In Articole

Teodor Palade - Nu va panicati!

Periodic, numeroasele institutii create special pentru a „lupta din greu” cu coronavirusul buclucas emit asa numitele press-release. Adica, niste comunicate catre noi, potentialii infectati, trimise noua prin intermediul presei. Minunat! Ar spune nepotica mea de doi ani si jumatate. Numai ca, ea, micuta, inca nu stie sa citeasca…

Ce se spune in minunatele comunicate? Pai, spre exemplu, sa-l luam pe cel din 9 martie 2020, elaborat de Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta: Se suspenda cursurile in unitatile scolare din toata tara! E momentul sa fim responsabili! Sa ne protejam familiile! Sa-i protejam si pe ceilalti! Sa facem tot ce putem pentru a limita raspandirea noului virus! Pare incurajator, nu-i asa?

Nu trece mult si, tot emulator, dupa ce si-a vazut „guvernul meu” la putere, iese in fata si cel mai iubit dintre sasi si ne anunta ca peste vreo doua-trei zile (de ce nu imediat?!) va decreta starea de urgenta in toata tara. Nu spune ce inseamna asta pentru mine, Mitica din Ferentari. Imi va fi mai bine? Imi va fi mai rau? Nu spune nici daca situatia asta de urgenta va inchide drumuri, orase, magazine, unitati comerciale. Ori daca armata sau Arafat imi vor rechizitiona masina si ii vor lua boii fratelui de la tara. Nu spune nici daca mi se vor restrange niste drepturi si niste libertati constitutionale si care ar fi acelea. Nici cat dureaza urgenta asta. Nici daca este facuta pentru mine, pentru el si familia lui ori daca a fost decretata numai pentru ca „guvernul meu” sa poata fura in liniste si legal.

Tot ca sa ne incurajeze, ore intregi, diferiti medici, epidemiologi, strainii cercei si arafatii, incearca sa ne convinga cat de rau este virusul acesta chinezesc (doar chinezii puteau fi de vina, ne-a spus-o el, partenerul strategic!), cat de ucigas este Covidul asta, cum te ataca el miseleste pe la spate si prin fata, cum imbolnaveste el cinci romani din 20 de milioane intr-o singura zi, cum mor (la altii, nu inca la noi!) batranii pe capete, cum s-au pus corturi prin curtea spitalelor ca sa nu mai stie virusul pe unde sa intre inauntru, cum ar trebui sa umblam mascati si la mai mult de un metru unul de altul, cum sa ne salutam fara sa ne strangem mana si cum sa ne sarutam pe obraz fara sa ne atingem cumva, cum un nenorocit purtator de virus scapat de sub control a mai imbolnavit vreo zece, cum si cat de buni cetateni suntem noi daca ne turnam vecinul care tocmai s-a intors de la cules capsuni si n-a raportat primariei ca ar putea sa-l doara capul peste vreo doua saptamani.

Vine randul primaritei capitalei. Nu se putea sa nu primim un stimul pentru calm si de la ea! Ca si ceilalti, pe un ton serios, cu lacrimile abia tinandu-se sub pleapele rimelate, ea ne anunta ca nu vrea sa ne sperie, dar crede ca va fi desfiintat transportul in comun fiindca prea ne inghesuim in el. Mai crede ea, desi nu este complet sigura, ca si metroul ar trebui inchis fiindca, zilnic, se plimba cu el ucigasii virusi chinezesti (iar noi, nenorocitii, tocmai ce i-am refuzat pe chinezii care doreau sa ne faca o linie de metrou pana la aeroport..).

Cel mai tare ne-a incurajat domnul Adhanom Ghebreyesus! Directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dl. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, dupa ce ne-a spus, noua, omenirii, cat de periculos este acest virus, a declarat nici mai mult si nici mai putin decat ca este pandemie mondiala! Nu ne-a spus dl doctor daca vom muri cu totii, nici cati vor scapa de or avea noroc si nici unde dreacului si cine ne va ingropa pe toti.

Incurajarile de pana acum reprezinta numai o mica parte a problemei… S-au anulat zboruri internationale! S- au inchis granite! S-au blocat orase cu milioane de locuitori in ele! Au disparut ramuri intregi industriale fiindca au trimis acasa lucratorii! S-au autoizolat cateva milioane de persoane! Sunt supuse carantinei alte cateva sute de mii! S-au golit magazinele! Nu se mai stie cine si cum sa-i hraneasca pe autoizolati si pe carantinati! Nu se mai joaca fotbal, tenis, oina si nici bambilici! Nu mai poti bea o bere la carciuma daca ai mai mult de doi prieteni si asta numai daca dumneaei, carciuma, potentiala imprastietoare de virusi, nu s-a inchis inca! Parlamentarii voteaza de acasa si alesii neamului depun juramantul cu masca pe figura, iar biblia de sub mana dreapta trebuie neaparat inecata in spirt medicinal sau in solutie de clor!

Cata ipocrizie! Cata inconstienta in a gestiona o astfel de situatie, absurda si manipulatoare pana in strafundurile ei chiar si pentru cel mai inocent cetatean al mapamondului!

Ce as mai putea adauga? Doar, urmand sfaturile „guvernului meu”, ale presedintelui, ale primarului general, ale directorului general OMS, ale doctorilor, epidemiologilor, care ora de ora ne ameninta de pe ecranele televizoarelor, ale moderatorilor de emisiuni in care vorbesc cu gura plina despre periculozitatea nemaiintalnita a virusului cu coroana: FRATILOR, NU VA PANICATI!

Post scriptum: Numar morti in lume intre 1 ianuarie 2020 – 10 martie 2020: 3.310 – coronavirus; 85.925 – gripa sezoniera; 884.152 – fumat; 442.355 – alcool; 238.749 – accidente trafic; 7.516.249 – avorturi; Sursa: Worldometer.

A consemnat Teodor Palade via teopal.ro.

Recommended Posts

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
stefan cel sfant, ungariamodele, agricultura, calin georgescu, dezvoltare sustenabila, noua ordine mondiala, noul nationalism, distributismul, călin georgescu
%d bloggers like this: