecanica statistica, dezintegrarea pionilor in muoni si neutrini, reprezentarile algebrelor Lie ale grupurilor unitare si ortogonale. Studiind miscarea unui colectiv de particule punctuale incarcate cu sarcini electrice, aflate sub influenta unor campuri electrice si magnetice create prin insasi miscarea particulelor, a dat o formulare relativist invarianta ecuatiilor de evolutie a acestor colective si o formulare covarianta legilor statisticii.

Serban Titeica a fost un neintrecut profesor, care isi cucerea auditoriul prin vastitatea cunostintelor ca si prin claritatea si eleganta expunerilor. Timp de patru decenii, a tinut succesiv cursuri de analiza matematica, structura materiei, mecanica analitica, termodinamica si fizica statistica, electrodinamica, teorie cuantica veche, mecanica cuantica. A initiat cursuri speciale de fizica teoretica: mecanica cuantica avansata, teoria nucleului atomic, elemente de teoria grupurilor si algebrelor Lie. A fost profesorul preferat al multor generatii de studenti, indrumatorul unor excelente teze de doctorat, mentorul admirat al unor fizicieni de valoare, fondatorul unei active si prestigioase scoli romanesti de fizica teoretica.

Este unanim considerat drept fondatorul scolii romane de fizica teoretica. A facut cercetari in domeniul termodinamicii, a fizicii statistice, mecanicii cuantice, fizicii atomice si in fizica particulelor elementare.

A fost membru al Academiei Romane (din 1955) si vicepresedinte al acesteia intre anii 1963-1985. A fost de asemenea membru al Academiei de Stiinte a URSS (1965), membru al Academiei Saxone de Stiinte din Leipzig (1967).

S-a stins din viata pe 28 mai 1985 la Bucuresti.

Sursa: phys.uaic.ro.

 

Recent Posts

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
mihai eminescu, ziua lui eminescu, romania, societatea, statul, basarabiamasacrul de la fantana alba, fantana alba, bucovina
%d bloggers like this: