giuclea, promovarea culturii

Tudor Urse – Așa da, promovare culturală!

De curând, am avut plăcerea să fac un tur ghidat mai aparte pentru un cuplu pasionat de călătorii. A fost mai mult de atât, pentru că mi-am dat seama câtă pasiune pot pune acești oameni în a promova cultura locală prin ghizi/muzeografi/specialiști locali.

Se numesc Cristi și Nina, mai precis îi puteți găsi sub numele GIUCLEA pe Youtube și nu de mult timp promovează orașele noastre dragi (unele uitate, din păcate, dar care au prins viață prin tururile lor ghidate) la pas cu pasionați de cultură și adevăr.

Cu ce sunt unici?

Păi, pot spune în primul rând prin usurința cu care se apropie de ghizi sau muzeografi locali. Când am stat prima dată de vorbă cu ei, mi-au explicat dorința lor de a promova România prin oameni locali, astfel ajutându-i pe ghizii respectivi în a-i face cunoscuți prin tururile ghidate ale orașelor sau obiectivelor dorite.

Nu doar că ajută ghizii sau specialiștii locali să se afirme, dar mențin contactul cu ei pentru alte proiecte și recomandări viitoare.

Cum o să și vedeți singuri, pe parcursul unui tur, ei nu pun foarte multe întrebări, special din dorința de a lăsa vorbitorul să își spună povestea. Cristi și Nina știu când și cum să puncteze o întrebare necesară la momentul oportun.

Comunicarea cu ei este una foarte ușoară, directă și adaptabilă, pot zice. Din experiența mea de până acum cu ei, totul a decurs foarte rapid, de înțeles și la obiect legat de pregătirea unui material sau cum și când o să fie realizat.

Aveți foarte multe tururi realizate de a alege până acum pe canalul lor de Youtube și asta în condițiile în care aceasta este o pasiune pentru ei, în restul timpului amândoi fiind prinși cu propriul loc de muncă.

Chiar dacă pare obositor la câte drumuri fac prin țară, atunci când o faci din pasiune nu o mai simți așa. Asta pot să v-o spun din ce am văzut la ei.

Au materiale diverse, acoperind de la istoria cartierelor bucureștene, poveștile complicate ale lui decembrie ’89, până la istoria orașelor mici, mijlocii, mari și interviurilor cu invitați celebrii precum Damian Anfile.

Prin materialele lor veți putea găsi ghizi, istorici și muzeografi cu povești unice, pe care de altfel îi puteți contacta la rândul vostru pentru un tur ghidat, detaliile fiecăruia fiind lăsate în descrierile de pe youtube.

Astfel puteți găsi oameni pasionați în propriul vostru oraș sau cartier pentru a vă pregăti un tur deosebit. Astfel Cristi și Nina creează efectiv o bază de date prin aceste tururi ale lor de ghizi, istorici și muzeografi destul de greu de găsit într-o plimbare personală.

Țineți minte! Oriunde mergeți prin țară și vreți să faceți un tur ghidat într-un oraș anume cu un ghid local, intrați pe canalul de youtube GIUCLEA unde veți găsi datele de contact necesare.

Nu în ultimul rând, vreau să îi felicit și încurajez pe Cristi și Nina în munca lor de a promova cultura și istoria locală, care continuă să ne surprindă plăcut cu câte un material nou.

Așa că, în loc de încheiere, vă las mai jos turul meu cu ei făcut în Râmnicu Vâlcea să vă pun în temă.

Și nu uitați! Distribuiți!

Al vostru,

Urse Morega Tudor Alexandru

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!